• First Top Stories

    Αχτσιόγλου: Βουτιά στα βαθιά. Αυτές είναι οι υπουργικές αποφάσεις-βόμβες που κρίνουν το προφίλ της νέας υπουργού

    Έφη Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας


    Ιδιαίτερα δύσκολο προβλέπεται να είναι το επόμενο διάστημα για τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς καλείται να υπογράψει τουλάχιστον 20 υπουργικές αποφάσεις, που αναμένεται να την καταστήσουν αντιπαθή στον ελληνικό λαό από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της.  Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, την περικοπή του ΕΚΑΣ αλλά και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που με την προσάρτηση και της πρόνοιας μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ.

    Η κ. Αχτσιόγλου καλείται να βγάλει άσσους από το μανίκι της και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικά από τα πιο καυτά ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση είναι:

    1. το προεδρικό διάταγμα που αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών
    2. το νέο Οργανισμό του ΕΦΚΑ
    3. το νέο οργανόγραμμα του νέου υπερ-ταμείου που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύονται

    Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το οργανόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, με το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ να πιέζει για την όσο το δυνατό πιο σύντομη ολοκλήρωσή του, παράλληλα όμως με την εξασφάλιση των μικρότερων δυνατών κραδασμών.

    ΕΚΑΣ

    Η πρώτη “καυτή πατάτα” στα χέρια της νέας υπουργού είναι αναμφισβήτητα το ΕΚΑΣ και ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθεί κατά 439 εκατ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσό αυτό είναι διπλάσιο, συγκριτικά με το περσινό (230 εκατ. ευρώ), το οποίο είχε προκαλέσει απώλεια εισοδήματος σε 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ο στόχος για εξοικονόμηση αυτού του τεράστιου ποσού πρόκειται να επιτευχθεί με μειώσεις στην παροχή και όχι στους δικαιούχους, γεγονός που σημαίνει ότι για κάποιους η μείωση μπορεί να φθάσει και το 40%.

    Συγχρόνως, υπάρχει και η πίεση των δανειστών για την επανενεργοποίηση και έναρξη δημοσιοποίησης των μηνιαίων στοιχείων για τις συντάξεις, μέσω του συστήματος Ήλιος που έχει σταματήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.

    Ελεύθεροι επαγγελματίες

    Βέτο έχουν ασκήσει, όμως, οι δανειστές και στις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, πιέζοντας να εκδοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

    Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων στα νέα Ταμεία, τη δομή των υπηρεσιακών συμβουλίων και την τύχη του προσωπικού με έμμισθη εντολή.

    Μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις αφορούν την τύχη της περιουσίας των Ταμείων που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ αλλά και το τι θα γίνει με την περιουσία του ΟΓΑ και του ΝΑΤ που δεν καταργούνται και παραμένουν ως οργανισμοί για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις για το ΤΜΕΔΕ που αφορά οργανωτικά και διοικητικά θέματα.

    Επίσης, κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις κύριες συντάξεις, αφού το υπουργείο Εργασίας, που βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Αρχή, δεν έχει καταλήξει στον μαθηματικό τύπο, με τον οποίο θα υπολογίζεται ο μέσος μηνιαίος μισθός ανά έτος, από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

    Ενιαίος Κανονισμός του ΕΤΕΑΕΠ

    Νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε την Τρίτη, από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, ορίζει τη συγκρότηση νέου υπερ-ταμείου για παροχή επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ.

    Η εγκύκλιος αυτή αφορά την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 35 κλάδων Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι 1/1/2017, διευκρινίζει ότι ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών του νέου ταμείου θα είναι έτοιμος έως τις 30 Ιουνίου 2017 και καθορίζει το ύψος των εισφορών για εφάπαξ τόσο για τους λεγόμενους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους.

    Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών και η γενικότερη νομοθεσία, εφόσον αυτές δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. 
Δεδομένου του χρονικού ορίου που τίθεται στην εν λόγω διάταξη για την έκδοση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών (30/6/2017), η υπουργός Εργασίας θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας, που θα αποτελείται από υπαλλήλους του ΕΤΕΑ καθώς και των φορέων πρόνοιας, που εντάσσονται σε αυτόν, η οποία θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την κατάρτιση σχεδίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκλογές ΗΠΑ: Ελληνικός Αρμαγεδδών-Ηχηρό χαστούκι για την ελληνική κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ο Καμμένος: Δίνει συγχαρητήρια στον Τραμπ για την εκλογή του την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει “παγωμένη”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SOS για χιλιάδες οδηγούς Ι.Χ.: Από την κάλυψη των ασφαλιστικών στο “πληρώνω και ας μη φταίω”- “Κραχ” για το Επικουρικό



    ΣΧΟΛΙΑ