• First Top Stories

    Θωμάς Λιακουνάκος: Παραπομπή σε δίκη για μίζες στα ιπτάμενα ραντάρ με άλλους 20 εμπλεκόμενους

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Δεν έπεισε ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίοι τον παραπέμπουν σε δίκη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson.

    Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο επιχειρηματίας θα το μοιραστεί με ακόμα 20 εμπλεκομένους. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 1115/2017 βούλευμα σε δίκη παραπέμπονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Αντώνης Κάντας, οι τραπεζίτες Ζαν Κλωντ Όσβλαντ και Φάνης Λυγινός, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ και στελέχη της εταιρείας Ericsson.

    Κατά περίπτωση θα δικαστούν για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ΄εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Με το βούλευμα έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για μερικότερες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων και άμεσης συνέργειας σε αυτήν, που φέρονται να τελέστηκαν στην Αθήνα από το 1998 έως 3-6-1999.

    Το υπόμνημα του Θωμά Λιακουνάκου

    Πριν από λίγες ημέρες το Mononews είχε παρουσιάσει το υπόμνημα του γνωστού επιχειρηματία στο Συμβούλιο Εφετών.

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος που είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβρη του 2015 για αυτή την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ και αποφυλακίστηκε, αρχικά φορώντας «βραχιολάκι» κι εν συνεχεία, χωρίς ηλεκτρονική επιτήρηση αφού εξασφάλισε την εγγύηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ, προσημειώνοντας ένα πανάκριβο ακίνητο στην οδό Ρηγίλλης, αρνείται ότι δωροδόκησε κρατικούς αξιωματούχους.

    Στο υπόμνημά του κατονομάζει συγκατηγορούμενο του ως παραλήπτη παράνομου χρήματος και δίνει τη δική του εκδοχή στο «γιατί» δικιά του εταιρεία εισέπραξε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ericsson.

    Η σουηδική εταιρεία, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε ως «πλυντήριο» την Interaction, μια εξωχώρια εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία οπλικών συστημάτων για να δωροδοκήσει με εκατομμύρια ευρώ τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και στενούς συνεργάτες του στο ΥΕΘΑ ώστε να κερδίσει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Θωμάς Λιακουνάκος μοίρασε «μίζες» 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατομμυρίων κορόνων Σουηδίας, μέρος των οποίων φέρεται να πέρασε από την εταιρία Highwood, με εμφανιζόμενο ιδιοκτήτη τον επιχειρηματία Γιώργο Καμάρη.

    Τον υπερήλικα επιχειρηματία κατακεραυνώνει ο Λιακουνάκος στο υπόμνημά του ως τον πραγματικό αποδέκτη μαύρου χρήματος.

    «Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα από τις συμπληρωματικές απολογίες των συγκατηγορουμένων σε συνδυασμό και με έγγραφα ότι ο Γ.Καμάρης δρούσε πάντα προς ίδιον όφελος και λογαριασμό,ασκούσε ουσιαστική διαχείριση της περιουσίας του, έδιδε ο ίδιος εντολές και οδηγίες στους Colleridge (σ.σ. Βρετανός δικηγόρος, κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση) και Πέτρο Χριστοδουλίδη (σ.σ. χρηματιστής, επίσης κατηγορούμενος) και καρπωνόταν και τα ωφελήματα.»

    Ο Γιώργος Καμάρης ήταν εκείνος που ενώπιον της ανακρίτριας, κατονόμασε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο ως το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, ίδρυε εξωχώριες εταιρείες και επένδυε τα χρηματικά ποσά που εκείνος του ζητούσε. Ο Θωμάς Λιακουνάκος τον κατηγορεί ότι λέει ψέματα και επικαλείται έμβασμα που έφυγε από την off shore Highwood (κατά τον Καμάρη η εταιρεία ήταν συμφερόντων Σμπώκου)και κατέληξε σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό των δύο θυγατέρων του Γιώργου Καμάρη.

    «Εδώ προκύπτει ότι ο Καμάρης εμπλέκει αδιακρίτως και αδιστάκτως άλλα πρόσωπα σε κινήσεις λογαριασμών και διαχείριση χρηματικών ποσών που αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο», υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο κ.Λιακουνάκος. «Το 2016 ο Καμάρης είπε στην ανακρίτρια ότι δεν έχει δώσει εντολή στο διαχειριστή της Highwood, Peter Colleridge, για τη μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό των θυγατέρων του και ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πώς ο Σμπώκος κατάφερε να πείσει τον Colleridge να εμβάσει το ποσό αυτό. Πλην όμως, σε προγενέστερη απολογία του είχε καταθέσει «με βεβαιότητα» ότι ο Colleridge με τον Σμπώκο ουδέποτε είχαν συναντηθεί διότι ο Σμπώκος δεν είχε μάθει ποτέ περισσότερα στοιχεία για εκείνον, ούτε ζήτησε να μάθει. Συλλαμβάνεται συνεπώς ο Καμάρης δις ψευδόμενος.»

    Σε άλλο σημείο του 50σέλιδου υπομνήματός του ο Θωμάς Λιακουνάκος αναφέρεται στην ίδρυση off shore εταιρειών από τον Καμάρη.

    «Τον Μάρτη του 2013,ο Καμάρης (ενόσω δηλαδή ο Γ.Σμπώκος, στον οποίο τείνει μονίμως να μεταθέτει τις ευθύνες για όλες τις πράξεις που ανακαλύπτονται σε βάρος του, ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος) ίδρυσε στη νήσο του Τζέρσεϊ σχήμα καταπιστευματικής διαχείρισης, με την επωνυμία DNGK Trust. Σε αυτήν μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία των δύο εγγεγραμμένων στα BVI εταιρειών, συνολικού ύψους περίπου 3,2 εκ βρετανικών λιρών. Ωστόσο, ο Καμάρης είχε δηλώσει ανερυθρίαστα, στην από 24/9/2015 κατάθεσή του στην ανακρίτρια ότι «δεν έχω καμία άλλη εταιρεία πλην της Clavis και της Highwood και μίας τρίτης, μέσω της οποίας επέστρεψα στο ελληνικό Δημόσιο 7 εκ ευρώ».

    Οσο για τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ εταιρειών του κ.Λιακουνάκου και του κ.Καμάρη, ο πρώτος τις δικαιολογεί με τον εξής ισχυρισμό: «Αγνοήθηκε η προηγούμενη εισροή των αντίστοιχων ποσών στην εταιρεία μου από τις εταιρείες του Γ.Καμάρη και ιδίως μια ταμειακή διευκόλυνση των εταιρειών μου από τον Γ.Καμάρη, το οποίο ποσό ύψους περί των 2,5 εκ ευρώ, εν συνεχεία επεστρέφη.»

    «Γιατί πήρα 2,5 εκατ. ευρώ από την Ericsson»

    Στον Θωμά Λιακουνάκο αποδίδονται 18 εμβάσματα της σουηδικής εταιρείας σε λογαριασμό της Interaction. Συνολικά, τα ποσά αθροίζονται στα 2.473.696,56 ευρώ.

    «Τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης με την Ericsson για την προώθηση του συστήματός της και την προετοιμασία της συγκεκριμένης προσφοράς και αποτελούσαν τις νόμιμες αμοιβές για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη σουηδική εταιρεία και τη διάθεση σε αυτήν των οργανωτικών δομών των εταιρειών μου στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι Σουηδοί κατηγορούμενοι, ιδίως τη σχετική σύμβαση»,απαντά στο υπόμνημά του ο επιχειρηματίας.

    Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι όσα χρήματα είχαν εισπράξει οι εταιρείες του από την Ericsson «εισήχθησαν από τον ίδιο στην Ελλάδα, δηλώθηκαν στα βιβλία των εταιρειών και ελέγχθησαν από τις φορολογικές αρχές». Ουδέποτε –υποστηρίζει- έκανε χρήση αυτών των χρημάτων για να δωροδοκήσει κρατικό λειτουργό, πολύ περισσότερο πρώην δημόσιους λειτουργούς αφού η επίδικη σύμβαση υπεγράφη το 1999 κι εκείνος φέρεται να δωροδόκησε το 2001 και το 2002.

    Για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι ήταν μία επωφελής σύμβαση που δεν προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο και παραπέμπει στις εταιρείες- κολοσσούς που αποκλείστηκαν από την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ αλλά δεν υπέβαλαν ένσταση και στα σουηδικά δικαστήρια που, όπως λέει, έχουν αποφανθεί ότι οι πληρωμές που έγιναν απευθείας από την Ericsson ήταν νόμιμες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σεισμός Λέσβος: Εισαγγελέας ερευνά εάν σεισμολόγοι προκαλούν πανικό χωρίς στοιχεία για νέο σεισμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση σε σωφρονιστικό στις φυλακές Νιγρίτα: Κρατούμενος του έσπασε τα πλευρά με σκουπόξυλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα από ΝΔ: O Κυριάκος πάει τη συμφωνία στη Βουλή – Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ