• First Top Stories

    ΟΟΣΑ: Ένα Brexit θα διαλύσει τη βρετανική οικονομία – και θα συμπαρασύρει την Ευρώπη


    Το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5% μέχρι το 2030, εάν τελικά επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η εμπορική συμμαχία των 34 χωρών υποστηρίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, να οδηγήσει σε “οικονομική αστάθεια και να δυσχεράνει την ανάπτυξη του εμπορίου, με τις επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα να είναι πιο ισχυρές αν η βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ πυροδοτήσει μεταβολές στις αγορές”.

    Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 1% αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, και “ως το 2018, θα επηρεαστούν σημαντικά οι δραστηριότητες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ειδικά αυτών που έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία”.

    Και μάλιστα, οι επιπτώσεις του ενδεχόμενου Brexit θα ξεπεράσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και “πολλές μη-ευρωπαϊκές οικονομίες θα βιώσουν πτώση στις αποδόσεις εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης στην Ευρώπη”.

    Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, υπέρ της εκστρατείας "Leave"
    Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, υπέρ της εκστρατείας “Leave”

    Ο ΟΟΣΑ διατηρεί απαισιόδοξη στάση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα, λέγοντας ότι “παραμένοντας εγκλωβισμένοι στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, αυτό απαιτεί πιο συντονισμένη και πιο συγκροτημένη χρήση δημοσιονομικών, νομισματικών και δομικών πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ένα μονοπάτι μεγαλύτερης ανάπτυξης και θα βεβαιώσει ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν τόσο προς στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους”.

    Ο Ángel Gurría, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ λέει:

    “Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη και η ολοένα αυξανόμενη ανισότητα αποτελούν περαιτέρω προκλήσεις. Χρειάζεται να γίνουν πράξεις με στόχο να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτό το απογοητευτικό μονοπάτι ανάπτυξης και να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας σε επίπεδα τέτοια που να διασφαλίσουν το επίπεδο διαβίωσης”.

    Στο μεταξύ, το επερχόμενο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου είναι πολύ κοντά, παρότι έχουμε τρεις βδομάδες ακόμη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν – η YouGov και η ICM δείχνουν ότι οι εκστρατείες “Remain” και “Leave” δίνουν μάχη σώμα με σώμα, ενώ οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία “Remain” έχει προβάδισμα.

    Ο γερουσιαστής George Osborne έχει δώσει πραγματική μάχη για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη και συμφωνεί με το ΔΝΤ που υποστηρίζει πως ένα Brexit θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις επενδύσεις και στις δημόσιες δαπάνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/mea-culpa-tou-dnt-gia-ton-neofileleftherismo/50064

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ipa-giati-exedosan-taxidiotiki-proidopiisi-gia-tin-evropi/50002

     



    ΣΧΟΛΙΑ