• First Top Stories

    Σάμι Φάις στο mononews.gr: «Ευκαιρίες σαν την Καλογήρου δίνονται μια φορά στη ζωή»

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις Καλογήρου του Ομίλου Fais

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις


    Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

    Είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Η συμφωνία με την οικογένεια Λεμονή και τους πιστωτές για τη διάσωση της «Καλογήρου» προκάλεσε αίσθηση στην αγορά και έφερε για άλλη μια φορά το όνομά του στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

    Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με μια επιχείρηση που μετά βίας απέφυγε την πτώχευση, όλοι την θεωρούσαν τελειωμένη υπόθεση και ήταν έτοιμη να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

    Ο Σάμι Φάις ωστόσο έχει αποδείξει πως είναι ένας επιχειρηματίας που αρέσκεται στα δύσκολα και δεν φοβάται να πάρει ρίσκο όταν πιστέψει πως ένα project αξίζει. Φημίζεται εξάλλου για την ικανότητά του να ξεχωρίζει τις πραγματικές ευκαιρίες.

    Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ο άνθρωπος που έφερε την αμερικάνικη Nike στην Ελλάδα, όταν ακόμη έκανε τα πρώτα της βήματα. Τότε ήταν μια άγνωστη εταιρεία με αβέβαιο μέλλον, και σήμερα είναι ένας πραγματικός κολοσσός στον χώρο των αθλητικών ειδών…

    Ήταν επίσης αυτός που έφερε την Harley Davidson στην Ελλάδα (ένας πίνακας ζωγραφικής γεμάτος από μηχανές Harley κοσμεί ακόμη και σήμερα το γραφείο του). Αλλά και αυτός που έφερε την Under Armour, την ανερχόμενη αμερικάνικη εταιρεία αθλητικών ειδών που διαφημίζει ο αστέρας του NBA, Στέφεν Κάρι.

    Τι ήταν λοιπόν αυτό που τον οδήγησε στην «Καλογήρου»; Γιατί αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα τη δεδομένη στιγμή; Πως σκέφτεται να κινηθεί από εδώ και πέρα για να επαναφέρει την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης;

    Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τις επίπονες διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Λεμονή και τις τράπεζες, το σχέδιο εξυγίανσης αλλά και πως οραματίζεται την επόμενη μέρα της ιστορικής αλυσίδας μιλάει στο mononews.gr στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας…

    Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αποφασίσατε να εμπλακείτε στη διάσωση της Καλογήρου. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία;

    Κοιτάμε πάντοτε πράγματα που έχουν προοπτική. Που έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Και αυτά δεν είναι πολλά. Η Καλογήρου συγκέντρωνε όλα αυτά τα στοιχεία. Είχε παρελθόν, έχει παρόν και μέλλον. Το παρόν πρέπει να το φτιάξουμε άμεσα. Πρέπει να γίνει βιώσιμο, για να έχει ξανά μεγάλο μέλλον για άλλα 100 χρόνια. Και είναι κάτι που νομίζω θα γίνει εύκολα. Βλέποντας πλέον την κατάσταση από μέσα, ξέρουμε ότι μπορούν να γίνουν πολλές οικονομίες κλίμακας.

    Που ακριβώς βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες οικονομίες;

    Η αλήθεια είναι ότι είχαν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και είχαν συμμαζευτεί τα κόστη. Είχαν κλείσει πολλά μαγαζιά και είχε μειωθεί το προσωπικό. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλοί τομείς που μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις. Για παράδειγμα, στα ενοίκια, στα ασφαλιστικά συμβόλαια, στα μεταφορικά από το εξωτερικό για την Ελλάδα. Δεν μπορεί η μισθοδοσία του προσωπικού να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη. Χρειάζονται παντού κάποιες αλλαγές. Μπορεί να πουλάμε αθλητικά παπούτσια, αλλά η διαδικασία του πακεταρίσματος, της μεταφοράς, της ασφάλισης είναι η ίδια.

    Μπορεί να «γυρίσει» η εταιρεία; Αντέχει μια αλυσίδα πολυτελών ενδυμάτων στην Ελλάδα του σήμερα; Και το λέω αυτό γιατί το οικονομικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό και η ζήτηση παραμένει υπό πίεση…

    Πιστεύουμε πως υπάρχει χώρος για μια high end boutique. Υπάρχουν ακόμη Έλληνες που μπορούν να αγοράζουν τέτοια προϊόντα. Επιπλέον, υπάρχει και ο τουρισμός που μπορεί να βοηθήσει.

    Η εταιρεία η ίδια έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Τα brands που έχει στο χαρτοφυλάκιό της είναι πολύ καλά, έχει καλή συνεργασία με τους οίκους του εξωτερικού και έχει ένα DNA που δεν έχει άλλη εταιρεία στην Ευρώπη. Τόσες πολλές συνεργασίες δηλαδή κάτω από την «ομπρέλα» Καλογήρου. Και για αυτό σκοπεύουμε να βγάλουμε αυτό το concept και στο εξωτερικό.

    Μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα πέρυσι, η Καλογήρου είχε τζίρο 43 εκατ. ευρώ χωρίς εμπορεύματα, με κακές παραδόσεις και με όλα τα προβλήματα.

    Προτεραιότητά μας τώρα, είναι να προχωρήσει ο εξορθολογισμός, να μην υπάρχουν περιττά έξοδα και από του χρόνου να είμαστε κερδοφόροι. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να κάνουμε τζίρο 70 εκατ. ευρώ και να έχουμε κέρδη 10 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να κάνουμε 35 εκατ. ευρώ, έχοντας μαζεμένα έξοδα και να εμφανίζουμε ικανοποιητικά κέρδη.

    Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε την προοπτική για το μέλλον, ώστε να γίνει η Καλογήρου μια εταιρεία των 100 εκατ. ευρώ όπως ήταν παλιά.

    Είπατε ότι σκοπεύετε να βγάλετε την Καλογήρου εκτός συνόρων. Ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο και ποιοι οι στόχοι σας;

    Καταρχάς, θα πάμε με το ίδιο όνομα παρότι δεν είναι πολύ εύηχο στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους ξένους οίκους που συνεργάζεται η εταιρεία και για το εξωτερικό.

    Σε κάθε χώρα που θα πάμε θα υπάρχει ξεχωριστεί η εταιρεία, η οποία θα είναι joint venture. Πέραν από εμάς δηλαδή θα υπάρχει και άλλος μέτοχος. Στην Ρουμανία και την Βουλγαρία για παράδειγμα συζητάμε αυτό να γίνει με την Folli Follie του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Στόχος μας είναι να πάμε σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, ανοίγοντας ένα με δυο καταστήματα. Θέλουμε λίγα καταστήματα που να κάνουν μεγάλο τζίρο, αφού το θέμα δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

    Θεωρούμε πως το εξωτερικό είναι η ευκαιρία για εμάς. Είναι αυτό που θα μας δώσει τις υπεραξίες που θέλουμε. Είναι αυτό που θα μας δώσει την δυνατότητα να ξεπληρώσουμε τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Γιατί τα χρέη παραμένουν πολλά παρ’ ότι κουρεύτηκαν.

    Θεωρείτε πως η συμφωνία με τους πιστωτές αρκεί για να πετύχετε τους παραπάνω στόχους;

    Είναι μια συμφωνία που σε κρατάει βαρύ, εάν δεν κάνεις τις σωστές κινήσεις. Γιατί αν είσαι μια ζημιογόνα εταιρεία και τα 15 εκατ. ευρώ που έχουνε μείνει στις τράπεζες είναι πολλά. Τα χρήματα της ΑΜΚ που θα μπουν στην εταιρεία ύψους 12 εκατ. ευρώ, δεν θα πάνε στις τράπεζες, αλλά για την ανάπτυξη και για να πληρωθούν οι προμηθευτές του εξωτερικού, στους οποίους χρωστάει 12 εκατ. ευρώ.

    Δεν έχει πληρωθεί όλη η προηγούμενη σεζόν. Για αυτό και μπήκαν ελάχιστα εμπορεύματα την Άνοιξη. Τώρα θα φέρουμε τα ανοιξιάτικα έστω και αργά.

    Θα πρέπει να τροφοδοτηθούν τα μαγαζιά. Πρέπει να κρατηθούν οι σχέσεις με τους οίκους του εξωτερικού, και να μην μπούμε στη μαύρη λίστα. Γιατί μετά είναι δύσκολο να ξεκινήσει και πάλι συνεργασία μαζί τους. Για το σκοπό αυτό υπήρξε και η ενδιάμεση χρηματοδότηση των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Για να έρθουν νέα εμπορεύματα.

    Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε οι παραλαβές. Οπότε, από τις 15 Ιουλίου θα αρχίσει να μπαίνει σε μια πιο ομαλή λειτουργία η εταιρεία.

    Πότε θα ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα;

    Σύμφωνα με τους δικηγόρους θέλει κάποιους μήνες για να εγκριθεί από το δικαστήριο. Υπολογίζεται ότι η συμφωνία θα καθαρογραφεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Μετά θα πρέπει να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην απορρόφηση των προϊόντων, κάποιων περιουσιακών στοιχείων, του ονόματος Καλογήρου αλλά των υποχρεώσεων που θα μείνουν μετά το «κούρεμα» στην νέα εταιρεία.

    Ποια θα είναι τα ποσοστά στο διάδοχο σχήμα;

    Ένα ποσοστό 15% θα κρατήσει η οικογένεια Λεμονή, ένα 10% θα πάρει το Attica Πολυκαταστήματα και το υπόλοιπο 75% θα το πάρουμε μείς. Υπάρχει μια περίπτωση, να πάρει και ένα 10% ο όμιλος της Folli Follie του κ. Κουτσολιούτσου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

    Πως θέλετε να δείτε την εταιρεία σε ένα χρόνο από σήμερα;

    Σήμερα, έχουν μείνει περίπου 25 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Κάποια θα κλείσουμε, αλλά θα ανοίξουμε και κάποια άλλα. Υπολογίζουμε σε ένα χρόνο από σήμερα, να έχουμε γύρω στα 30 σημεία, μαζί με τα shop in shop στα Attica. Η συνεργασία με το Attica έχει ακριβώς αυτή την έννοια. Στα σχέδια μας είναι η λειτουργία ενός σημείου στο Golden Hall, προς τα μέσα με τέλη Ιουλίου.

    Μας ενδιαφέρει επίσης να ανοίξουμε ένα μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του City Link για να εκμεταλλευθούμε την άνοδο της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον, θα κάνουμε ένα μεγάλο κατάστημα στη Μύκονο, το οποίο θέλουμε να ανοίξει του χρόνου αλλά και στη Σαντορίνη ενώ εξετάζουμε και τη λειτουργία καταστημάτων σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στο Costa Navarino στη Μεσσηνία και στο  Σάνη στη Χαλκιδική, τα οποία φιλοξενούν εύρωστους τουρίστες.

    Γιατί δεν περιμένατε, όπως έκαναν άλλοι σε άλλες περιπτώσεις, να πτωχεύσει η Καλογήρου και να πάρετε μετά τα σήματα και την περιουσία της απαλλαγμένη από βάρη και καθαρή;

    Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει κάποια καλά σημεία πώλησης. Εάν έκλεινε αυτά θα χανόντουσαν. Ίσως περνούσαν αλλού. Για να ξαναστήσεις αυτό το δίκτυο χρειάζεσαι αρκετά χρόνια. Επιπλέον, είναι αμφίβολο εάν θα ακολουθούσαν όλα τα brands στη νέα εταιρεία. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται. Όπως η FF, NAK και άλλοι…

    Δεν θα μπορούσε λοιπόν να στηθεί το ίδιο concept ξανά από την αρχή. Και επίσης, θα είχε πληγεί η φήμη και το όνομα της Καλογήρου, αφού θα είχε πτωχεύσει. Ακόμη και αν το αγόραζες φθηνά μετά από 3 με 4 χρόνια που θα το έβγαζε η τράπεζα σε δημοπρασία, δεν θα είχε πλέον αξία. Θα είχε καεί…

    Θα ήταν όπως τότε που αγοράσαμε το κτήριο του Μινιόν σαν Elmec το 2000, που ήταν ήδη κλειστό για πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι να ανακατασκευάσουμε το κτήριο πέρασαν άλλα πέντε χρόνια. Πλέον το όνομα είχε καεί. Μπορεί στους μεγαλύτερους σε ηλικία να έλεγε ακόμη το όνομα Μινιόν κάτι, ωστόσο για τους νεότερους δεν σήμαινε απολύτως τίποτα.

    Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στην ώρα του. Εάν λοιπόν η Καλογήρου έμενε εκτός αγοράς 3 με 4 χρόνια δεν ήταν το ίδιο, θα ήταν κάτι άλλο.

    Άρα, κάποιος που δεν ξέρει τη δουλειά, εύκολα θα αναρωτηθεί γιατί δεν άφησε την εταιρεία να καταρρεύσει και προτίμησε να την πάρει πακέτο μαζί με τις υποχρεώσεις Εγώ πάντως θεωρώ την ευκαιρία που κάναμε ευκαιρία.

    Πως ήταν οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Λεμονή; Πολλά έχουν ακουστεί και μάλιστα πολλοί πίστεψαν ότι το deal δεν θα προχωρούσε τελικά…

    Η εταιρεία σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Αν ήταν πιο γρήγορη η οικογένεια Λεμονή και είχαμε καταλήξει από την αρχή σε συμφωνία και δεν θα είχε τσαλακωθεί καθόλου. Θα προλαβαίναμε το Πάσχα και δεν θα υπήρχε το κενό που υπάρχει σήμερα και δυσκολέψει η προσπάθεια να φέρουμε πίσω τους πελάτες που χάθηκαν στο διάστημα αυτό.

    Ομολογουμένως η διαπραγμάτευση μαζί τους στην αρχή δεν ήταν εύκολη. Όταν κάναμε τις αρχικές συζητήσεις τον Μάιο, μας είπαν ότι θέλουν να βγουν στην αγορά για να βρουν καλύτερο deal. Όταν είδαν ότι δεν έβρισκαν τίποτα το ουσιαστικό γύρισαν πίσω.

    Τώρα, έχουμε μια πολύ καλή σχέση γιατί κατάλαβαν ότι έχουμε καλές προθέσεις. Ότι κοιτάμε να κάνουμε το σωστό για όλους.

    Σεβόμαστε την παράδοση, σεβόμαστε την ιστορία και τον όνομά της εταιρείας και δεν προσπαθούμε να το παίξουμε παντογνώστες. Ακούμε, και από εκεί και πέρα κάνουμε ότι το δυνατόν καλύτερο για την εταιρεία. Και όχι για το προσωπικό μας όφελος.

    Θα πρέπει επίσης να πω ότι και για τις τράπεζες ήταν μια δύσκολη απόφαση. Γιατί έπρεπε να βάλουν λεφτά από την τσέπη. Πήρε και σε αυτές χρόνο μέχρι να καταλήξουν και να δώσουν την έγκρισή τους.

    Με αφορμή την επένδυση στην Καλογήρου, πολλοί μίλησαν για το δυναμικό come back του Σάμι Φάις. Εσείς τι λέτε για αυτό; 

    Κοιτάξτε, δεν δίνεται μια τέτοια δυνατότητα καθημερινά. Ίσως μια φορά στη ζωή σου και πολλές φορές καμιά. Όπως και η ευκαιρία να γίνει βασικός μέτοχος στην Στοά Μοδιάνο. Είναι ικανοποίηση και ευχαρίστησή μας λοιπόν να κάνουμε τόσο ωραία projects.

    Θα συνεχίσουμε λοιπόν να κάνουμε τέτοια projects, εάν μας δοθεί η ευκαιρία. Δεν θα πούμε όχι. Συζητάμε διάφορα πράγματα, όμως προτεραιότητά μας αυτή την στιγμή είναι η Καλογήρου.



    ΣΧΟΛΙΑ