• ESG Today

    Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιες πράσινες επενδύσεις θα είναι επιλέξιμες- Προϋπόθεση όλων να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον

    • ESG Team
    Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιες πράσινες επενδύσεις θα είναι επιλέξιμες- Προϋπόθεση όλων να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης


    Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να τεθoύν σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι επενδυτές ώστε να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο παράγοντας περιβάλλον, το E (Environment)  των ESG, θα είναι στο επίκεντρο, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα υπάρχει δέσμευση ότι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου το οποίο θα δανειοδοτηθεί δεν θα προκαλεί καμία ζημία στο περιβάλλον.

    Όπως ανέφερε εξάλλου πρόσφατα ο Νίκος Μαντζούφας Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, “ειδικά για τα δάνεια η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων θα κριθεί από το τραπεζικό σύστημα ενώ  αυτό που θα οριστεί από το κράτος είναι οι πέντε επιλεξιμότητες (π.χ. για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για εξωστρέφεια, ενίσχυση του μεγέθους των επιχειρήσεων, καινοτομία). Σύντομα θα εξειδικευτούν αυτές οι επιλεξιμότητας, ούτως ώστε μετά η σκυτάλη να πάει στις τράπεζες και στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς”, ανέφερε.

    Οι επενδύσεις που θα επιλέγονται θα πρέπει να αφορούν την πράσινη μετάβαση, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορές και συγχωνεύσεις,  την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Η Πράσινη οικονομία αποτελεί τον 5ο πυλώνα επενδύσεων και προβλέπεται ότι επιλεξιμότητα επένδυσης 100% θα διασφαλίζουν επενδύσεις όπως:

    • Ανακύκλωση
    • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
    • Γεωθερμία
    • Εναλλακτικά καύσιμα στη βιομηχανία

    Συμβάσεις με τράπεζες

    Το Ταμείο θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις εμπορικές τράπεζες για την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των δανείων κάθε φορά που θα συμβασιοποιούνται έργα.

    Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπογραφεί το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ταμείο και τις τράπεζες, ώστε να ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου η υποβολή business plan από τους ενδιαφερόμενους. Η επιχειρησιακή συμφωνία με τις τράπεζες θα καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία διάθεσης των αναγκαίων κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και τους όρους και προϋποθέσεις της διαδικασίας χορήγησης των δανείων. Επιπλέον, θα εξειδικεύει περαιτέρω τα κριτήρια ελέγχου επιλεξιμότητας των επενδύσεων, όπως και τη διαδικασία ανάθεσης έργων σε αξιολογητές.

    Διαβάστε επίσης

    Χρίστος Δήμας: Πεντακόσια εκατ. ευρώ για έρευνα και τεχνολογία από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ