• bloomberg

    Financial Times

    Η μεταβλητότητα «χτυπά» τις εκδόσεις ομολόγων στο ξεκίνημα της χρονιάς

    • Financial Times


    Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων είχαν φέτος πιο αργή εκκίνηση από την περσινή έκρηξη-ρεκόρ, καθώς κράτη, τράπεζες και εταιρείες προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των επενδυτών για μεγαλύτερα κίνητρα ώστε να αντισταθμιστούν οι πιο ασταθείς συνθήκες στην αγορά.

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου δεδομένων Rafinitiv, στην Ευρώπη πουλήθηκαν ομόλογα ύψους 125 δισ. δολαρίων σε διάφορα νομίσματα. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 206 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν από τις αγορές την ίδια περίοδο πέρυσι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2016.

    Οι εκδόσεις σε ευρώ αποτελούσαν το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου τα τελευταία πέντε χρόνια, ανερχόμενες στο 70%, ενώ τα ομόλογα σε στερλίνα αποτελούσαν το 11% του συνόλου, ποσοστό-ρεκόρ.

    Τα μαζικά sell-offs που έπληξαν τις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάγκασαν τους εκδότες ομολόγων να αλλάξουν προσέγγιση, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες που συμβουλεύουν τους εκδότες σε θέματα άντλησης χρημάτων.

    “Η μεταβλητότητα είναι υψηλότερη τώρα, η κατεύθυνση των παγκόσμιων αγορών δεν είναι απολύτως σαφής και έτσι οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερο premium για τις νέες εκδόσεις συνολικά”, δήλωσε ο Lee Cumbes, επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγων για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA) στην Barclays. “Έχουμε πολύ πιο λεπτομερείς συνομιλίες με τους εκδότες και τους επενδυτές τώρα πριν καθορίσουμε την τιμολόγηση”, προσθέτει.

    Οι τακτικοί εκδότες ομολόγων, όπως τα κράτη, τείνουν να δίνουν βάρος στην άντληση χρηματοδότησης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν πιθανές αναταράξεις στην αγορά αργότερα. Φέτος ειδικότερα, οι εκδότες έχουν επίγνωση της ανάγκης να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι ήρεμες, λέει η Katrin Wehle της Deutsche Bank.

    “Γενικά στο πρώτο τρίμηνο γίνεται ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης και ειδικά φέτος δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κερδίσει κανείς περιμένοντας”, είπε. “Με ένα μεγάλο πρόγραμμα άντλησης χρηματοδότησης, θα πρέπει να εκμεταλλευθείς τα παράθυρα έκδοσης όταν μπορείς – κανείς δεν θέλει να βρεθεί στην ανάγκη εκεί έξω στην αγορά όταν εμφανίζεται μια περίοδος αστάθειας”.

    Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Δανία, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Τσεχία, προχώρησαν όλες σε εκδόσεις μέσα στην πρώτη πλήρη εβδομάδα συναλλαγών του 2019, αφού η Ισπανία άνοιξε την αγορά χρέους την τρίτη μέρα του έτους με μία συμφωνία 5 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις.

    Οι υπερεθνικές επιχειρήσεις βρίσκονται επίσης στην αγορά, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αντλεί 4 δισ. δολάρια μέσω πενταετών τίτλων, ενώ ο EFSF πούλησε ομόλογα επταετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ, η EBRD τριετή χρεόγραφα ύψους 550 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στον δείκτη επιτοκίων Sonia και η International Finance Corporation, μέλος της ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέδωσε το πρώτο της συνδεδεμένο με τον δείκτη Sonia ομόλογο.

    Κατά μέσο όρο, τα ευρωπαϊκά κράτη προσφέρουν premium περίπου 5 μονάδων βάσης για τις νέες εκδόσεις στις αρχικές συζητήσεις για τις τιμές, με την ισχυρή ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών να σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί στην τελική τιμολόγηση στις 2-3 μονάδες βάσης, ανέφεραν οι τραπεζίτες.

    Ο κ. Cumbes δήλωσε ότι τα βιβλία εντολών φέτος είχαν ξεπεράσει το επίπεδο ζήτησης που παρατηρήθηκε στις πρώτες εβδομάδες του περασμένου έτους, κάτι που δείχνει ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στην τιμολόγηση “λειτούργησε πολύ καλά”.

    Οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν ισορροπημένες μετά το ράλι της νέας χρονιάς που ακολούθησε το sell-off της εβδομάδας των Χριστουγέννων, αλλά αυτό αποδεικνύεται χρήσιμο για τους εκδότες, υποστηρίζει ο κ. Cumbes: “Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο εποικοδομητικός για τις νέες εκδόσεις – ξεκινήσαμε με μία πιο φοβισμένη αγορά, η οποία έχει ανακάμψει, αλλά και πάλι με αρκετή προσοχή, ώστε να οδηγήσει τη ζήτηση προς την αγορά ομολόγων”.

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλη Μαρτίου η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμέτωπη με νέα μαζική ανάκληση ντιζελοκίνητων οχημάτων η Volkswagen

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Κίνηση – έκπληξη από «Γαλαξία»: Φτιάχνει «mall» 10.000 τ.μ. σε νησί για 40 καταστήματα


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ