• First Top Stories

    Ένωση Τραπεζών: Τι σηματοδοτεί η έλευση Καραμούζη και η αποχώρηση Γκόρτσου

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Έτος ανανέωσης για την Ένωση Τραπεζών το 2017 υπό τον Νίκο Καραμούζη, και το νέο Γενικό Γραμματέα που θα εκλεγεί εντός του Φεβρουαρίου μετά την αποχώρηση του Χρήστου Γκόρτσου.

    Φήμες της αγοράς που συνδέουν την αποχώρηση του Γκόρτσου με την έλευση του Καραμούζη δε επιβεβαιώνονται. Ο Χρήστος Γκόρτσος αποχωρεί από την Ένωση για προσωπικούς λόγους και συγκεκριμένα, γιατί πλέον έχει διευρυμένα καθήκοντα σε ακαδημαϊκό επίπεδο σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αλλά και συμβουλευτικές δραστηριότητες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ.

    Η αποχώρησή του συμπίπτει με την ανανέωση σε επίπεδο προεδρίας αφού ο Νίκος Καραμούζης που ανέλαβε το τιμόνι του θεσμικού οργάνου του τραπεζικού κλάδου, έχει μια φιλόδοξη στρατηγική αναβάθμισης της δραστηριότητάς της.

    Ο πρόεδρος της Eurobank εξελέγη στα τέλη του 2016 ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και εγκαινιάζει έτσι μια νέα εποχή στην οποία οι επικεφαλής της ΕΕΤ θα προκύπτουν από όλες τις τράπεζες και όχι μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Μέχρι τώρα, με την εξαίρεση του Γιάννη Κωστόπουλου, μόνο επικεφαλής της Εθνικής, διοικητές παλαιότερα και πλέον πρόεδροι έπαιρναν αυτή τη θέση τιμής ένεκεν.

    Η συναίνεση που έδειξε η ομόφωνη απόφαση είναι σημαντική. Περισσότερο σημαντικό είναι ότι o Νίκος Καραμούζης έχει ένα πλήρες πρόγραμμα αναβάθμισης της ΕΕΤ και τα βασικά του στοιχεία παρουσίασε στο δ.σ. της Ενωσης. Η αναβάθμιση θα αφορά τη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και σε παρεμβάσεις του θεσμικού οργάνου των ελληνικών τραπεζών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κλάδου και συγκεκριμένες προτάσεις.

    Σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο με αυξημένες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο εξαιτίας της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, όσο και λόγω των αλλαγών που συντελούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς, η ανάγκη να υπάρχει παρέμβαση από πλευράς των ελληνικών τραπεζών είναι καίρια.

    Ειδικά το lobbying σε κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως στην ΕΚΤ, τον SSM και την Ε.Ε., είναι κρίσιμο να γίνονται συντονισμένα και με ισχυρό λόγο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τονίζουν στο mononews παράγοντες της τραπεζικής αγοράς.

    Ο Χρήστος Γκόρτσος αποχωρεί από την 1η Μαρτίου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα που κατείχε για περισσότερα από 16 χρόνια. Ενδεικτική της σημαντικής συμβουλευτικής δραστηριότητας του είναι η μελέτη που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα για τις επιπτώσεις του Brexit στον χρηματοπιστωτικό τομέα και του ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο,  την ΕΚΤ, ενώ διδάσκει σε πανεπιστήμια στην Αθήνα, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ολλανδία ενώ την τελευταία τριετία ο Χρήστος Γκόρτσος έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τραπεζίτες ήταν ξεκάθαροι στον Ιβάν Σαββίδη: Εμείς κούρεμα 80% στα δάνεια του ΔΟΛ δεν κάνουμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας σε Μητσοτάκη – Γεννηματά: “Έχω δεχθεί bulling από τον ΔΟΛ!” (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το πρώτο άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στον ΔΟΛ (υπό την ηγεσία του Β. Μουλόπουλου) «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία γουρουνάκια…».



    ΣΧΟΛΙΑ