• First Top Stories

    Κίνηση πανικού: Ποιους απείλησε με δημοψήφισμα ο Tσακαλώτος;

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Θα μπορούσαμε να παραφράσουμε το γνωστό σόκιν ανέκδοτο και να πούμε ότι η πιο δύσκολη εγχείρηση είναι να βγάλεις το δημοψήφισμα από το μυαλό ενός “συριζαίου”. Ειδικά μετά την… επιτυχία (ο Θεός να την κάνει) του 2015, όταν το οι πολίτες ψήφισαν “όχι” και ο Αλέξης Τσίπρας εφάρμοσε τελικά το “και ναι και όχι”, η ιδέα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από τις σκέψεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα οποία αρέσει (για προφανείς λόγους) η ιδέα του να μετακυλίεται η ευθύνη για σοβαρές αποφάσεις από τους πολιτικούς στους πολίτες.

    Ίσως οι δανειστές της χώρας να είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η “περιπέτεια” του 2015 αποθάρρυνε τις σκέψεις αυτές, όμως αυτή τους η πεποίθηση διαλύθηκε μια και καλή όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, δε δίστασε να τους… απειλήσει με διενέργεια δημοψηφίσματος αν επιμείνουν στα μέτρα που ζητούν από την κυβέρνηση!

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ανέφερε συγκεκριμένα τη λέξη “δημοψήφισμα”, έκανε λόγο για “προσφυγή στο λαό”, υποστηρίζοντας στους συνομιλητές του πως η κυβέρνηση δεν έχει την έγκριση να υλοποιήσει μέτρα όπως αυτά που ζητούν οι θεσμοί, και επομένως θα πρέπει να ζητήσει αυτήν την έγκριση από τους πολίτες.

    Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει και με εκλογές – όμως όσο εκτός πραγματικότητας κι αν είναι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν καλά ότι αν γίνουν τώρα εκλογές, τα ποσοστά του κόμματος θα κατακρημνιστούν και οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές του θα επιστρέψουν στα… σπίτια τους. Επομένως, αυτό που μάλλον είχε στο μυαλό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ένα νέο δημοψήφισμα.

    Το κατά πόσον αυτή η αναφορά του υπουργού Οικονομικών (την οποία, σημειωτέον, “μάζεψε” άρον-άρον, αλλά ήταν αργά καθώς οι συνομιλητές του είχαν ήδη πάρει το μήνυμα) ήταν μία προσωπική άποψη, στο πλαίσιο των θέσεων που έχει εκφράσει επανειλημμένα η ομάδα των “53+” του ΣΥΡΙΖΑ, ή πρόκειται για κεντρική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι σαφές. Όμως σε κάθε περίπτωση, ήταν μία αναφορά που δείχνει δύο πράγματα: αφενός, ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική πλευρά είναι τεράστιες, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως αρχίζει να “σπάει”. Αφετέρου δε, ότι το σενάριο ενός δημοψηφίσματος που θα οδηγούσε και πάλι σε δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και θα δίχαζε την κοινωνία δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

    Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο της “ηρωικής διαπραγμάτευσης” του Αλέξη Τσίπρα, χάριν της οποίας η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δραματοποιεί τις συζητήσεις με τους δανειστές, επιδιώκοντας να “πλασάρει” με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο (για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή) τρόπο τα νέα μέτρα που έρχονται. Είναι μία τακτική που η κυβέρνηση (αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να τα λέμε όλα) έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν με επιτυχία, αν φυσικά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το να εξασφαλίζεις με τεχνάσματα την κομματική πειθαρχία στην ψήφιση μέτρων που ούτε ο ίδιος δεν πιστεύεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Ποιος δουλεύει ποιον;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλλας, Γερμανός, Μηνά, Κόουπ: Τέσσερις επιχειρηματίες κόντρα στη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υποχρεωτικό POS για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι εξαιρούνται



    ΣΧΟΛΙΑ