Οικονομία

Έκθεση Κομισιόν: Tα «γκρίζα» σημεία της δεύτερης αξιολόγησης

  • NewsRoom
τσακαλωτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να στείλει η Κομισιόν δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση οι θεσμοί θα επισημαίνουν, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα ναι μεν έχει σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων, κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ορισμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά..

Συγκεκριμένα για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας η έκθεση θα επισημάνει τα κενά που θα δημιουργήσουν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νέου νόμου. Η παρατήρηση θα αφορά τον ηθικό κίνδυνο για συνεπείς σήμερα δανειολήπτες να αθετήσουν υποχρεώσεις ώστε να ευνοηθούν από την ρύθμιση που θα περιέχει και την επιδότηση του 33% της δόσης από το κράτος. Το ίδιο κίνδυνο έχουν επισημάνει και οι τραπεζίτες στις συζητήσεις που συνεχίζονται με το κυβερνητικό επιτελείο για το νέο νόμο.  Μάλιστα, οι τεχνοκράτες έχουν στείλει στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο εκτενή λίστα ερωτήσεων και επισημάνσεων, ζητώντας βελτιώσεις και διευκρινίσεις.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις θα επισημαίνεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αποκρατικοποίησης του ΔΑΕ «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την υπογραφή της επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια αλλά και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο Ελληνικό. Επίσης θα αναφέρεται και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για την οποία ο διαγωνισμός, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, κηρύχθηκε άγονος.  Παράλληλα θα επισημαίνεται η καθυστέρηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας και του διαγωνισμού για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs – SMPs), εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Την απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα λάβει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, βάσει της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της για τυχόν μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων, αναμένεται να παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Μάριαν Τίσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπό προεκλογική αβεβαιότητα οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και η αξιολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση ενώπιον των παρατηρήσεων τραπεζών και θεσμών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ΔΕΠΑ και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ


ΣΧΟΛΙΑ