• First Top Stories

    Τα 140 προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου (pics)

    • NewsRoom
    Μνημόνιο


    Το νέο Μνημόνιο ξεκίνησε. Τα 140 νέα επώδυνα μέτρα για τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους, που περιλαμβάνονται στην συμφωνία Κυβέρνησης-Θεσμών παρουσιάζει σε μια λίστα το Πρώτο Θέμα.

    Αναλυτικά, περιλαμβάνει τις ανα τομέα δεσμεύσεις που ανέλαβε να εφαρμόσει η κυβέρνηση έως το 2021.

    Μείωση αφορολόγητου, συντάξεις, αυξήσεις εισφορών και ιδιωτικοποιήσεις είναι μερικοί από τους τομείς που αφορούν τα μέτρα.

    Τα τελικά κείμενα, όπως αναφέρεται στο protothema.gr, περιλαμβάνουν μια νέα σελίδα με μέτρα που θα ξεκινήσουν την χρονιά που διανύουμε.

    Υπάρχουν, φυσικά οι γνωστές περικοπές του 3ου Μνημονίου αλλά προστίθενται και άλλα μέτρα:

    – Νέα μέτρα το 2017 με περικοπές στην Υγεία, ανατροπές στα ασφαλιστικά Ταμεία και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τον φοροεισπρακτικών εισφορών μέσωTaxis.
    – Νέα μέτρα για το 2018, ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ.
    – Συρρίκνωση και κατάργηση όλων σχεδόν των κοινωνικών επιδομάτων

    Σχετικά με την συμφωνία που είχε προκύψει προ δέκα ημερών, πάντως, διαπιστώνονται μερικές αλλαγές. Αυτές είναι οι εξής:

    -Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Για την πρώτη χρονιά και μόνον -χωρίς καμιά παράταση όπως τονίζεται- προβλέπεται έκπτωση 15% στις επιβαρύνσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας μιλά για μικρές επιβαρύνσεις το 2018 και περαιτέρω «παρεμβάσεις» το 2019, η επίπτωση σε γιατρούς και δικηγόρους μπορεί να ξεπερνά 25%-40% ή ακόμα και το 50%, παρά τις εκπτώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

    – Για τις μειώσεις στις κύριες και καταβαλλόμενες επικουρικές, προβλέπεται εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να αναφέρεται στη συμφωνία συγκεκριμένο «πλαφόν» («κόφτης») στο 18% των καταβαλόμενων ποσών. Στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ τουλάχιστον (MEFP) υπήρχε  πρόβλεψη και για υψηλότερο «κόφτη» των απωλειών (στο 22%)  αλλά τέτοια πρόνοια δεν αναφέρεται στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρούτσης – Μηταράκης: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση έως και 61% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τους τραπεζίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων – Μάρτιος 2017



    ΣΧΟΛΙΑ