• First Top Stories

    Ποιος επιχειρηματίας έχει , κατά τον Αλαφούζο, “Και χρέη και θράσος”;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Επίθεση Αλαφούζου σε επιχειρηματία “με Θράσος και χρέη”: Εντύπωση προκάλεσε το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή ιδιοκτησίας του κ. Θεμιστοκλή Αλαφούζου με τίτλο “Kαι xρέη και Θράσος”. Αν και δεν κατονομάζει τον επιχειρηματία (αυτοί που ξέρουν πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη) εν τουτοις επισημαίνει ότι : Μια ομάδα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών λεηλάτησε τη χώρα επί δεκαετίες. Ήλεγξε τις προμήθειες σε κρίσιμους τομείς και διέφθειρε το Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

    Ορισμένοι βρέθηκαν στην φυλακή και άλλοι χρεοκόπησαν. Απομένει όμως μια κάστα που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα τον καιρό της κρίσης. Κινούνται κάτω από ραντάρ της δημοσιότητας και ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι στο παρασκήνιο.

    Έχουν μάλιστα το θράσος να τάσσονται υπέρ της δραχμής η να απειλούν ότι θα φύγουν από την χώρα γιατί φέρεται άσχημα στους επιχειρηματίες. Θα ήταν καλύτερο πριν τα πουν η τα κάνουν όλα αυτά, να φέρουν τα χρήματα τους από το εξωτερικό η να πληρώσουν τα χρέη τους στο εσωτερικό”.

    Απογοήτευση και Θλίψη 

    Σωκράτης Κόκκαλης, ετών 76. Επιχειρηματίας.
    Σωκράτης Κόκκαλης, ετών 76. Επιχειρηματίας.

    Απογοήτευση και Θλίψη προκάλεσε σε όσους παλαιούς παρευρέθηκαν στην Γενική συνέλευση της Ιντραλοτ η απόφαση του ισχυρού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη να προαναγγείλει ότι η Ιντραλότ θα αλλάξει έδρα και θα αποχωρήσει από την χώρα γιατί τάχα δε του δίνουν σημασία.

    Πριν από δέκα χρόνια, όταν ο όμιλος ήταν ισχυρός, οι γενικές συνελεύσεις όπου μιλούσε δημόσια το αφεντικό , ο Σωκράτης Κόκκαλης, ήταν θέμα πρώτης γραμμής.  Τώρα ο Σ. Κόκκαλης παραμένει ένας πολύ εξαιρετικά πλούσιος άνθρωπος , αλλά ο όμιλος του μαζί με τις δουλειές του Δημοσίου έχει χάσει το μέγεθος και τη λάμψη του παρελθόντος.

    Πριν μερικά χρόνια η συγκεκριμένη απειλή είχε νόημα και θα προκαλούσε το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και πλήθους εκδοτών με τους οποίους είχε άριστες σχέσεις αλλά τώρα απλά είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν μεγάλη ισχύ. Τώρα η απειλή δεν έχει την ίδια επίδραση.

    Άλλωστε ο Σ. Κόκκαλης είναι από τους επιχειρηματίες για τον οποίο στην αγορά φημολογείται πως έχει καλές σχέσεις με κάποιους υπουργούς. Άρα ίσως θα ήταν καλύτερο να τα πει στους ίδιους …

    Οι δύο κολοσσοί που επανέρχονται 

    Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες την υπόθεση με τις συναντήσεις στελεχών των πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και Total με κυβερνητικά στελέχη καλό είναι να θυμούνται πως μόνο οι δύο συγκεκριμένοι όμιλοι είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει η νορβηγική PGS σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

    Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί οι δύο κολοσσοί δεν εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση 20 θαλασσίων “οικοπέδων” που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε, με ενδιαφέρον μόνο από ΕΛΠΕ, επί ΣΥΡΙΖΑ.

    Ποιος σοβαρός θα συνδιαλέγονταν με τον τότε υπουργό Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη που δήλωνε πως μέσα σε λίγες ημέρες “έρχονται πέντε δισ. από τη Ρωσία” και που συναντούσε μια φορά την εβδομάδα τον πρέσβη της Βενεζουέλας για συνεργασία στα πετρέλαια; Κανένας!

    Τώρα, οι ExxonMobil και Total (μαζί με τα ΕΛΠΕ) είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του αποκαλούμενου “κρητικού λόμπυ” της κυβέρνησης, δηλαδή τους κ.κ. Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη.

    Μήπως έχουν ανακαλύψει κάτι ενδιαφέρον νοτίως της Κρήτης; Γιατί ούτως ή άλλως στο Ιόνιο υπάρχει ήδη συνωστισμός, σε αρκετές παραχωρήσεις “οικοπέδων” προς έρευνα, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προεργασίας.

    Από τον Απόστολο στον Παπαθεοχάρη

    Από την εποχή που μεσουρανούσε το άστρο του Απόστολου Αλλαμανή της ΑΛΤΕ κυκλοφορούν τα σχέδια ανάπτυξης της έκτασης των 285 στρεμμάτων στα “Αστέρια Γλυφάδας”.

    Η “Εστρέλια Τουριστική” του ομίλου Αλλαμανή είχε αποκτήσει την έκταση το 1999 από την ΑΞΕ Αστήρ, την ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης που πλέον ελέγχεται από το αραβοτουρκικό σχήμα της Apollon.

    Τα σχέδια Αλλαμανή ουδέποτε προχώρησαν και ο όμιλος χρεοκόπησε με την έκταση να περιέρχεται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τα τελευταία χρόνια τα “Αστέρια” εκμεταλλεύεται η “Ναυσικά” του ομίλου Παπαθεοχάρη (Διογένης Palace, κλπ).

    Η “Ναυσικά” ήταν αυτή που κατέθεσε στο δήμο Γλυφάδας πρόταση για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας bungalows στα “Αστέρια”.

    Εδώ και δύο χρόνια επανέρχονται κάθε τρίμηνο τα σενάρια για την τύχη της επένδυσης τα οποία εμπλέκουν και την Grivalia ΑΕΕΑΠ. Προς το παρόν, πάντως, είναι λίγο σύνθετη η κατάσταση: Ποιος ή ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της συνολικής έκτασης στα “Αστέρια”;

    Πόσα χρόνια συμβόλαιο έχει ο όμιλος Παπαθεοχάρη; Ποιο σχέδιο ανάπτυξης θα προχωρήσει; Του ομίλου Παπαθεοχάρη που αρχικά προέβλεπε bungalows ή το πολυτελές resort με τις 400 κλίνες;

    Η Grivalia, πάντως, ψάχνει τουριστικές επενδύσεις, μέσω της θυγατρικής Grivalia Hospitality που αγόρασε το νησί Pearl στον Παναμά από την Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη.

    Κλείνει η εκκρεμότητα με το Καστέλι

    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν, μάλλον από άγνοια, πως οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

    Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται η στήλη, η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού στον οποίο είχε καταθέσει προσφορά η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR προχωρούσε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάθεση.

    Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να μην το γνωρίζουν, αλλά από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ολοκληρωθεί και η οικονομική αξιολόγηση της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία, έγινε δεκτή, οπότε ο διαγωνισμός προχωρά στην τελική φάση με την κατάρτιση της σύμβασης παραχώρησης.

    Δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρό δάκτυλο έχουν οι Κινέζοι (οι Γάλλοι που προσπάθησαν να ακυρώσουν το διαγωνισμό δεν τα κατάφεραν), αλλά όλα δείχνουν πως ο Γιώργος Περιστέρης θα κερδίσει την κρίσιμη σύμβαση.

    Η αξιολόγηση στο ΤΑΙΠΕΔ

    Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για το υπερταμείο κρατικής περιουσίας, που θα ενεργοποιηθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο για να μην στενοχωρηθούν οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ (οι οποίοι θα βρίσκονται τότε σε διακοπές!).

    Μεγάλη κουβέντα γίνεται και για την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για τα νέα μέλη του Δ.Σ. που αναζητούνται μέσω head hunter. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    Ποια νομίζετε πως θα είναι η στάση του συμβούλου αν πληροφορηθεί πως μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είχε …καταλάβει πως στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ επικράτησαν οι Αραβες της Dubai Ports ενώ ήταν σαφές πως η καλύτερη προσφορά έγινε από το σχήμα της γερμανικής Deutsche Invest με τον Ιβάν Σαββίδη;

    Η ιστορία κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στην Πλατεία Κολοκοτρώνη που αδυνατούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους παραμένει στο Δ.Σ.

    Κάποιοι, πάντως, προωθούν την ιδέα να αποχωρήσει από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ο ιστορικός Άγγελος Βλάχος μέσω παραμονής στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΘ.



    ΣΧΟΛΙΑ