• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο γαμπρός του Ερντογάν που «γκρέμισε» την τουρκική λίρα


    Διδακτορικό στα Χρηματοοικονομικά; Check. Απόφοιτος αμερικανικού σχολείου; Check. Εμπειρία ως στέλεχος επιχειρήσεων; Check.

    Εκ πρώτης όψεως, ο 40χρονος «τσάρος» της οικονομίας της Τουρκίας, Berat Albayrak, έχει πολλά από τα στοιχεία χάρη στα οποία οι προκάτοχοί του είχαν τον σεβασμό των επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο διορισμός του στη θέση του επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας τη Δευτέρα προκάλεσε τη μεγαλύτερη… αιματοχυσία που είχε καταγραφεί στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια και, συγκεκριμένα, από την τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος.

    Όμως, η απογοήτευση των επενδυτών, στην περίπτωση του Albayrak, δεν έχει να κάνει τόσο με τα οικονομικά διαπιστευτήριά του όσο με το οικογενειακό… pedigree του. Άλλωστε, θα αναφέρεται στον πεθερό του, Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη την εξουσία του για να καταφέρει να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερο την κεντρική τράπεζα της χώρας.

    CEO στα 29 του

    Πριν μπει στη Βουλή και, εν συνεχεία, γίνει υπουργός Ενέργειας, ο Albayrak ήταν βυθισμένος στις σπουδές του, ενώ εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Την εποχή που έκανε ακόμη μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης, άρχισε να δουλεύει για την Calik, μία τουρκική εταιρεία με δραστηριότητες στην ενέργεια, τα media, τις τηλεπικοινωνίες και την τραπεζική. Στη συνέχεια, πήρε PhD στα Οικονομικά και την Τραπεζική από το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Marmara.

    Το 2004, ο Albayrak παντρεύτηκε την Esra, τη μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του πρωθυπουργού -τότε- Ερντογάν. Το 2006, έγινε CEO της Calik σε ηλικία 29 ετών, κάτι ανήκουστο για την τουρκική επιχειρηματικότητα, όπου η ηλικία εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο.

    Υπό τη διοίκησή του, η Calik αγόρασε τον δεύτερο σε μέγεθος μιντιακό όμιλο της Τουρκίας εκείνη την εποχή, στον οποίο ανήκαν η Sabah και το τηλεοπτικό κανάλι ATV, αμφότερα υπέρ του Ερντογάν. Μερικά χρόνια αργότερα, η Calik πούλησε τα δύο μέσα σε μια τουρκική εταιρεία, επίσης φίλα προσκείμενη στον Ερντογάν.

    Το επόμενο τεστ

    Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στις 24 Ιουλίου θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τον Albayrak. Το ίδιο κρίσιμο όσο και για την ίδια την τουρκική λίρα. Και αυτό γιατί όπως σχολιάζουν πολλοί αναλυτές, οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να περιορίσει τον ίδιο τον Ερντογάν…



    ΣΧΟΛΙΑ