• First Top Stories

    Καισαριανή (Ηλίας Σταμέλος) VS Ομπάμα

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Ο δήμαρχος Καισαριανής δεν θέλει τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Αν το μάθαινε αυτό ο αμερικανός πρόεδρος και αν διάβαζε την ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, πιθανώς να ζητούσε συνάντηση με τον κομμουνιστή πολιτευτή. Ο δήμαρχος κηρύσσει ανεπιθύμητο τον πρόεδρο των ΗΠΑ και θα διαδηλώσει εναντίον του. Συσχετίζει μάλιστα την επίσημη επίσκεψη με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην ανακοίνωση χρησιμοποιούνται οι συνήθεις εκφράσεις: λαϊκή εξέγερση, αμερικανοκίνητη χούντα, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ντόπια πλουτοκρατία.

    Μπαίνουμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε μεγέθη. Ο Μπαράκ Ομπάμα ψηφίστηκε από 69.498.516 άτομα, ενώ ο Ηλίας Σταμέλος πήρε 3.933 ψήφους. Βεβαίως θα πείτε ότι η αξία ενός πολιτικού δεν πάει με το κιλό, ότι το ήθος δεν είναι μετριέται σε μέγεθος ούτε κρίνεται από την δημοτικότητα. Εντούτοις από την περίπτωση του δημάρχου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για μια νοοτροπία που καταγράφεται σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

    Ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος έχει κι άλλες επαναστατικές πράξεις στο βιογραφικό του. Θα σταθούμε στην πιο χαρακτηριστική. Από καιρό γινόταν συζήτηση για την αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Η Μελίνα Μερκούρη από το 1984 ήθελε να το δώσει στον Δήμο. Στα χρόνια των μνημονίων το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανέλαβε την πώληση της έκτασης. Θα μπορούσε να γίνει οικόπεδο για λούνα παρκ και να φέρει ρευστό στα ταμεία του κράτους. Έτσι όμως θα διαγραφόταν η ιστορική μνήμη. Το Σκοπευτήριο υπήρξε τόπος εκτελέσεων, με γνωστότερο ιστορικό γεγονός την δολοφονία 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Η διαφύλαξη του χώρου ως ιστορικού μνημείου ξεπερνά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τους δημότες της περιοχής και έγινε τεράστια συζήτηση ώστε η έκταση να παραχωρηθεί στις τοπικές αρχές.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αποδώσει στον δήμο την χρήση των 464 στρεμμάτων για 40 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δείξει ότι τιμά την Εθνική Αντίσταση και οργάνωσε πριν από ένα μήνα μια μεγάλη φιέστα κόκκινης ρητορικής. Ο Ηλίας Σταμέλος αρνήθηκε να παραβρεθεί στην γιορτή παράδοσης επειδή «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπουλά, και με τα νέα μέτρα προχώρα σε ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μειώνει δραματικά τα κονδύλια στους δήμους προωθώντας την πολιτική της ανταποδοτικότητας, προσθέτοντας και νέα βάσανα και φορολογία στο λαό».

    Ο δήμαρχος έλεγε ότι δεν θα πάει στη γιορτή επειδή η κυβέρνηση εκποιεί την δημόσια περιουσία. Έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν παραχώρησε τίποτα, το Σκοπευτήριο κερδήθηκε από λαϊκούς αγώνες. Έκανε μεγάλο σαματά με την απουσία του από την φιέστα αλλά δεν είπε κάτι για την τροπολογία που κατατέθηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, χάρη στην οποία δίδεται η έκταση στον Δήμο. Εν ολίγοις όσο υπήρχε προοπτική πώλησης των στρεμμάτων, γκρίνιαζε. Όταν ήρθε η ώρα να παραλάβει την έκταση, πάλι γκρίνιαζε.

    Φαίνεται ασήμαντα και μικρά όλα αυτά; Δεν είναι. Πρόκειται για μια νοοτροπία αντιπολίτευσης που δεν θα βρει τίποτα θετικό ποτέ και πουθενά. Αν ερχόταν ο Ομπάμα έχοντας στη βαλίτσα του μια επιταγή δώρο, με τα δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή του χρέους, πάλι θα γκρίνιαζαν. Αν υπογράφονταν εμπορικές συμφωνίες που θα ανέτρεπαν τα ποσοστά της ανεργίας, πάλι θα γκρίνιαζαν. Αν ταξιδιωτικά γραφεία κέρδιζαν ευνοϊκούς όρους για μαζικό τουρισμό, πάλι θα γκρίνιαζαν με επιχειρήματα «δεν μπορούν να κάνουν μπάνια στη δική μας θάλασσα οι ψηφοφόροι του Τραμπ, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Πιο ισχυρός ο Trump από τον Obama στο Κογκρέσο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vodafone: Μείωση κόστους και ευελιξία στις επιχειρήσεις μέσω One Net

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ταύροι επικράτησαν στις διεθνείς αγορές. Τα υπερκέρδη και οι μεγάλες ζημιές



    ΣΧΟΛΙΑ