• First Top Stories

    The Wise Man: Ποιος είναι ο μύθος της αγοράς που οι Τράπεζες μετά τον Τιτάνα του κατάσχουν και μετοχές του Ελλάκτωρα

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Λεωνίδας Μπόμπολας
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Τι θα γίνει με το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Παρά την πολυετή, στενότατη, σχέση των αδελφών Δημήτρη και Σάκη Καλλιτσάντση με την Alpha Bank, κυκλοφορούν φήμες πως το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατείχε ο γνωστός Γιάννης Τζιβέλης της MITICA οδεύει προς την άλλη πλευρά, δηλαδή την οικογένεια Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα. Το ποσοστό του Γ. Τσιβέλη βγαίνει σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank στο οποίο είναι ενεχυριασμένο.

    Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως αφού η πλευρά Καλλιτσάντση επιδιώκει να διαχωρίσει τη θέση της από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη σημερινή μετοχική δομή, είναι φυσικό να μην ενδιαφέρεται για αύξηση του ποσοστού της.

    Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο επόμενο δίμηνο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο όμιλο. Το δυσάρεστο κλίμα, εξαιτίας της διαμάχης των δύο πλευρών, δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

    Ιωάννης Τσιβέλης. Επιχειρηματίας
    Ιωάννης Τζιβέλης. Επιχειρηματίας

    Ποιος είναι ο Γιάννης Τζιβέλης:

    Στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 η χρηματιστηριακή αγορά αιφνιδιάστηκε, όταν τράπεζα εκποίησε στην αγορά ένα μεγάλο πακέτο μετοχών του Τιτάνα αξίας 68 εκ ευρώ. Άπαντες αναρωτήθηκαν σε ποιον ανήκε το μεγάλο αυτό πακέτο μετοχών. Η αλήθεια έγινε γνωστή μετά από λίγες ώρες που πωλήθηκε το πακέτο των 3,5 εκατ. μετοχών.  Ανήκε σε έναν άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε μύθος με τις επενδύσεις που έκανε στην δεκαετία του 1990 και 2000 και που στον Ελληνικό τύπο υπάρχει μόνο μια φωτογραφία του και αυτή στο site του Ελλάκτωρα που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    O Ιωάννης Τζιβέλης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, με πορεία πάνω από 30 χρόνια και πλήθος στρατηγικών θέσεων σε κορυφαίους ομίλους, που υπολογίζεται ότι κάποτε ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.

    Oι πληροφορίες λένε ότι το «ξήλωμα» άρχισε λόγω των υψηλών δανείων (εκτιμώνται στα 200-250 εκατ.) που είχαν συναφθεί για επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά στη συνέχεια, λόγω της διπλής καθίζησης στο real estate και στη χρηματιστηριακή αγορά, «κοκκίνισαν».

    Έτσι, το τελευταίο διάστημα η τράπεζα ρευστοποιεί τις συμμετοχές σε «γερά χαρτιά» της Mitica Limited, με ορισμένες πηγές να αναφέρονται και σε κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων.

    Σκοτώνει ακόμα ο Madoff

    Ένα ανώτερο στέλεχος της Paulson & Co., του γνωστού John Paulson με την ισχυρή παρουσία στις ελληνικές τράπεζες, αυτοκτόνησε την Δευτέρα εξαιτίας εμπλοκής που είχε στο παρελθόν με τη γνωστή πυραμίδα του Bernie Madoff. Ο 56χρονος Charles W. Murphy πήδηξε από τον 24ο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου Sofitel στο Manhattan. Ο αυτόχειρας, ως πρώην στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Fairfield Greenwich που έχασε περί τα 7,5 δισ. δολάρια από τον Madoff ήταν στόχος ομαδικής αγωγής από 3.000 πελάτες. Δεν άντεξε.

    Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι

    Μόλις η αγορά είχε σιγουρευτεί πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε καλό δρόμο βγήκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δήλωσε, σε συνέδριο, πως θα κλείσει πιο σύντομα απ’ ότι περιμένουμε. Μετά την ομιλία, οι πάντες ανησυχούν γιατί σπανίως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις υπουργών!

    Ηδη, πάντως, φτιάχνεται το κλίμα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα και μεσαία εισοδήματα, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τα άλλα μέτρα που θα προβλέπει το ανανεωμένο μνημόνιο.

    Η παρέμβαση Τσακαλώτου ήταν απαραίτητη καθώς η χθεσινή εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, πλήρης αιχμών για τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και άλλους παράγοντες, είχε δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Οι κορώνες του εκπροσώπου για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως κάτι στραβώνει πάλι. Το βράδυ η κατάσταση έγινε πιο θετική με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός που αποτελεί μάνα εξ ουρανού για τις τράπεζες προκειμένου να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση χιλιάδων προβληματικών εταιρειών και να ξεκολλήσει η οικονομία συνολικά.

    “Η ΔΕΗ πέφτει από μέσα”

    Όποιος περπατήσει αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους των γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη θα ακούσει τις ίδιες κουβέντες: “Η ΔΕΗ πέφτει από μέσα” υποστηρίζουν στελέχη της επιχείρησης τα οποία θεωρούν πως ακόμα και την ύστατη ώρα δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο διάσωσης και αποτροπής της συρρίκνωσης.

    Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως η τελευταία φορά που υπήρξε σοβαρό 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο ήταν η περίοδος Τάκη Αθανασόπουλου.

    Ήταν τότε που ο Νίκος Φωτόπουλος μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (που εμφανίζεται ακόμα σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ως ο άνθρωπος που έχει προτάσεις για τη διάσωση της χώρας!) έκαναν εφόδους στο γραφείο Αθανασόπουλου για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο.

    Τι προέβλεπε, μεταξύ άλλων; Και την κατασκευή μονάδων σε συνεργασία με ιδιώτες, δηλαδή αυτό που εμφανίζει ως κορυφαία ιδέα η σημερινή διοίκηση!

    Βέβαια, ούτε ο Τ. Αθανασόπουλος άντεξε και στο τέλος βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

    Ούτε η διοίκηση Αθανασόπουλου, ούτε οι μετέπειτα διοικήσεις εξήγησαν γιατί η ΔΕΗ απείχε από την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί επέτρεψε τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (που τελικά λειτούργησαν εις βάρος της), γιατί δεν προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες ώστε να ανοίξει εγκαίρως η αγορά λιγνίτη, κλπ.

    Όλα αυτά φαντάζουν ως μικρές λεπτομέρειες την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Η ιστορία εκδικείται και ο Νίκος Φωτόπουλος θα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα αποφασίσει την πώληση μονάδων!

    Η Τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο

    Τέλος εποχής για την Τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο. Σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης (λιβανέζικη τράπεζα) κατά την διάρκεια ενός μεγάλου πάρτι θα ανακοινώσει το νέο όνομα  της τράπεζας στην Κύπρο.   Ταυτόχρονα θα μπουν και οι νέες ταμπέλες στα υποκαταστήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιος είναι ο μύθος της αγοράς που οι τράπεζες του κατάσχεσαν μετοχές του Τιτάνα αξίας 124 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ