• bloomberg

    Financial Times

    Αργεντινή: Εκεί όπου τα bitcoin αξίζουν περισσότερο από τις καταθέσεις

    • Financial Times


    Το διαβόητο για την αστάθειά του bitcoin αποδεικνύεται πως είναι ασφαλέστερο «καταφύγιο» από τουλάχιστον ένα παραδοσιακό νόμισμα: το πέσο της Αργεντινής. Και τούτο διότι η τιμή του bitcoin σε πέσο έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 394.000 πέσο. Επίπεδο υψηλότερο και από τις τιμές που είχαν καταγραφεί ακόμα και πριν από την κατάρρευση του bitcoin τον Δεκέμβριο του 2017.

    «Αν κάποιος Αργεντινός είχε αγοράσει bitcoin στο υψηλότερο σημείο της ‘μεγαλύτερης φούσκας στην Ιστορία’, το 2017, θα ήταν και πάλι περισσότερο κερδισμένος απ’ ότι αν είχε αφήσει τα χρήματά του στην τράπεζα», ανέφερε σε tweet του ο Josu San Martin, επενδυτής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων με έδρα το Μεξικό.

    Αυτό που τροφοδοτεί την άνοδο της τιμής του bitcoin είναι ο φόβος ότι το πέσο ετοιμάζεται και πάλι για βαριές απώλειες. Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε «πράσινο φως» για να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του Ταμείου για τη στήριξη του νομίσματος από την κεντρική τράπζα της Αργεντινής.

    Το πέσο υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, αφού έχασε πάνω από το 50% της αξίας του πέρυσι, όταν τόσο το πέσο όσο και η τουρκική λίρα «βυθίστηκαν» υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής, ο Mauricio Macri, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση, υποστηρίζει ο Gordon Bowers, αναλυτής στην Columbia Threadneedle για τις αναδυόμενες αγορές.

    Ωστόσο, η πιθανότητα επιστροφής της Cristina Fernández de Kirchner στην εξουσία, έστω και σε αναπληρωματικό ρόλο, προκαλεί ανησυχία στους ξένους επενδυτές, λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αστρονομικά επιτόκια στην Αργεντινή, τα οποία κινούνται στο επίπεδο του 70%, κάνουν το πέσο ένα ελκυστικό νόμισμα για τους επενδυτές που θέλουν να κερδίσουν από τις διαφορές στα επιτόκια, πουλώντας νομίσματα χαμηλής απόδοσης και αγοράζοντας υψηλής. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο Bowers λέει πως η Columbia Threadneedle σταμάτησε να αγοράζει και να πουλά πέσο τον Απρίλιο, καθώς ενισχύθηκαν οι κίνδυνοι λόγω των εκλογών.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ