• First Top Stories

    Οι νέες Business του Γιάννη Παπαλέκα του Nammos

    the wise man

    the wise man


    Το πρώτο χτύπημα της PQH…

    Μέσα στο Νοέμβριο προγραμματίζεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους για το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που πωλεί η PQH, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν τεθεί υπό ειδική εκκαθάριση. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν έχει και πολλά στοιχεία αλλά μαθαίνουμε πως αφορούν σε εξυπηρετούμενες ή μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις πέντε διαφορετικών εταιρειών leasing που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Οι συμβάσεις συνδέονται με ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 360 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, θα έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερή στοιχεία του χαρτοφυλακίου συμβάσεων καθώς και επικαιροποιημένη αποτίμηση των ακινήτων, κλπ. Το κείμενο της πρώτης πρόσκλησης της PQH υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μητρόπουλος.

    … και οι παράπλευρες δουλειές των κόκκινων δανείων

    Δουλειές με τις υπό εκκαθάριση τράπεζες ή τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν μόνο εταιρείες όπως η PQH ή εταιρείες συμβούλων ακινήτων που προσπαθούν να βρουν αγοραστές για σημαντικά assets.

    Η στήλη πληροφορείται πως και εταιρείες όπως το τοπογραφικό γραφείο του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Γιάννη Αλαβάνου αναλαμβάνουν συμβάσεις που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια.

    Το γραφείο του κ. Αλαβάνου, για παράδειγμα, έχει αναλάβει να “χαρτογραφήσει” τα ακίνητα που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής την πραγματική τους αξία.

    Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιες δουλειές γιατί με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, τα μεγάλα γραφεία του χώρου θα είχαν μεγάλες φουρτούνες…

    Κάνει business από το Nammos;

    Ακάθεκτος συνεχίζει τις κινήσεις στην αγορά γραφείων της Ρουμανίας ο ιδιοκτήτης του Nammos στη Μύκονο και επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων Globalworth Real Estate Investment Γιάννης Παπαλέκας. Προχθές η Globalworth ολοκλήρωσε την εξαγορά του τρίτου κτιρίου του κορυφαίου συγκροτήματος γραφείων Green Court Bucharest που είχε κατασκευάσει στο Βουκουρέστι ο σουηδικός κολοσσός Skanska.

    Η Globalworth, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου, είχε αγοράσει και τα δύο πρώτα κτίρια του συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονται ήδη πολυεθνικές εταιρείες όπως η General Motors, η ABB, η Orange, κλπ.

    Πρόσφατα η εταιρεία του Γ. Παπαλέκα είχε καταφέρει να σηκώσει 650 εκατ. ευρώ με ομόλογο στο οποίο συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το νέο στοίχημα του επιχειρηματία είναι η κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων του ομίλου Renault που ελέγχει την αυτοκινητοβιομηχανία Dacia.

    Πως μπορεί να εξιλεωθεί η κυβέρνηση με τον ΟΑΣΘ

    Αν η κυβέρνηση θέλει να εξιλεωθεί για την επιλογή του κ. Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, για τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ μπορεί να κάνει μια απλή κίνηση: Να δώσει στη δημοσιότητα το μετοχολόγιο του αμαρτωλού οργανισμού αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που επιδοτούνταν με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως για να εξασφαλίζουν κάποιοι σίγουρο ετήσιο μέρισμα 39.000 ευρώ!

    Τότε θα έχει γίνει πραγματικότητα η διαφάνεια για την οποία σκούζει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ