• First Top Stories

    Λώρη Κέζα: Ο Μουζάλας, ο γόρδιος δεσμός του προσφυγικού και το σενάριο των εκλογών

    • Λώρη Κέζα
    Μουζάλας

    Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής


    Κανείς πολιτικός δεν θέλει να γίνεται μάντης κακών. Προτιμούν τις γενικόλογες υποσχέσεις και τα ωραία θα θα θα. Ο Γιάννης Μουζάλας δεν είναι φαφλατάς, δεν είναι καν επαγγελματίας πολιτικός. Κάνει προβλέψεις και λέει ότι αν φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά, τη Σάμο και τη Χίο, όπου καταγράφονται βίαια επεισόδια, τότε «θα αρχίσουν να έρχονται πάλι 15 χιλιάδες την ημέρα στην Ελλάδα». Ειλικρινές είναι αυτό που λέει και πιθανότατα είναι και σωστό. Όσο υπάρχει περιθώριο, τόσο θα έρχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Το πρόβλημα είναι ότι οι προβλέψεις του Γιάννη Μουζάλα είναι βραχυπρόθεσμες και σε επίπεδο μικρο-διαχείρισης. Κάηκαν χώροι στέγασης σε καταυλισμούς, κάποιοι αλλοδαποί έσπασαν αυτοκίνητα, κάποιοι νησιώτες παραμένουν γενναιόδωροι, κάποιοι έχουν απαυδήσει. Στο ίδιο πλαίσιο παραμένουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που παίρνουν όλο το χρήμα και ασκούν την πολιτική τους, στο ίδιο πλαίσιο εμφανίστηκαν οι ακροδεξιοί με τα λοστάρια τους. Ο Γιάννης Μουζάλας ισορροπεί σε αυτές τις παραμέτρους, και η μια μέρα περνά μετά την άλλη, ο χρόνος κυλά με το πρόβλημα να διογκώνεται σιγά σιγά.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο Γιάννης Μουζάλας δεν αναφέρεται σε μια πιθανότητα που είναι πλέον ορατή. Τι θα γίνει εάν καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία; Στα τουρκικά παράλια ζουν περί τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, επειδή ακόμη και ο φλεγόμενος καταυλισμός μοιάζει με καλύτερη ζωή. Ένας Κάλχας θα το έλεγε δημόσια, ένας μάντης κακών θα έπαιρνε το ρίσκο να αναλύσει την προοπτική και να καθοδηγήσει τη μεθόδευση.

    Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το κύριο ζητούμενο είναι πως δεν θα υπάρχει ανάχωμα αν ο Ερντογάν αποφασίσει να πιέσει την Ευρώπη. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν απέσυρε τους συμπατριώτες του εμπειρογνώμονες από τα ελληνικά νησιά επικαλούμενος έντονη ανησυχία για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται και όσοι τυχόν εγκλωβιστούν εντός της Ελλάδας, δεν θα μπορούν να φύγουν. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για όλα αυτά ή θα πάνε σε εκλογές για να γλιτώσουν τις ευθύνες;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΑΣΑ: Εκτυπώνονται 11 εκατ. πλαστικές κάρτες – Τι γίνεται με τους άνεργους, όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ