• First Top Stories

    Γιατί ο Σόιμπλε βάζει ξανά στο τραπέζι το Grexit;


    Μπορεί για τους περισσότερους το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είχε “ξεχαστεί” μετά το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015 και την υπαγωγή της χώρας στο τρίτο μνημόνιο, όμως το σενάριο του Grexit δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ως γνωστόν το 2015 είχε προτείνει ανοιχτά την… επιδοτούμενη από τους Ευρωπαίους αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μάλλον αναθάρρησε βλέποντας τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένουν σε αδιέξοδο, και με μία ακόμα “εμπρηστική” παρέμβαση κατέστησε σαφές ότι το Grexit είναι ένα ενδεχόμενο που όχι απλά βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά βρίσκεται και σε περίοπτη θέση στο τραπέζι,

    Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα και “γι’ αυτό πρέπει να εξακολουθήσει να της ασκείται πίεση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση”.

    Υπογράμμισε μάλιστα πως κούρεμα χρέους εντός της ευρωζώνης είναι αδύνατο να γίνει για οποιαδήποτε χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν η Ελλάδα θέλει κούρεμα χρέους, θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.

    Οι δηλώσεις αυτές του Σόιμπλε δεν έρχονται βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία. Αφενός οι απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι γνωστές από παλιά, αφετέρου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως η Γερμανία θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες σε μία κρίσιμη προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας το θέμα της Ελλάδας θα αποτελέσει αναπόφευκτα ένα κεντρικό ζήτημα για τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες. Τα σχόλια του Σόιμπλε περί Grexit και η σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα βρίσκουν απήχηση στο γερμανικό ακροατήριο, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, σε μία περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν θεαματική άνοδο των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών, μετά την κίνηση-έκπληξη να επιλέξουν ως υποψήφιο για την καγκελαρία τον Μάρτιν Σουλτς.

    Ήδη, μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες απάντησαν μέσω του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Τόμας Όπερμαν, καλώντας τον Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα. “Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη, η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Και γι΄αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια καμπάνια / εκστρατεία κατά της Ελλάδα όπως το καλοκαίρι του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο ‘Οπερμαν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η θέση αυτή αποτελεί προοίμιο μίας σκληρής και παρατεταμένης προεκλογικής μάχης μεταξύ των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων στο “μέτωπο” της Ελλάδας, μίας μάχης που πιθανόν να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας και να κρίνει το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα καταφέρει να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της ή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν νέο καγκελάριο με μία νέα πολιτική απέναντι στην Ελλάδα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ποια εταιρεία δίνει bonus έως και 5.400 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους της;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποχρεωτικά POS σε 12 κλάδους μέχρι τις 30 Ιουνίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν κυκλοφόρησαν «Τα Νέα» λόγω έλλειψης χαρτιού



    ΣΧΟΛΙΑ