• First Top Stories

    Brexit: Έχετε λεφτά στη Μεγάλη Βρετανία; Δείτε τι θα συμβεί από δω και πέρα


    Οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα συμβεί τώρα; Ο πρωθυπουργός David Cameron, σε δηλώσεις του, τόνισε πως αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια και μέχρι τότε λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ωστόσο, η λίρα έχει αρχίσει ήδη να καταρρέει στις ξένες αγορές συναλλάγματος. Οι αγορές θεωρούν πως το Brexit θα βλάψει την αγγλική οικονομία και πολλοί επενδυτές σκέφτονται να πάρουν τα χρήματά τους από τη χώρα.

    Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα;

    Ο Cameron, αποχωρώντας από την πρωθυπουργία, δήλωσε πως η κυβέρνηση, που θα αναλάβει την εξουσία, θα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, προστατεύοντας την αγγλική οικονομία. Βέβαια, υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να γίνουν από δω και πέρα. Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος – αγοράζοντας λίρες – για να σταθεροποιήσει την αξία τους. Η υποτίμηση αυτή, θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων  και των ταξιδιών. Αυτό σημαίνει πως τα ταξίδια των Άγγλων στο εξωτερικό θα κοστίζουν περισσότερο, δεδομένου ότι η λίρα θα αξίζει πολύ λιγότερο.

    Στο μέτωπο της μετανάστευσης φαίνεται πως δεν θα υπάρξει διαφορά, αφού προς το παρόν η χώρα έχει να λύσει σημαντικότερα προβλήματα. Ο οικονομολόγος Jonathan Portes έγραψε: “εφόσον δεν έχουμε καταγεγραμμένο κάπου τον πληθυσμό της Αγγλίας και αφού οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονταν visa μέχρι τώρα για τα ταξίδια τους, δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ποιος βρίσκεται στη χώρα”.  Και συνεχίζει λέγοντας πως δικαίωμα διαμονής θα έχουν λογικά, όσοι είχαν αριθμό ασφάλισης, πριν το δημοψήφισμα. Για 2 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Brexit, θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που μπορεί να μην ισχυεί, όμως, μετά το Brexit.

    brexit

    Όπως είναι φυσικό, θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Η υποτίμηση της λίρας και η αύξηση των τιμών των προϊόντων, θα οδηγήσει στην επιστροφή του πληθωρισμού, φαινόμενο που πολλοί Βρετανοί δεν γνώριζαν, αφού οι τιμές ήταν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια. Το πρώτο διάστημα, οι συνέπειες του Brexit δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητές. Στην αρχή θα αυξηθούν οι τιμές στα τρόφιμα και την ένδυση. Όμως, ο πληθωρισμός έχει την τάση να εξαπλώνεται παντού, αποκτώντας μια δική του δυναμική. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι μια μικρή δόση πληθωρισμού, ίσως είναι θετική για την αγορά, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα και αποτρέποντας την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Το πρόβλημα με τον πληθωρισμό είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει νομική υποχρέωση να τον κρατάει στο 2% περίπου κάθε χρόνο. Αν η λίρα υποτιμηθεί, απειλώντας τις τιμές με αυξήσεις, τότε η Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια. Ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Μέσα σε λίγους μήνες, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η οικονομία ήδη θα έχει εισέλθει σε μια ύφεση. Έτσι, ακόμα και αν τα επιτόκια ανέβουν, δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά.

    Ο Carney, το Υπουργείο Οικονομικών και μια ομάδα διεθνών οικονομολόγων είχαν προειδοποιήσει για την τεράστια ύφεση που θα ακολουθούσε το  Brexit. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του Leave δεν τους πίστεψαν. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχώρηση αυτή αποτελεί ένα αρνητικό σοκ για την οικονομία. Και αυτό συμβαίνει διότι αλλάζουν οι προσδοκίες για τις μελλοντικές οικονομικές αποδόσεις της χώρας.

    Τι θα πρέπει να κάνετε αν έχετε μια κατάθεση στο Λονδίνο (π.χ για τα έξοδα του παιδιού σας);

    Ακόμη και αν η Αγγλία δεν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δυο χρόνια, οι εταιρείες και οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας ή θα αρχίσουν να αναβάλλουν τα σχέδια τους για επέκταση, αφού κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά το 2018. Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες και στην εμπιστοσύνη θα μπορούσε να έχει μια αρκετά έντονη επιρροή στην οικονομία, επηρεάζοντας τις επενδυτικές αποφάσεις και την απασχόληση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/brexit-9-stous-10-ellines-den-pliroun-ta-kritiria-gia-na-ergastoun-sti-m-vretania/56013

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ryanair-diafimistiko-kolpo-gkafa-email-tis-gia-brexit/56058



    ΣΧΟΛΙΑ