• First Top Stories

    Moody’s: Τα κλειδιά και οι προκλήσεις για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

    moodys


    Χρηματοδότηση και ρευστότητα αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος θεωρεί ότι τα επίπεδα και των δύο μεγεθών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

    Στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Funding and Liquidity: National Bank of Greece on track to repay emergency funds ahead of peers” (Χρηματοδότηση και ρευστότητα: Η Εθνική Τράπεζα θα επιστρέψει τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες), η Moody’s υποστηρίζει ότι η Εθνική ίσως να είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει τα κεφάλαια του ELA, του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΤτΕ/ΕΚΤ, νωρίτερα από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, πιθανόν τους επόμενους 12-18 μήνες.

    Μάλιστα, η Moody’s υπενθυμίζει στην ανάλυσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες βίωσαν μεγάλες εκροές καταθέσεων μεταξύ του 2010 και του Ιουνίου 2015. Τον Ιούνιο του 2015 επιβλήθηκαν capital controls, τα οποία χαλάρωσαν για τις νέες καταθέσεις τον Ιούλιο του 2016. Αν και η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, η επιτυχής ολοκλήρωση τον Ιούνιο της τελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας πιθανότατα θα ενισχύσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταθετών τους επόμενους μήνες.

    Προκειμένου να καλύψουν τις προκλήσεις της μείωσης των καταθέσεων -που παραμένουν πιεστικές- και τον «αποκλεισμό» από τις αγορές μετοχών ή ομολόγων, οι τράπεζες έπρεπε να στραφούν στη ρευστότητα της ΕΚΤ και στον ELA για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

    Τα κεφάλαια της ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζονται με εγγυήσεις όπως ομόλογα επενδυτικής κλάσης και άλλους τίτλους. Όταν αυτά εξαντληθούν, στρέφονται στη χρηματοδότηση του ELA, που εξασφαλίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος με δικό της ρίσκο και με υψηλότερα επιτόκια.

    Σύμφωνα με τη Moody’s, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες των τραπεζών είναι να απεξαρτηθούν πλήρως από τον ELA και να αυξήσουν τις καταθέσεις. Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν δείξει αύξηση των καταθέσεων κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, αλλά η συνολική βελτίωση παραμένει ελάχιστη.

    Η Εθνική Τράπεζα έχει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA, περίπου 5% του ενεργητικού της, ενώ η Alpha Bank έχει το υψηλότερο ποσοστό 18%. Επίσης, Εθνική παραδοσιακά απολαμβάνει υψηλότερες καταθέσεις, ενώ η πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, το 2016 και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τότε βοήθησαν την τράπεζα να μειώσει τον ELA.

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η χρήση του ELΑ θα διαρκέσει για ακόμη ένα ή δύο χρόνια. Επίσης, διαπιστώνει ότι η ρευστότητα παραμένει αδύναμη, αλλά βελτιώνονται οι προοπτικές για την οικονομία της χώρας. Μετά τη μηδενική ανάπτυξη το 2016, αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος και 2% το 2018. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της βάσης των καταθέσεων σε επίπεδα πριν από την κρίση θα απαιτηθούν πολλά χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης – Λαγκάρντ: Τι συζήτησαν οι δυο τους πίσω από τις κλειστές πόρτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Εκδίδει καλυμμένο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ-Χρηματοδότηση 700 εκατ. σε ΜμΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Κίνδυνος αν καθυστερήσει η 3η αξιολόγηση 



    ΣΧΟΛΙΑ