• First Top Stories

    Όλες οι χώρες μειώνουν τη φορολογία για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και η Ελλάδα την αυξάνει

    • NewsRoom


    Την πρώτη θέση στην αύξηση φόρων κατέχει η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα τον ΟΟΣΑ, ήταν το μοναδικό κράτος – μέλος του οργανισμού που το 2016 αύξησε το βασικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και επιβάρυνε κατά 1% περισσότερο σε σχέση με το 2015 τη μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών.

    Σύμφωνα με την έκθεση Tax Policy Reforms 2017, αρκετές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ συνέχισαν την τάση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην φορολογική τους πολιτική, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την τόνωση της ανάπτυξης, με μια αυξανόμενη εστίαση στη μείωση των ανισοτήτων και την αλλαγή συμπεριφοράς.

    Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής:

    Οι οικονομίες του ΟΟΣΑ και των επιλεγμένων εταίρων περιγράφουν τις σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, νομοθετήθηκαν ή ανακοινώθηκαν το 2016 στα 35 μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και στην Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική. Η έκθεση εντοπίζει τις κυριότερες τάσεις της φορολογικής πολιτικής και υπογραμμίζει ότι ο φόρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως κύριος μοχλός πολιτικής στις στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης.

    Τα κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω του φορολογικού συστήματος οδηγούνται από περικοπές των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος εταιρειών.  12 χώρες προβαίνουν σε μείωση συντελεστών σε ότι αφορά την φορολογία επιχειρήσεων κατά το 2016, συχνά στο πλαίσιο μιας σταδιακής πολυετούς μεταρρύθμισης του εταιρικού φόρου.

    Η μείωση αυτή αυξάνει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, γεγονός που είχε επισημανθεί στην περυσινή αντίστοιχη έκδοση του ΟΟΣΑ.  Ταυτόχρονα, αυξάνεται η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών (BEPS), με χώρες που εφαρμόζουν διεθνώς συμφωνημένα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

    “Οι κυβερνήσεις (όχι όλες προφανώς) ορθώς επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría. “Η παρακολούθηση των αλλαγών στο παγκόσμιο τοπίο της φορολογικής πολιτικής παρέχει υψηλής ποιότητας πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους φορείς στην χάραξη πολιτικής, στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών τους”.

    Οι περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θεσπίστηκαν σε πολλές χώρες το 2016, αυξάνοντας γενικά την προοδευτικότητα των φορολογικών συστημάτων. Αυτό περιλάμβανε περικοπές των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε άτομα με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα σε 15 χώρες του ΟΟΣΑ.

    Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σε γενικές γραμμές υψηλές, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Ελάχιστες ήταν οι μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το 2016.

    “Με τις ασφαλιστικές εισφορές να παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, θα απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες για να ενισχυθούν τα κίνητρα για την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε τα φορολογικά συστήματα να καταστούν πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε ο κ. Gurría.

    Το μείγμα των φόρων συνεχίζει να μετατίθεται προς τους φόρους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές) και κατανάλωσης, παρόλο που οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκαν το 2016, ενώ μόνο μία χώρα (Ελλάδα) αύξησε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

    Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ιδίως στον τομέα του καπνού, καθώς και οι φόροι για τα καύσιμα αυξήθηκαν γενικά το 2016, όπως και τα κίνητρα για την αγορά και τη χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Ωστόσο, τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται εκτός του τομέα των μεταφορών, τα οποία επίσης προκαλούν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, εξακολουθούν να φορολογούνται με σχετικά χαμηλά ποσοστά.

    Οι μεταβολές των φόρων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αυξήθηκαν το 2016, σε σύγκριση με το 2015, με ορισμένες κυβερνήσεις να αυξάνουν τους επαναλαμβανόμενους φόρους επί ακίνητης περιουσίας, καθώς και να εισάγουν φόρους συναλλαγής τόσο σε κινητά όσο και σε ακίνητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Έτοιμο το πόρισμα της ΤτΕ για τα στελέχη των τραπεζών. Στα χέρια του εισαγγελέα σε λίγες ημέρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To Exxon Valdez της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας πνίγεται στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δύσκολο ξεκίνημα για την Task Force του Αλέξη Τσίπρα – Ελληνικό και Eldorado βάρυναν το κλίμα



    ΣΧΟΛΙΑ