• First Top Stories

    Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης


    Ξεχάστε το Brexit! Οι αγορές έχουν ένα νέο θέμα για να ασχολούνται και δεν είναι άλλο από τις ιταλικές τράπεζες. Μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ και και με τις τράπεζες της Αγγλίας να προειδοποιούν συνεχώς για την οικονομική σταθερότητα, οι αγορές έχουν αποκτήσει εμμονή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Οι τράπεζες, λοιπόν, έχουν “φορτωθεί” με επισφαλείς οφειλές, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την κατάσταση. Ο Giovanni Legorano, αναλυτής του The Wall Street Journal, σημειώνει πως το 17% των τραπεζικών δανείων στην Ιταλία είναι μη εξυπηρετούμενα. Το ποσοστό αυτό είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ιταλία

    Ένα επιπλέον πρόβλημα της Ιταλίας είναι ότι το τραπεζικό της σύστημα τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο σε δανειοδοτικές δραστηριότητες, όπως είναι η δέσμευση των καταθέσεων και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες κατοικιών, αντί να εκμεταλλεύεται τις επενδύσεις, εμπορικές ή τραπεζικές, προς όφελός της.

    Αυτό καθιστά τις ιταλικές τράπεζες ιδιαίτερα ευαίσθητες στο περιβάλλον των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων (σε επίπεδα ρεκόρ), καθώς οι άλλες πιο τραπεζικές δραστηριότητες είναι πιο ασφαλείς στις διακυμάνσεις των επιτοκίων και στην επιτοκιακή πολιτική, που εφαρμόζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Άλλωστε, στην Ευρώπη τα επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα.

    Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν πολιτικό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημοψήφισμα, αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά μέσα, που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Bloomberg, ο Renzi έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει.

    Βέβαια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι ακριβώς καινούργια, αφού τον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές της Banco Monte dei Paschi di Siena (μια από τις παλαιότερες τράπεζες στον κόσμο) έπεσαν κατά 60%.

    Ιταλία

    Τον Απρίλιο, διάφορες εκθέσεις ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με στελέχη, τραπεζίτες και επενδυτές, προκειμένου να καταθέσουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ταμείο διάσωσης, για την υποστήριξη των πιο αδύναμων ιταλικών τραπεζών. Και μάλιστα, τα 3 δισεκατομμύρια έχουν ήδη επενδυθεί στην Monte de Paschi. Αυτό είναι το τρίτο σχέδιο διάσωσης της τράπεζας από την οικονομική κρίση.

    Το Μάιο, η Deutsche Bank, έστειλε ένα σημείωμα στους πελάτες της, αναφέροντας πως η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές. Αναλυτές της Citi επισημαίνουν: “Έξω από τη Μεγάλη Βρετανία, το επόμενο μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός μπορεί να είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία, καθώς το μέλλον του πρωθυπουργού Renzi θα κριθεί από το αποτέλεσμα.”

    Μετά το Brexit, οι αγορές είναι ιδιαίτερα ασταθείς, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν τόσο δραματικές (με εξαίρεση το πρώτο 24ωρο), όσο θα μπορούσαν να είναι. Αφήνοντας πίσω το σοκ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως η Ιταλία είναι η πρώτη αλυσιδωτή κατάρρευση που πρέπει να μας ανησυχεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/aforiti-piesi-thesmon-stous-trapezites-mioste-tora-ta-kokkina-dania/58640



    ΣΧΟΛΙΑ