• First Top Stories

    Έκκληση της Ελλάδας στους Ευρωπαίους για βοήθεια με αεροπλάνα – Αδυνατεί το Παρίσι

    φωτιά


    Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μάχη με τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών έκαναν την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση βοήθειας στους Ευρωπαίους εταίρους.

    Τόσο το μέγεθος και το πλήθος των πυρκαγιών όσο και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τα εναέρια μέσα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανάγκασαν τις Αρχές να απευθύνουν αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας υπέβαλλε ζητά να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415.

    Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές  ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

    Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αρχών μόλις 4 αεροσκάφη Canadair, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα από τα διαθέσιμα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις κατασβέσεις πυρκαγιών. Τα υπόλοιπα 16 Canadair του στόλου της πολεμικής αεροπορίας έχουν καθηλωθεί από βλάβες, ενώ στη πυρόσβεση χρησιμοποιούνται τα μικρότερα PZL και ελικόπτερα.

    Αντίθετα με τη Γαλλία, πάντως, η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια, αν και όχι πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι απαραίτητα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

    Οι Κύπριοι πυροσβέστες που θα συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα αναχωρούν απόψε για Αθήνα. Γύρω στις οκτώ απόψε αναχωρούν από το αεροδρόμιο Λάρνακας, για την Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, 60 άτομα, από τρεις Υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική, Πολιτική Άμυνα και Τμήμα Δασών, που θα συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

    Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στην έξοδο της ΕΟ προς Μαρκόπουλο-Ωρωπό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγική η κατάσταση με τα εναέρια μέσα: Χθες διαθέσιμα μόνο 6 Canadair – Σήμερα, μόλις 4!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ηλεία: Εκκενώνεται το χωριό Περιστέρι στην Αμαλιάδα



    ΣΧΟΛΙΑ