• First Top Stories

    Η ημέρα που οι αγορές βάρεσαν τα νταούλια

    • Νένα Σώκου


    «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζούρνα και εμείς θα χορεύουμε» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες πριν διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν. Χθες, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα που διαψεύδει για άλλη μια φορά όποια τυχόν αυταπάτη έχει απομείνει και δοκιμάζει άγρια τα επιχειρήματα που στήριξαν το εγχείρημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

    Χτες ήταν οι αγορές που βάρεσαν τα νταούλια, φέρνοντας τεράστια αναταραχή στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον και μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο να δηλώνει πως επρόκειτο για υπερβολική αντίδραση των αγορών σε δημοσίευμα του Bloomberg και πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

    Την καθησυχαστική δήλωση ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Λιάκο και Αλέκο  Φλαμπουράρη. Ο τελευταίος έχει από την περασμένη εβδομάδα στην ευθύνη του την εποπτεία των τραπεζών, αρμοδιότητα που αφαιρέθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού από τον Γιάννη Δραγασάκη.

    Η επιχείριση καθησυχασμού συνεχίστηκε και από την σύσκεψη αυτή, με τους συμμετέχοντες να διαμηνύουν ότι η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά μεγέθη. Ως εκ τούτου, εκτίμησαν ότι η κατάρρευση οφείλεται σε κερδοσκοπικό παιχνίδι.

    Για τις τράπεζες τονίστηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η πραγματικότητα χτύπησε την πόρτα και απέδειξε ότι η καθαρή έξοδος δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτευχθεί, πόσω μάλλον όταν υπάρχει και έντονη πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό εξαιτίας των σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Οι πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι μεγάλες και μπορεί να ενταθούν κι άλλο, με συνέπειες σε όλα τα πεδία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ακόμη και σε αυτό των συντάξεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έντονο παρασκήνιο: Οι τράπεζες, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η… bad bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη στο mononews: Τρία κραχ σε ένα μήνα: Πού πήγε η «καθαρή έξοδος» οέο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πηγές ΤτΕ: Η «παρέα του Λονδίνου» «γονατίζει» αδικαιολόγητα τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ