• bloomberg

    Financial Times

    Οι Financial Times επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του mononews για την TUI: Σε κίνδυνο οι Έλληνες ξενοδόχοι

    • NewsRoom

    O  επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν


    Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, «πικραίνει» τους Έλληνες ξενοδόχους καθυστερώντας τις πληρωμές της, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες επιχειρήσεις.

    Ο πάροχος πακέτων διακοπών εξέδωσε μια σειρά τροποποιήσεων συμβολαίου αυτόν τον μήνα, οι οποίες ήρθαν σε γνώση των Financial Times (επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα ανέφερε πρόσφατα το mononews). Οι τροποποιήσεις  απαιτούν από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους οφείλονται από τις φετινές διαμονές.

    Οι πληρωμές, που πραγματοποιούνται συνήθως 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία. Πρόκειται για κεφάλαια που είναι ζωτικής σημασίας μέσα στην χαμηλής κίνησης χειμερινή περίοδο.

    Δύο ξενοδόχοι δήλωσαν ότι η TUI οφείλει σε κάθε έναν από αυτούς πάνω από 600.000 ευρώ και πως θα έπρεπε να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια για να επιβιώσουν εάν η εταιρεία δεν πλήρωσε ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό αυτό το μήνα. Ένας operator για τα ελληνικά νησιά, ο οποίος έχει λαμβάνειν 70.000 ευρώ, ανέφερε πως σκέφτεται να τερματίσει τη σύμβασή του με την TUI.

    «Φαίνεται πως τιμωρούμαστε από την TUI για την παράταση των πιστωτικών όρων σε ένα χρόνο που πραγματικά δεν μπορούσαμε να αντέξουμε », ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενώ άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν βοηθήσει τα ξενοδοχεία μέσω ειδικών προσφορών, η επιλογή της TUI να αναλάβει τις  πληρωμές έδειξε την « ψυχρή της εταιρική πλευρά».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε «βόμβα» για τα ξενοδοχεία την καθυστέρηση πληρωμών από την πλευρά της TUI. «Ανέλαβαν μεγάλο ρίσκο αποφασίζοντας να ανοίξουν φέτος, δεδομένης της πανδημίας, και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές. Θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις τριών και τεσσάρων αστέρων», ανέφερε. Ήδη 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να πιέσει την TUI να αλλάξει την απόφασή της και να πληρώσει άμεσα. Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο για βραχυπρόθεσμα δάνεια έκτακτης ανάγκης στους ξενοδόχους από τις 800.000 ευρώ σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και ελπίζει να εξασφαλίσει πρόσθετη υποστήριξη από την ΕΕ για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της».

    Οι απώλειες στον τουρισμό λόγω της Covid-19 αυτή τη χρονιά υπολογίζονται τουλάχιστον στα  12 έως 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η TUI από την πλευρά της αναφέρει πως είχε προχωρήσει σε ένα «σημαντικού ποσοστού προκαταβολών στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020, μεγάλο ποσοστό των οποίων παραμένει σε εκκρεμότητα» και ότι είχε επικοινωνήσει με« ένα μικρό ποσοστό» των ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της, «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να επανεξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

    Η TUI εργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και πάνω από 2.000 στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από την εταιρεία, καθώς η χώρα είχε χαρακτηριστεί ασφαλής από τη βρετανική κυβέρνηση για μια μεγαλύτερη περίοδο.

    Η αγγλο-γερμανική εταιρεία βρέθηκε σε επισφαλή θέση λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε τόσο σε απότομη πτώση των κρατήσεων όσο και σε αύξηση των επιστροφών εν μέσω διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών. Κατά το πρώτο μέρος της πανδημίας, η TUI πλήρωνε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε μετρητά και ταξιδιωτικές πιστώσεις σε πελάτες.

    H εταιρεία επιδιώκει να εξασφαλίσει έως και 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, πέραν των 2 και πλέον δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει από δάνεια με κρατική εγγύηση. Εξετάζει επίσης μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή πωλήσεις για να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα.

    Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η TUI έχει «κάψει» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες.

    Πολλοί ξενοδόχοι εξακολουθούν να υποφέρουν από την απώλεια εσόδων μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook, της βρετανικής εταιρείας πακέτων διακοπών που κατέρρευσε πέρυσι. Ο ιδιοκτήτης ενός θέρετρου πέντε αστέρων στη Ρόδο ανέφερε ότι φοβάται τι μπορεί να σημαίνουν οι καθυστερημένες πληρωμές για την TUI. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να δούμε να επαναλαμβάνεται η υπόθεση της Thomas Cook.  Αλλά δεν είναι πλέον απίθανο. Όταν συνέβη η χρεοκοπία της Thomas Cook, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά τώρα ξέρουμε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ