• First Top Stories

    Νίκος Καραμούζης: Καλεί τους οικονομικά και πνευματικά ισχυρούς να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank


    Μονο οι οικονομικά ισχυροί και οι πνευματικοί άνθρωποι μπορούν να βγάλουν  την Ελλαδα από την κρίση. Κάλεσμα στην οικονομική και πνευματική ελίτ του τόπου να συμβάλλει με τις δράσεις της για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απεύθυνε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, που διοργάνωσαν το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association – UK, ο κ. Καραμούζης μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης της οικονομικής και της πνευματικής ελίτ της χώρας για την έξοδο από την κρίση. Αξιζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια για την ομιλία Καραμουζη εξαντλήθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο τραπεζίτης θα μιλήσει στο LSE, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος του περιεχομένου της ομιλίας του.
    Για την ακρίβεια ο πολύπειρος τραπεζίτης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση στους ακόλουθους τομείς:
    – Εθνική και επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη
    – Ιδιωτικές επενδύσεις
    – Στήριξη φορολογικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών
    – Ανάληψη μέρους του κόστους και του φορτίου της προσαρμογής
    – Συμβολή για τη μετατροπή της τρέχουσας εθνικής απαισιοδοξίας σε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση
    Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξένοι επενδυτές θα διστάσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να πιστέψουν στη χώρα τους, στο δικό τους κοινό μέλλον».
    Ο πρόεδρος της Eurobank υποστήριξε ότι η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει την πολιτικοοικονομική σταθερότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κι όχι το αντίστροφο.
    Όπως είπε, η υγεία και η δυναμική της οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα καθορίσουν την υγεία του τραπεζικού συστήματος και κατ΄ επέκταση της ικανότητας του να στηρίξει και να διατηρήσει την ανάπτυξη.
    Με άλλα λόγιο, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης, οι θετικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης, μπορεί να αποτελούν αναγκαία συνθήκη για διατηρήσιμη ανάπτυξη, ωστόσο θα ακολουθήσουν και δεν θα οδηγήσουν την ανάκαμψη.
    Ο πρόεδρος της Eurobank εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πολιτικοοικονομική σταθερότητα είναι δυνατή η επιστροφή καταθέσεων έως 25 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τους επόμενους 18 – 24 μήνες, αλλά και η άντληση ρευστότητας από τις αγορές μέσω μη καλυμμένων ομολόγων, ύψους έως και 8 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ