• First Top Stories

    Game of Thrones στην Τράπεζα Πειραιώς


    Σε Game of Thrones εξελίσσεται η διαδικασία τοποθέτησης νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς με την διοίκηση του Μιχάλη Σάλλα να δέχεται επί μήνες επίθεση από τον μεγαλοεπενδυτή John Paulson με κάθε αφορμή και με αποκορύφωμα το μπλόκο, ακόμη και την τελευταία στιγμή, στην τοποθέτηση Παπαδόπουλου. Η αγορά αναμένει και νέα επεισόδια στο θρίλερ αφού ο Paulson, ελέγχοντας ο ίδιος περί το 9% άμεσα, έχει φέρει κοντά του και άλλα funds, συγκεντρώνοντας μια ομάδα που διαθέτει τον έλεγχο σε περίπου 20%.
    Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά τη δυσκολία της Πειραιώς να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για την αύξηση κεφαλαίου, ο Αμερικανός επενδυτής εφάρμοσε μια επιθετική πολιτική ανάλογη των διαθέσεων ενός hedge fund αλλά με μεγαλύτερη ακόμη ένταση, φθάνοντας να «απειλεί» με πραξικόπημα σε κάθε απόφαση της τράπεζας.
    Το τελευταίο επεισόδιο περιέλαβε μια επίδειξη δύναμης στο lobbying εντός του SSM αφού ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έδωσε την έγκρισή του για τον Χρήστο Παπαδόπουλο και την πήρε πίσω, «αδειάζοντας» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχε δώσει το μεσημέρι της Τρίτης το πράσινο φως. Υπό αυτές τις συνθήκες, το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς επρόκειτο χθες το μεσημέρι να προχωρήσει στην τοποθέτηση Παπαδόπουλου κάτι που δεν έγινε και τελικώς χρέη CEO αναλαμβάνει, όπως πρώτο έγραψε το mononews, ο Γιώργος Πουλόπουλος, ο οποίος είναι ο CFO της τράπεζας και ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
    Όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας του Σταύρου Λεκκάκου που θεωρείται άψογη από την αγορά, έτσι και με την παρούσα σύνθεση, αναμένεται ότι η διοίκηση θα πραγματοποιήσει με επιτυχία το έργο της, στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι κρίσιμο είναι το επόμενο χτύπημα που θα επιχειρήσει ο Paulson, ο οποίος επιμένει σε αντιπαράθεση παρά το γεγονός ότι πίσω από τη διοίκηση Σάλλα στοιχίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων.
    Αναζητώντας τα κίνητρα του Paulson, η αγορά «βλέπει» την πρόθεση να ελέγξει τη διοίκηση του Ομίλου Πειραιώς με απώτερο στόχο να υπάρχει η απευθείας πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο ειδικά των επιχειρηματικών δανείων που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής οικονομίας και όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
    Ως ιδρυτής hedge funds, ο John Paulson έχει μια επιθετική προσέγγιση διαχείρισης κόκκινων δανείων που δεν συνάδει με τις πρακτικές που εφαρμόζει ένα πιστωτικό ίδρυμα και στην κατεύθυνση αυτή, ο επενδυτής συνεχίζει την κόντρα έχοντας σε ένα βαθμό και την ανοχή ή και την στήριξη από πλευράς SSM και Θεσμών που επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
    Η «άλωση» που γίνεται αυτήν την περίοδο στα δ.σ. των τραπεζών, ακόμη και στο ίδιο το ΤΧΣ, στηρίζεται στις παράλογες απαιτήσεις του νόμου που επέβαλλαν οι Θεσμοί και οδηγεί στην εκπαραθύρωση των Eλλήνων και την τοποθέτηση αλλοδαπών, άσχετων με την ελληνική πραγματικότητα και με βασικό προσόν ότι είναι ξένοι και έχουν θητεύσει σε διεθνείς τράπεζες.
    Η πρακτική αυτή καταλήγει σε απομάκρυνση μελών της διοίκησης του ΤΧΣ με βάση το νόμο και την αξιολόγηση της ειδικής επιτροπής που σύμφωνα με πληροφορίες οδηγεί σε απομάκρυνση μελών από την Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από τους Αρη Ξενόφο, Γιώργο Κουτσό και Αναστάσιο Γάγαλη και σε μικρότερο βαθμό από το Γενικό Συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ