• First Top Stories

    Μνημόνιο: “Σβήνουν” οι συνταξιούχοι, τελειώνει το ΕΚΑΣ – Μειώσεις χωρίς όριο το 2017

    εφάπαξ


    Μεγάλες περικοπές, της τάξεως του 35%-40%, θα υποστεί το ΕΚΑΣ για όσους δικαιούχους θα συνεχίσουν να το εισπράττουν το 2017, σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που συντάσσεται στο υπουργείο Εργασίας.

    Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017. Βέβαια, ανησυχητική είναι και η αναφορά στις σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου για αναθεώρηση των ποσών του ΕΦΑΠΑΞ, που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις.

    Στελέχη του υπουργείου εργασίας διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι ήδη οι μειώσεις που προκύπτουν βάσει του νέου μαθηματικού τύπου που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλος είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν, πάνω από 22%.

    Μάλιστα καθώς ωριμάζει το σύστημα και ενσωματώνονται περισσότερα χρόνια μετά το 2014 στη βάση υπολογισμού (με χαμηλότερους συντελεστές 60%) οι δικαιούχοι δεν θα παίρνουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.

    Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο πιέζει για επαναϋπολογισμό των παλαιών συντάξεων (έως τέλος του 2017) και για την έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων ώστε να η λειτουργία του ΕΦΚΑ να ξεκινήσει την 1/1/2017. Μάλιστα για να διαπιστωθεί το ύψος των εξοικονομήσεων του νόμου Κατρούγκαλου, οι δανειστές ζητούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017 να έχει υπολογιστεί και εκδοθεί το 35% των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 12 Μαΐου και τέλος Οκτωβρίου 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκπαίδευση: Η Κομισιόν κατακεραυνώνει τον Φίλη-Οπισθοδρόμηση η πρόταση για ολοήμερο, λάθος το πάγωμα της αξιολόγησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Καραμούζης: Μόνο εμείς μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ