• First Top Stories

    Κι επισήμως ο Τζερόμ Πάουελ, ορίστηκε επικεφαλής της FED

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν λίγο τον 64χρονο Τζερόμ Πάουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την προεδρία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στη θέση της Τζάνετ Γέλεν.

    Όπως παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg, ο Πάουελ αναλαμβάνει σε μια περίοδο που ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνεται, ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και η ανεργία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 χρόνων. Ένα τέτοιο σκηνικό θα έπρεπε αρχικά να επιτρέψει σε έναν νέο πρόεδρο της Fed να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά με στόχο να παρατείνει χρονικά την τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική ανάκαμψη που είναι σε εξέλιξη.

    Τέτοιες οικονομικές επεκτάσεις , όμως, συνήθως τελειώνουν από την έκρηξη μιας φούσκας (ή περισσότερων) περιουσιακών στοιχείων, από κάποιο σοκ όπως φυσικές καταστροφές ή πολιτικές αναταραχές ή από σφάλματα που προέρχονται από τις κεντρικές τράπεζες.

    Το Bloomberg επίσης παρατηρεί ότι ο Powell έχει το πρόσθετο δίλημμα πως η Fed θα αντιμετωπίσει κάθε κάμψη της ανάπτυξης με λίγα, σχετικά, μέσα στο οπλοστάσιο πολιτικής της. Δεν υπάρχει περιθώριο να μειώσει πολύ τα επιτόκια και το σχέδιο εφεδρείας – ποσοτική χαλάρωση – είναι τώρα το θέμα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wall Street: Τρελά κέρδη για τον Dow Jones λόγω των ανακοινώσεων της Γέλεν

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι φορο-υποσχέσεις Τραμπ οδηγούν σε νέο ρεκόρ S&P και Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ