• First Top Stories

    Παρασκήνιο: Πώς το Μαξίμου επιχειρεί να απαξιώσει την Βαρουφακειάδα

    Βαρουφάκης Τσίπρας


    Την πέταξε τη… βόμβα ο Γιάννης Τσιρώνης, Ο προερχόμενος από τους Οικολόγους αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε την αποκάλυψη με την οποία ασχολήθηκε όλη η Ελλάδα χθες, και πιθανότατα θα μας απασχολήσει και για αρκετό καιρό ακόμα: τα σχέδια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για εισαγωγή “παράλληλου συστήματος πληρωμών” δεν ήταν απλώς σχέδια επί χάρτου ή κάποιοι μυστικοί σχεδιασμοί κλειδωμένοι καλά σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είχαν παρουσιαστεί και στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

    Άθελά του, ο Γιάννης Τσιρώνης έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα που στο Μαξίμου πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουν, ή ακόμα καλύτερα να “θάψουν”, αφού τώρα για το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης προέχουν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, προτάσσοντας αυτήν την ασαφή “δίκαιη ανάπτυξη”. Και σίγουρα δεν θέλουν να μπλέκουν με αιτήματα για εξεταστικές και με αποκαλύψεις για το 2015 που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν σε μία κυβέρνηση την οποία ακόμα και αυτοί που ψήφισαν πλέον την κοιτάζουν με μισό μάτι.

    Γιατί η αλήθεια είναι πως το αφήγημα “ο Βαρουφάκης μόνος του έκανε ό,τι έκανε, τον διώξαμε και όλα καλά” ήταν πολύ βολικό για το Μαξίμου. Μόνο που αποδεικνύεται ψευδές, καθώς είναι πλέον επιβεβαιωμένο και από άνθρωπο που ήταν τότε (και είναι ακόμα) στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τους υπουργούς για το σχέδιό του. Άρα ήξεραν. Και μαζί τους, προφανώς, ήξερε και ο Αλέξης Τσίπρας.

    Το μεγάλο ερώτημα

    Και αυτό είναι τώρα το μεγάλο ερώτημα: τι ήξερε ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας; Και κατά πόσον υποστήριζε αυτήν τη… μεγαλοφυή ιδέα περί παράλληλου συστήματος πληρωμής; Ή μήπως ήταν αυτός που έδωσε στον Γιάνη Βαρουφάκη εντολή να καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο; Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποφεύγει επισήμως να δώσει απαντήσεις για την πολύκροτη αυτήν υπόθεση, μπορεί κανείς να υποθέσει οτιδήποτε. Γιατί τέτοια σιγή ιχθύος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακό: την ώρα που όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό το θέμα, στο Μαξίμου προσποιούνται ότι πρόκειται για κάτι ασήμαντο, προσπαθώντας προφανώς να απαξιώσουν τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά. Η “γραμμή” της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, αφού από την αρχή ο πρωθυπουργός ενδιαφερόταν μόνο για λύσεις εντός του ευρώ, όπως και έγινε τελικά, και ο όλος “θόρυβος” αποδίδεται στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να υπονομεύσει τα αποτελέσματα του κλεισίματος της αξιολόγησης και να υποβαθμίσει την ανάκαμψη που έρχεται.

    Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν θα πρέπει κάποιος κάποτε να μας εξηγήσει τι ακριβώς έγινε το 2015 και πόσο “επίσημο” ή “ανεπίσημο” ήταν το plan B; Πόσο κοντά φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση (και συγκεκριμένα ποια κυβερνητικά στελέχη) για να μην πέσουμε στον γκρεμό; Δε θα ρίξει ποτέ κανείς φως στα σκοτεινά σημεία της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

    Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερώτηση 9 βουλευτών της ΝΔ προς τον Τσίπρα για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Αυτό είναι το παράλληλο σύστημα πληρωμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Twitter «σχολιάζει» τον διορισμό της Θάνου δίπλα στον Τσίπρα (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ