• bloomberg

    Financial Times

    FT για Θάνου: Πριν δέκα χρόνια έλεγε να μην διορίζονται δικαστικοί σε ανεξάρτητες Αρχές

    • Financial Times

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την Βασιλική Θάνου για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται άρθρο των Financial Times, κάνοντας εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις που έφερε στην εσωτερική πολιτική σκηνή αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού.

    Οι αντιδράσεις πηγάζουν από γεγονός, αναφέρει το άρθρο, ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν νομική σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει «δεσμούς» με τον ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας την επιλογή ως κομματική.

    Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα, το θέμα συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που καλείται να επικυρώσει το διορισμό της.

    Αυτοί που αντιτίθενται στην τοποθέτησή της στην κεφαλή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνεχίζει το άρθρο, έχουν ως επιχείρημα ότι η κ. Θάνου εμφανίζεται να έχει πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, για να μπορέσει να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά της με τρόπο αμερόληπτο.

    «Η υποψηφιότητά της θα φέρει ανησυχία σε πιθανούς επενδυτές ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποφασίζει με βάση κομματικά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στέφανος Μάνος και πρόσθεσε πως «θα ήταν σοφότερο να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της».

    Οι FT προσπάθησαν να συνομιλήσουν με την κ. Θάνου, η οποία όμως δεν ήταν διαθέσιμη.

    Το άρθρο σημειώνει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει στην ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού την Άννα Νάκου, πρώην σύμβουλο του Νίκου Παππά, στη θέση του αντιπροέδρου.

    Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία της Βασιλικής Θάνου, οι FT σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας «την έχει τοποθετήσει σε μια σειρά κρίσιμων θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία το 2015». «Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερους υποψήφιους, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν από τις πρόωρες εκλογές του 2015. Όταν συμπλήρωσε το 65ο έτος ηλικίας, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια.

    » Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός, αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» σημειώνουν οι FT.

    Το άρθρο καταλήγει θυμίζοντας ότι πριν από μια δεκαετία η κ. Θάνου ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο συνταξιούχοι δικαστικοί να αποδέχονται θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές, με το σκεπτικό ότι μπορεί να κατηγορηθούν πως χειραγωγούνται από πολιτικούς ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.

    «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες, όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής» έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009.

    «Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος» έλεγε τότε.

    Το θέμα ανέδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην επίτροπο Ανταγωνισμού Βεστάγκερ, λέγοντας ότι «η υποψηφιότητά της (σ.σ. της κ. Θάνου) είναι εντελώς ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή της ανεξάρτητης αρχής».

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εν μέσω αντιδράσεων, στην Επιτροπή Θεσμών ο διορισμός Θάνου: «Δεν μου έχει καταλογίσει κανείς μεροληψία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Μητσοτάκης στέλνει στην Κομισιόν το σχέδιο Μαξίμου για την Θάνου


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ