• Πολιτική

    Αρνητικοί Σόιμπλε-Μέρκελ στο πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων

    • NewsRoom
    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός


    Σύμφωνα με έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα ενδεχόμενο “πάγωμα” των ελληνικών επιτοκίων για την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων έως και το 2040, θα στοιχίσει στους Γερμανούς σχεδόν 120 δισ. ευρώ.

    Με το θέμα αυτό ασχολείται η εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία τεχνοκράτες σημειώνουν πως ένα τέτοιο πάγωμα, θα σήμαινε ουσιαστικά «εκτεταμένα νέα δάνεια». Πάνω σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται να διαπραγματευτεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην μετάβαση του στην Ουάσινγκτον, στα μέσα Απριλίου, με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Μάλιστα, η εφημερίδα το προχωράει ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι ο Γερμανός πολιτικός δεν υποκύπτει στις πιέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η απάντηση, είναι ήδη αρνητική. Γενικά, ούτως η άλλως, ο Σόιμπλε, όπως και η Μέρκελ, κρατούν πολύ αμυντική στάση για την περίπτωση αυτή.

    Στα δημοσιεύματά της, η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στη “μάχη” που γίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο για το αν υπάρχει τρόπος να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Ο Σόιμπλε, πάντως, διαβεβαιώνει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει αλλά και ότι ίδιες προθέσεις έχει και το Ταμείο: «Στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

    Ο Σόιμπλε παρουσιάζεται επίσης να θέλει να πάρει μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, όμως χωρίς να επιθυμεί να είναι τόσο εκτεταμένα, προκειμένου «να ισοδυναμούν με ένα νέο πακέτο διάσωσης». Επίσης, στην εφημερίδα γράφεται το εξής: «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».

    Πάντως, ενιαία στάση με τον Σόιμπλε κρατάει και η Μέρκελ, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την Handelsblatt: «Και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».

    Πριν την ελάφρυνση του χρέους όμως, «χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος». Γι’ αυτό μιλάει στην εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης: «Υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο». «Πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος», είπε, τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία, μέσω της οποίας θα ελπίζει σε ευνοϊκότερους όρους για το πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τουρκία: Δύσκολα τα πράγματα για τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζετε»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια: Ποια είναι η νέα μεγάλη παγίδα

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ