• First Top Stories

    K. Utermohl (Allianz): «Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν 4η ανακεφαλαιοποίηση»

    Katharina Utermöhl

    Katharina Utermöhl, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και της Euler Hermes


    «Παρότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο, εντούτοις δεν θεωρούμε ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών». Αυτό ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του mononews.gr η επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και της Euler Hermes, Κatharina Utermohl στο πλαίσιο παρουσίασης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Η κα. Utermohl σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμη επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών καθώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου επανέλθουν στην κανονικότητα. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζονται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό του ELA, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια.

    «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Για την επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, το κλειδί για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Σύμφωνα με την κα. Utermohl, η Ελλάδα αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και έχει μια μοναδική ευκαιρία να μπει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο, οικοδομώντας μια βιώσιμη οικονομία που θα αντέχει στους κραδασμούς.

    Η συγκυρία, τόνισε, είναι αρκετά ευνοϊκή, με τα διεθνή κεφάλαια να εξετάζουν ξανά ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και σημαντικούς δείκτες της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές και η κατανάλωση να βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης.

    «Οι εξαγωγές αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς και προβλέπεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα δυο χρόνια λόγω των πολύ καλών προοπτικών των δυο μεγαλύτερων αγορών που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, της Γερμανίας και της Ιταλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κρίσιμο ρόλο στις αισιόδοξες προβλέψεις του γερμανικού κολοσσού έχει παίξει η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και της άρσης της αβεβαιότητας για το μέλλον. Σε αντίθεση με πέρυσι, που η χώρα έφθασε πάλι ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού, όπως το καλοκαίρι του 2015, σήμερα τα πράγματα σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές είναι πολύ καλύτερα και υπάρχει ένας ορίζοντας σταθερότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Forbes: Ποιοι είναι οι Ελληνοαμερικανοί μεταξύ των 400 πλουσιότερων μεγιστάνων στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινα δάνεια: Σφίγγει ο κλοιός για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μη συνεργάσιμους δανειολήπτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mohamed El-Erian: Αυτα είναι τα τρία σενάρια που πρέπει να καθοδηγήσουν τους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ