• First Top Stories

    Οι επόμενες ημέρες κρίνουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών – Τι θα παίξει ρόλο στην απόφαση

    • NewsRoom


    Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός, που σήμερα συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπροστά του δέκα εργάσιμες ημέρες για να ζυγίσει όλα τα δεδομένα.

    Σε περίπτωση που αποφασιστούν εθνικές εκλογές τον Μάιο, αυτές θα συμπέσουν είτε με τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή στις 19 Μαΐου, είτε με τον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 26 Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41), το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούν να στηθούν κάλπες από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής είναι από 20 (το λιγότερο) μέχρι 30 ημέρες (το πολύ).

    Παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και τις διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, με την λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, η φράση του γραμματέα του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, το Σάββατο στο Γαλάτσι, «πρόεδρε, μετά απ’ αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις» αναζωπύρωσε τα σενάρια για εκλογές μέσα στον Μάιο.

    Οι εισηγήσεις μπορεί να υπάρχουν και οι προτάσεις να πέφτουν στο τραπέζι, όμως αυτά που πρέπει να συνυπολογιστούν για την τελική απόφαση είναι πώς θα λειτουργήσει συνδυαστικά για τον πολίτη η ψήφος για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές την ίδια ημέρα ή με μια εβδομάδα διαφορά, το ορατό ενδεχόμενο να προκύψει στις ευρωεκλογές μια μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, ο αντίκτυπος των όποιων θετικών μέτρων τον Μάιο και τον Οκτώβριο, όπως και τι θα αποφέρει επί της ουσίας, δηλαδή σε ψήφους, το εγχείρημα της «προοδευτικής συμμαχίας».

    Επίσης, θεωρείται σίγουρο ότι στην απόφαση θα μετρήσει και ο αντίκτυπος από την Novartis, οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και το φιάσκο, στο οποίο κατέληξε η όλη υπόθεση.

    Στο πεδίο της οικονομίας, μετά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει στην Βουλή μέχρι το Πάσχα την ρύθμιση για 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται και νέα έξοδος στις αγορές.

    Παράλληλα, δρομολογείται η αποπληρωμή μεγάλου μέρους του δανείου των 9,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, κίνηση που σε πολιτικό επίπεδο θα τονώσει το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 12-14 Απριλίου, όπου για την έγκριση της αποπληρωμής απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ESM.

    Στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα αναζητηθούν τα ονόματα που θα κλείσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πιέσεις προς κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης να τεθούν υποψήφιοι προσδίδοντας μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στη λίστα. Η ηγεσία πιέζει, κατά πληροφορίες, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον βουλευτή Νίκο Φίλη, αλλά και οι δύο εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση: 10,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαδάνε τη μαργαρίτα για τον χρόνο των εκλογών

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ο γρίφος της κάλπης και η σφήνα του Ιουνίου



    ΣΧΟΛΙΑ