• bloomberg

    Financial Times

    Ξέφρενο πάρτι σε Μανχάταν και Μπρούκλιν. Στη γενέτειρα του Τραμπ πανηγυρίζουν την ήττα του (video)

    • Από τη Νέα Υόρκη, James Fontanella-Khan, Peter Wells και Laura Noonan


    Μόλις ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, ο Khari Battle αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τον Trump Tower, στο κέντρο του Μανχάταν, με μπλουζάκι Μπάιντεν-Χάρις για να γιορτάσει την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

    «Επιτέλους δείξαμε ότι βάζουμε την αγάπη πάνω από το μίσος», δήλωσε ο Battle, κάτοικος Νέας Υόρκης, που ψήφισε με επιστολική ψήφο στη Βόρεια Καρολίνα. «Δεν έχουμε περάσει ακόμα στη μεταρατσιστική εποχή, αλλά έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε κάποιον που δεν υποκινεί τον ρατσιστικό διχασμό στη χώρα», εξηγεί.

    Ο κ. Battle δεν ήταν μόνος. Κοντά στη γωνία της Πέμπτης Λεωφόρου και της Ανατολικής 57ης Οδού, στη σκιά της πιο διάσημης ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώθηκαν πλήθη ολόκληρα για να φωνάξουν σαν επωδό «απολύεσαι» («you are fired»), την ώρα που πολλοί περισσότεροι φώναζαν και τα αυτοκίνητα που περνούσαν κόρναραν.

    Όταν ρωτήθηκε αν είχε δει οπαδούς του Τραμπ γύρω από το κτήριο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ένας αστυνομικός είπε: «Όχι, δεν είδα».

    Οι πανηγυρισμοί σε όλο το Μανχάταν και το Μπρούκλιν, την περιοχή δηλαδή όπου ο πατέρας του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχτισε την επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων της οικογένειας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ενδεικτικοί των εντάσεων που υπήρξαν ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και την περιοχή στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στον Λευκό Οίκο.

    Προς το τέλος, η περιφρόνηση ήταν αμοιβαία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τις μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, είχε φτάσει να χαρακτηρίζει τη Νέα Υόρκη κούφια πόλη που είχε πέσει χαμηλά από τα δεινά του κορονοϊού και της κακοδιαχείρισης. Πέρυσι αποφάσισε μάλιστα να αλλάξει και επίσημο τόπο κατοικίας και να μεταδημοτεύσει στη Φλόριντα, όπου βρίσκεται και το κτήμα Mar-a-Lago του Τραμπ, όπου και ψήφισε την περασμένη εβδομάδα.

    Από την πλευρά του, το Μανχάταν έδωσε 85% στον Δημοκρατικό του αντίπαλο. Το απόγευμα, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης εξέδωσε οδηγία για τους αυτοκινητιστές συνιστώντας τους να αποφεύγουν την Times Square λόγω του «μεγάλου πλήθους» που είχε συγκεντρωθεί.

    Πουθενά αλλού ίσως δεν ήταν πιο ενθουσιώδεις οι πανηγυρισμοί από ό,τι στο Χάρλεμ, όπου πλήθη συγκεντρώθηκαν σε όλη την ιστορικά αφροαμερικανική γειτονιά για βαρέσουν κόρνες αυτοκινήτων, κατσαρόλες και τηγάνια και να φωνάξουν: «Τέλος ο Τραμπ».

    Σε όλη τη χώρα, η προσέλευση των Αφροαμερικάνων στις κάλπες, σε πόλεις όπως η Ατλάντα, το Ντιτρόιτ και η Φιλαδέλφεια βοήθησαν τον Μπάιντεν να κερδίσει μια σειρά από πολιτείες «κλειδιά» και ο Μπράιαν Μπέντζαμιν, γερουσιαστής του Χάρλεμ, στάθηκε δίπλα στο άγαλμα του Άνταμ Κλέιτον Πάουελ στην 125η Οδό, ενός από τους ισχυρότερους μαύρους πολιτικούς στην ιστορία της Νέας Υόρκης, για να ευχαριστήσει το πλήθος που «έστειλε σπίτι» τον Τραμπ.

    «Είμαι περήφανος για όλους μας που βγήκαμε και ψηφίσαμε και δεν αφήσαμε κανέναν να μας σταματήσει. Και που το καταφέραμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπέντζαμιν.

    Η 20χρονη Amina Diop, κάτοικος Νέας Υόρκης, με καταγωγή από τη Σομαλία, που πηδούσε και πανηγύριζε μαζί με το πλήθος που συγκεντρώθηκε αυθόρμητα στο άγαλμα του Πάουελ, δήλωσε «παραπάνω από χαρούμενη».

    «Ανησυχούσε όλη η οικογένειά μου», είπε, προσθέτοντας: «Είμαι τόσο χαρούμενη για τα παιδιά μου και για τα παιδιά όλων που μπορούν τώρα να μεγαλώσουν σε μια καλύτερη χώρα».

    Αρκετοί στη γειτονιά δήλωσαν ότι οι πανηγυρισμοί τους έγιναν ακόμη πιο έντονοι που η Καμάλα Χάρις, με πατέρα πανεπιστημιακό με καταγωγή από την Τζαμάικα, είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που γίνεται αντιπρόεδρος.

    Και έπειτα υπήρξε και η μακρά αναμονή για ένα αποτέλεσμα, η οποία προκάλεσε στον κόσμο έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της ατελείωτης τετραήμερης καταγραφής των αποτελεσμάτων από την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

    «Την Τρίτη ήμουν τόσο λυπημένη, που άρχισα να κλαίω», είπε η Sade Tametria, που συμμετείχε στο αυθόρμητο πάρτι στους δρόμους μαζί με τον φίλο της και επίσης καλλιτέχνη Gary Gulman.

    «Πάσχαμε από σύνδρομο μετατραυματικού στρες από το 2016, όταν έχασε η Χίλαρι Κλίντον… είναι το τέλος ενός εφιάλτη», είπε ο κ. Gulman.

    Δεν ήταν όμως όλοι ικανοποιημένοι στο Μανχάταν. Όταν μια γυναίκα ποδηλάτης έφτασε στο Σέντραλ Παρκ, με τεντωμένα τα χέρια, φωνάζοντας «ελευθερία», δύο άντρες απάντησαν: «Κλείστο το γ******ο». Αλλά οι παραγφωνίες αυτές φάνηκαν να είναι λίγες και σποραδικές.

    Στο Μπρούκλιν, το οποίο είδε το 74% των ψήφων να πηγαίνει υπέρ του Μπάιντεν, παρά τις βαθιές ρίζες της οικογένειας Τραμπ στον δήμο, η σαμπάνια έρεε άφθονη στις γειτονιές που κλίνουν προς τα αριστερά.

    Σε ένα εστιατόριο στη λεωφόρο Βάντερμπιλτ του Μπρούκλιν, ένα ζευγάρι κέρασε σαμπάνια ολόκληρο το εστιατόριο για να ευχηθεί στον νέο πρόεδρο, ενώ ένας περαστικός άντρας φώναζε: «Όχι άλλα Tweets! Όχι άλλα Tweets!».

    Στο McCarren Park, κοντά στο βορειότερο άκρο του δήμου, άνοιγαν κι άλλες σαμπάνιες, καθώς ένας άντρας με ένα μεγάφωνο δεμένο στο στήθος του έπαιζε techno ρυθμούς για το μασκοφορεμένο πλήθος που χόρευε, σφύριζε και πανηγύριζε χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ