• First Top Stories

    Έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου στον Ελλάκτωρα; 

    the wise man

    the wise man


    Η άλλη άποψη για το κυπριακό φυσικό αέριο: “Καλύτερα να μην είχε βρεθεί ποτέ!”. Με ανοικτό το στόμα οι Ελληνες συνομιλητές τους άκουγαν την προηγούμενη εβδομάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκπροσώπους του κυπριακού “Κατεστημένου”. Οι τελευταίοι εξέφραζαν ανοικτά τους φόβους τους για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια της Κύπρου ενόψει και των δοκιμών που ξεκινούν αύριο στο “Οικόπεδο 11” της κυπριακής ΑΟΖ. Και οι φόβοι τους δεν αφορούσαν τη λεγόμενη “Ολλανδική Ασθένεια” (Dutsch Disease), τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει σε άλλους κλάδους της οικονομίας η εξόρυξη φυσικών πόρων. Οπως έλεγαν, “οι μικρές χώρες που βρήκαν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είχαν προβλήματα”.

    Κάποιοι, βέβαια, ειδικά στην Ελλάδα που θεωρούμε ήδη τους εαυτούς μας “Εμίρηδες της Μεσογείου” (που δεν μας αφήνουν να βγάλουμε το πετρέλαιο!), θα έλεγαν πως αυτή η προσέγγιση είναι ηττοπαθής.

    Πάντως οι Τούρκοι βγήκαν ήδη στο κλαρί όπως προκύπτει από τις δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει νότια της Κρήτης με προορισμό το “Οικόπεδο 11”. Θα φτάσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Η Total και ο ιταλικός κολοσσός ENI έχουν στόχο να ξεκινήσουν τη γεώτρηση μέχρι τις 20 Ιουλίου στο κοίτασμα “Ονησίφορος”.

    Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι δύσκολες όπως φαίνεται. Ο πληροφοριοδότης μας, που παρακολούθησε όσα έλεγαν προ ημερών οι ισχυροί παράγοντες της Κύπρου στην Αθήνα, μας μετέφερε το κλίμα φόβου που υπάρχει ήδη στο νησί.

    Ελλάκτωρ

    -Μια πολύ καλή ημέρα για τους μετόχους της Ελλλάκτωρ ήταν η χθεσινή καθώς η μετοχή της σημείωσε άνοδο κατά 3,51%. Ο λόγος της ανόδου ήταν ότι οι δυο πλευρές των βασικών μετόχων αποφάσισαν να κατεβάσουν τους τόνους και να κοιτάξουν το κοινό καλό της εταιρείας. Προφανώς αυτό διέρρευσε στην αγορά και ως εκ του θαύματος ανέβηκε η μετοχή. Πόσο θα κρατήσει η ανακωχή; Για πολλούς η για λίγους μήνες; Θα δείξει

    Οι κουτσές μεταρρυθμίσεις

    Χαρακτηριστική της φαιδρότητας, της προχειρότητας και της υποκρισίας με τις οποίες προωθεί τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση είναι η ρύθμιση για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. Ενώ υποτίθεται πως καθυστερούσε επί μήνες για να στηρίξει τους μικρούς καταστηματάρχες, που δεν ήθελαν να ανοίγουν τις Κυριακές, τώρα τους αναγκάζει να διατηρούν ανοικτά τα μαγαζιά τους! Την ίδια στιγμή απαγορεύει να ανοίγουν τις Κυριακές τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που είναι και πόλοι έλξης για τουρίστες και ήθελαν να ανοίγουν! Μια χαρά τα λέει ο ΣΕΛΠΕ, ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης, στη χθεσινή του ανακοίνωση.

    Με τον ίδιο υποκριτικό τρόπο προωθούνται και άλλες μεταρυθμίσεις, ενίοτε με ευθύνη των δανειστών οι υπάλληλοι των οποίων βάζουν ένα σταυρό στο σχετικό κουτάκι με τις εκκρεμότητες γιατί έχουν βαρεθεί να περιμένουν! Ετσι συνέβη και με τη ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού η οποία όχι μόνο δεν καλύπτει τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά τις παραβιάζει.

    Βέβαια γιατί να προβληματίζονται στις Βρυξέλλες; Εδώ και δεκαετίες επέτρεψαν να ανθεί το σημερινό στρεβλό καθεστώς αφού δεν εμπόδιζε τους γαλλικούς ή γερμανικούς κολοσσούς να υπογράφουν συμβάσεις για τα φιλέτα των έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, κ.λπ. Ετσι αφήνουν και τώρα τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να προωθεί Προεδρικό Διάταγμα που διατηρεί τα προνόμια συγκεκριμένων ειδικοτήτων των μηχανικών σε βάρος κάποιων άλλων. “Βγάλτε τα μάτια σας” θα λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι μάλλον έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

    Λύθηκε το μυστήριο με το “ψηφιακό έργο” του Πακέτου Γιούνκερ

    Εδώ και τέσσερις εβδομάδες είχε “ανέβει” στο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για το “πακέτο Γιούνκερ” μια είδηση που έψαχναν πολλοί. Ηταν μια γραμμή και ανέφερε πως στις 15 Ιουνίου εγκρίθηκε από την ΕΤΕπ η χρηματοδότηση “ψηφιακού έργου” στην Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Χθες το απόγευμα λύθηκε το μυστήριο που έψαχναν πολλοί στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

    Ανακοινώθηκε πως η Cosmote λαμβάνει 150 εκατ. ευρώ από το “Πακέτο Γιούνκερ” και άλλα 150 εκατ. από την EBRD για να ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Τα 150 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ο όμιλος του ΟΤΕ καθιστούν την επένδυση της Cosmote τη δεύτερη μεγαλύτερη που χρηματοδοτείται στη χώρα μας από το “Πακέτο Γιούνκερ”.

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται η χρηματοδότηση της εξαγοράς και αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη γερμανική Fraport. Κατά σύμπτωση, και ο ΟΤΕ από γερμανική εταιρεία ελέγχεται.

    Ο σωστός άνθρωπος στο σωστό συνέδριο!

    Για να καταλάβετε, πάντως, πόσο σοβαρά έχει πάρει τα θέματα της τεχνολογίας αυτή η κυβέρνηση δείτε ποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο 14ο συνέδριο νανοτεχνολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τη “Διαύγεια”, πάει ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο κ. Παναγιώτης Σκούτας. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αφού επί δεκαετίες ήταν λογιστής…



    ΣΧΟΛΙΑ