• First Top Stories

    Γ. Οικονόμου: Πόσα κέρδισε από τη μετοχή της Ocean Rig και πόσα έχασε από τη Dryships

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Αντίθετη πορεία ακολουθούν το τελευταίο δίμηνο οι μετοχές των δύο βασικών εταιριών του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, Dryships και Ocean Rig. Ωστόσο, ο συνολικός απολογισμός τους στην…τσέπη του πλοιοκτήτη είναι άκρως ικανοποιητικός.

    Συγκεκριμένα, η προοπτική των τίτλων της Ocean Rig έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά το τελευταίο δίμηνο, όταν έπαψε να βρίσκεται υπό τη σκέπη της μητρικής Dryships, η οποία προχώρησε στην πώληση του ποσοστού που κατείχε σε αυτήν. Αντίθετα, μετά την κίνηση αυτή η πορεία της μετοχής της Dryships πήρε την κατιούσα.

    Έτσι, η DryShips μετά από τις πιέσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει στα 1,13 δολάρια, ενώ την περασμένη εβδομάδα, σε μία μόνο συνεδρίαση σημείωσε βουτιά 45%.

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής
    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής

    Ο Γ. Οικονόμου, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships από τον Ιανουάριο του 2005, ένα μήνα πριν η εταιρία εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Παράλληλα είναι διευθύνων σύμβουλος της Ocean Rig από το Σεπτέμβριο του 2010, ένα χρόνο πριν η εταιρία εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ κατέχει και τη θέση του προέδρου της από το Δεκέμβριο του 2010.

    Οι μετοχές της Ocean Rig την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν σε υψηλό εννέα μηνών. Η μετοχή έχει τετραπλασιαστεί από το κλείσιμο των 76 σεντς, στις 4 Απριλίου και διαπραγματεύεται στα 2,86 δολάρια. Αντίθετα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές της Dryships έχουν κάνει βουτιά 44%.

    Στις 5 Απριλίου 2016, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, η Ocean Rig είχε ανακοινώσει τη συμφωνία για εξαγορά όλων των μετοχών της που κατείχε η Dryships, έναντι 49,9 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Dryships είχε στην κατοχή της 56,1 εκατ. μετοχές της Ocean, δηλαδή ποσοστό 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο Οικονόμου κατέχει ακόμη 7,4 εκατ. μετοχές της Ocean Rig, ή ποσοστό 9% και 4,7 εκατ. μετοχές -ποσοστό 18%- της Dryships. Αυτό υποδεικνύει ότι από το κλείσιμο της αγοράς στις 4 Απριλίου, ο Οικονόμου έχει καταγράψει κέρδη 17,1 εκατ. δολαρίων από την Ocean Rig ενώ ταυτόχρονα έχασε 4,5 εκατ. δολάρια από τον τίτλο της Dryships. Σημειώνεται ότι ο εφοπλιστής είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ναυτιλιακής εταιρίας Danaos Corp., κατέχοντας 16,2 εκατ. μετοχές της, ποσοστό 15% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η μετοχή της Ocean Rig Θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μετά την απομάκρυνση της από τη Dryships, δεδομένου ότι η εταιρία επηρεάζεται σημαντικά από τις κινήσεις της τιμή του πετρελαίου. Από την πλευρά του ο αναλυτής James West της Everocore ISI εκτιμά ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει μεγάλη δυναμική και θα παραμείνει ανταγωνιστική το 2017 και το 2018.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/gigantononte-ta-provlimata-gia-tin-angeliki-fragkou-kato-apo-1-dolario-timi-tis-metochis-tis-navios/53075

     



    ΣΧΟΛΙΑ