• First Top Stories

    Τι σχεδιάζει ο Δημήτρης Μαζαράκης για τον ασφαλιστικό κλάδο

    Δημήτρης Μαζαράκης

    Δημήτρης Μαζαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών


    Φιλόδοξα και εξωστρεφή είναι τα σχέδια του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Δημήτρη Μαζαράκη, ο οποίος ετοιμάζει φουλ επίθεση για την προώθηση των θεμάτων του κλάδου. Τόσο με επαφές με θεσμικούς φορείς όσο και με επικοινωνιακό μπαράζ ο νέος πρόεδρος της Ένωσης προσβλέπει σε ενίσχυση της αγοράς αλλά και της ασφαλιστικής συνείδησης.

    «Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης και να φτάσουμε και πάλι την παραγωγή στα 5,5 δισ.ευρώ του 2009. Μεσομακροπρόθεσμα στοχεύουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε. Πέραν όμως των ποσοτικών στόχων, κύριο μέλημά μας είναι να κερδίσουμε όλο και περισσότερους πολίτες που θα μας εμπιστευτούν για να προστατέψουν ό,τι είναι πολυτιμότερο για αυτούς», τόνισε πριν από λίγο ο Δημήτρης Μαζαράκης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως πρόεδρος της Ένωσης.

    Αναφέρθηκε στο ρόλο της ασφάλισης και στο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που συνιστά σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας. «Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει 25.000 θέσεις εργασίας, 13 δισ. ευρώ επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις και 500 εκατ. φόρους, αποτελέσματα που μπορεί να φτάσουν πολύ υψηλότερα στο μέλλον», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

    Στη συνέχεια ο κ. Μαζαράκης έδωσε στοιχεία για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς πριν την οικονομική κρίση αλλά και στη διάρκειά της, σημειώνοντας ότι το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που η ασφαλιστική αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο (+4,6%) ενώ ειδική αναφορά έκανε στις πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο με κυριότερες το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, την ψηφιοποίηση, τις υψηλότερες απαιτήσεις από ασφαλισμένους και μετόχους και τέλος την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.

    Στη συνέχεια ανέλυσε τους τομείς της αγοράς στους οποίους θα βασιστεί κυρίως η ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς :

    Υγεία: Ο τομέας της υγείας έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας, με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, (ΣΔΙΤ), με τη δημιουργία και εφαρμογή κοινών ιατρικών πρωτοκόλλων, με την άρση αντικινήτρων (βλ. φόρο ασφαλίστρων 15%), ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας, στην πάταξη της διαφθοράς άρα και στη σημαντική μείωση του κόστους για τον πολίτη.

    Συντάξεις : Προτείνεται η δημιουργία ενός συστήματος με βάση τη διεθνή εμπειρία που θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Ένα σύστημα που έχει υιοθετηθεί με επιτυχία από πολλές χώρες και βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας) και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης (αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα): ο 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ο 2ος πυλώνας, ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τέλος ο 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός και κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα, έστω και αναβαλλόμενα.

    Ειδικά, για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ασφαλίσεων, χρειάζεται οπωσδήποτε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Οι επαγγελματικές ασφαλίσεις παρότι είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στη συμπληρωματική επαγγελματική ασφάλιση να αποτελέσει αυτοτελή πυλώνα σύνταξης, με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν, φορέων όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Μαζαράκης και σημείωσε ότι ήρθε η ώρα ο υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να επιλέγουν κάθε φορά τον φορέα που προτιμούν ανάλογα με τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις χρεώσεις διαχείρισης, και τέλος τις αποδόσεις των επενδύσεων.

    Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις ενδεχομένως μέσω της καθολικής, υποχρεωτικής ασφάλισης, με χαμηλό ασφάλιστρο και της άρσης του αντικινήτρου του φόρου του ασφάλιστρου για τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών από φυσικές καταστροφές ενώ στην επαγγελματική αστική ευθύνη πρέπει να εξεταστεί η ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και διευρύνοντας την σε επαγγελματικές ομάδες που μέσω της εργασίας τους μπορεί να ζημιώσουν άλλους, σε εφαρμογή σχετικής υπάρχουσας νομοθεσίας.

    Για τα ανασφάλιστα οχήματα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην κυκλοφορεί πλέον ούτε ένα ανασφάλιστο όχημα ενώ εστίασε, επίσης, στα πεδία δράσης στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την ΕΑΕΕ το επόμενο διάστημα: στην καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης, την χρηματοοικονομική εκπαίδευση των νέων, την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και την αναβάθμιση της πρόληψης σε όλους τους κρίσιμους τομείς (υγεία, τροχαία ατυχήματα κ.λπ.).
    Ο Δημήτρης Μαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Metlife συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια στoν κλάδο και πέντε χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Metlife.

    Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο 47χρονος Δημήτρης Μαζαράκης έχει προχωρήσει σε σημαντική προώθηση των θεμάτων του κλάδου ενώ, όπως παραδέχονται παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, για πρώτη φορά επιτεύχθηκε η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για την πορεία των κλάδων ζωής και υγείας. Εχει μάστερ από το City University και MBA από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει στέλεχος της Nordstern Colonia και της Alico πριν αρχίσει τη θητεία του στη Metlife που τον έφερε από τον Μάιο του 2012 στη θέση του CEO.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μετά το φιάσκο της… ντουλάπας, προφυλακιστέοι οι άλλοι δύο ληστές του Φαλήρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Eύθραυστη και επισφαλής η ανάκαμψη της οικονομίας το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικονομικός εισαγγελέας: Στη Χάγη για τα Panama papers και αίτημα στην Εισαγγελία του Παναμά για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών



    ΣΧΟΛΙΑ