• First Top Stories

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, το colpo grosso του Guardian και το έντεχνο σπρώξιμο της Συριζαϊκής ατζέντας

    • Contributor
    Ειρήνη Αγαπηδάκη

    Ειρήνη Αγαπηδάκη. Αρθρογράφος


    Επειδή διάβασα πολλές βλακείες για το άρθρο στον Guardian με αφορμή την κατάρρευση του ΕΣΥ στην Ελλάδα, να πω μόνο αυτό: το άρθρο εμπεριέχει μια κορυφαία ανακρίβεια “The ministry has moved to Brussels.” Με αυτό, η Smith τεκμηριώνει (γελάνε και τα τσιμέντα) ότι οι κακοί ξένοι μας αναγκάζουν να μειώνουμε τις δαπάνες υγείας και να πεθαίνει ο κόσμος.

    Την απάντηση τη δίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Γιώργος Στρατόπουλος:  «Για την Υγεία δαπανούμε πολύ λιγότερα από το μ.ό. στην Ευρώπη. Εφόσον οι Συνολικές Δαπάνες της Ελλάδας (πλην άμυνας & τόκων) αθροίζονται στο 43% του ΑΕΠ – 1% λιγότερο από τον μ.ό. της Ε.Ε. (44%) ή 2% λιγότερο από την Ευρωζώνη- τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα θα ‘πρεπε να δαπανά για την Υγεία περίπου 7,1% του ΑΕΠ. Αλλά δαπανά μόλις 4,7%.
    Η μεγάλη αυτή απόκλιση δεν οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά στις προτεραιότητες του Προϋπολογισμού της. 

    Επιλέξαμε να διοχετεύουμε τους πόρους αλλού!».

    Κανένα υπουργείο υγείας δε μετακόμισε στις Βρυξέλλες, μόνοι μας τα κάναμε μαντάρα.
    Πόσοι ξέρουν ότι “οι κακοί ξένοι” πίεσαν και πιέζουν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Πόσοι ξέρουν ότι πιέζουν την παρούσα ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει κοινωνικές πολιτικές; Πόσοι ξέρουν ότι αυτό ήταν όρος στο Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα;

    Δε μπαίνω καν στη συζήτηση για το αν έπρεπε να μειωθεί και πόσο η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

    Αρκετοί, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι «κυβερνούν ξένα κέντρα», άρα τι νόημα έχουν οι εκλογές; Αυτό, είναι ο θάνατος της πολιτικής. Αν πολιτική σημαίνει πρώτα από όλα «ευθύνη», έχουμε χρέος να αναδείξουμε το αυτονόητο: για το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε, φταίνε οι κυβερνήσεις μας και όχι οι ξένοι.

    Εμείς επιλέξαμε τις οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, για να εξυπηρετήσουμε τις πελατείες. Τον εαυτό μας υπονομεύουμε με αυτές τις πολιτικές, το σύστημα υγείας που θέλουμε να απολαμβάνουμε ως πολίτες και το οποίο χρηματοδοτούμε με φόρους και εισφορές.

    Την επόμενη φορά που θα κληθείς να ψηφίσεις για κυβέρνηση, αποφάσισε αν το ρουσφέτι είναι πιο σημαντικό από το να βρίσκεις κρεβάτι στο νοσοκομείο, εξετάσεις όταν τις χρειάζεσαι και εμβόλια για το παιδί σου. Και ρουσφέτι και δημόσια υγεία, δε γίνεται.

    Καιρός να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως πολίτες.

    Μόνο έτσι θα καταλάβουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι. Ειδάλλως, ας βράσουμε κόλλυβα, θαμμένοι στη φαντασίωση «οι κακοί ξένοι μας κατέστρεψαν».

    Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος και αρθρογράφος 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Guardian: Επικίνδυνες ζώνες τα ελληνικά νοσοκομεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ειρήνη Αγαπηδάκη: Πώς οι Συριζαίοι πλούτισαν από την κακή μεταπολίτευση

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ:  Ειρήνη Αγαπηδάκη: Την ώρα που κλείνει ο ΔΟΛ, τα golden boys κάνουν χρυσές δουλειές

     



    ΣΧΟΛΙΑ