• ESG Today

    SSAB: Παρέδωσε στη Volvo τον πρώτο πράσινο χάλυβα- Μείωση εκπομπών της Σουηδίας κατά 10%

    Martin Lindqvist, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB


    Πρωτοπορεί η Σουηδία στον αγώνα δρόμου για μηδενικές εκπομπές και εστιάζει στο να γίνει η πρώτη χώρα που δεν θα χρησιμοποιεί άνθρακα και για να το πετύχει αυτό εδώ και 5 χρόνια έχει σχεδιάσει τη στρατηγική της.

    Τρεις μεγάλες σουηδικές βιομηχανίες, χάλυβα, μεταλλευμάτων και ενέργειας  οι SSAB, η LKAB και η Vattenfall δημιούργησαν το 2016,  το HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, με στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για παραγωγή σιδήρου και χάλυβα χωρίς άνθρακα. Τον Ιούνιο του 2021, οι τρεις εταιρείες μπόρεσαν να παρουσιάσουν τον πρώτο σπογγώδη σίδηρο στον κόσμο από υδρογόνο, που παρήχθη στο πιλοτικό εργοστάσιο της HYBRIT στο Luleå. Αυτή η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται έκτοτε για την παραγωγή του πρώτου χάλυβα που κατασκευάζεται με αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία.

    Σήμερα στόχος τους είναι να παραδώσουν χάλυβα χωρίς άνθρακα στην αγορά και να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε βιομηχανική κλίμακα, από το 2026. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HYBRIT, η SSAB έχει τη δυνατότητα μείωσης των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Σουηδίας κατά περίπου δέκα τοις εκατό και της Φινλανδίας κατά περίπου επτά τοις εκατό.

    SSAB: Στη Volvo η πρώτη παρτίδα πράσινου χάλυβα

    Η σουηδική SSAB, μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, παρέδωσε ήδη σε πελάτη της την πρώτη παρτίδα πράσινου χάλυβα. Η πιλοτική αυτή παράδοση είναι ένα σημαντικό βήμα στην παραγωγή πράσινου σιδήρου και χάλυβα  και ένας σταθμός για την συνεργασία  HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) μεταξύ των SSAB, LKAB (κρατική σουηδική εταιρεία μεταλλευμάτων) και Vattenfall (κρατική σουηδική εταιρεία ενέργειας).

    Είναι ένα από τα πρώτα έργα στον κόσμο που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμο υδρογόνο για την παραγωγή πράσινου χάλυβα σε πιλοτικό εργοστάσιο και ήταν επιτυχές.

    Μέχρι το 2026, στόχος είναι να αποδείξει τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία HYBRIT σε βιομηχανική κλίμακα και δεδομένου ότι η SSAB παράγει σήμερα το 10% των εκπομπών άνθρακα της Σουηδίας από μόνο της, οι συνέπειες της πράσινης μετάβασής της θα είναι τεράστιες για τη χώρα.

    Τον Ιούλιο, η SSAB Oxelösund παρήγαγε για πρώτη φορά χάλυβα χρησιμοποιώντας  την HYBRIT technology με υδρογόνο αντί για άνθρακα με καλά αποτελέσματα. Ο χάλυβας αυτός παραδόθηκε ήδη στον πρώτο της πελάτης που ήταν το Volvo Group.

    «Ο πρώτος χάλυβας στον κόσμο που παράχθηκε χωρίς άνθρακα δεν είναι μόνο μια σημαντική ανακάλυψη για την SSAB, αντιπροσωπεύει επίσης την απόδειξη ότι είναι δυνατό να γίνει η πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία χάλυβα και να μειωθεί σημαντικά το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει και άλλους να θέλουν επίσης να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση », λέει ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB.

    Anna Borg, Πρόεδρος Vattenfall

    «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η συνεργασία HYBRIT κάνει για άλλη μια φορά ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ότι η SSAB μπορεί πλέον να παράγει τον πρώτο χάλυβα χωρίς άνθρακα. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία των συνεργασιών στη μείωση των εκπομπών και στην οικοδόμηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Η ηλεκτροκίνηση συμβάλλει στο να καταστεί δυνατή η διαβίωση χωρίς άνθρακα μέσα σε μια γενιά » σημείωσε η Anna Borg, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Σουηδίας Vattenfall.

    «Η βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία χάλυβα δημιουργούν μεγάλες εκπομπές  άνθρακα αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικό μέρος της λύσης. Η Σουηδία για να οδηγήσει την πράσινη μετάβαση και να γίνει το πρώτο κράτος που δεν θα χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και δημόσιου τομέα. Το έργο των SSAB, LKAB και Vattenfall στο πλαίσιο του HYBRIT οδηγεί την ανάπτυξη ολόκληρης της βιομηχανίας και δημιουργεί ένα νέο διεθνές μοντέλο ” είπε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Ibrahim Baylan.”

    “Ο πρώτος πράσινος χάλυβας στον κόσμο αποτελεί  ένα κρίσιμο ορόσημο και ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας από το ορυχείο στο τελικό προϊόν. Τώρα έχουμε δείξει μαζί ότι είναι δυνατό και το ταξίδι συνεχίζεται. Με την εκβιομηχάνιση αυτής της τεχνολογίας στο μέλλον και  πετυχαίνοντας την πράσινη μετάβαση στην παραγωγή σπογγόώδους σιδήρου σε βιομηχανική κλίμακα, θα επιτρέψουμε και στη χαλυβουργία να κάνει τη μετάβαση. Αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε μαζί για το κλίμα », λέει ο Jan Moström, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LKAB.

    Η SSAB, η LKAB και η Vattenfall δημιούργησαν το HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, το 2016, με στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για παραγωγή σιδήρου και χάλυβα χωρίς άνθρακα. Τον Ιούνιο του 2021, οι τρεις εταιρείες μπόρεσαν να παρουσιάσουν τον πρώτο σπογγώδη σίδηρο στον κόσμο με υδρογόνο, που παρήχθη στο πιλοτικό εργοστάσιο της HYBRIT στο Luleå. Αυτή η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται έκτοτε για την παραγωγή του πρώτου χάλυβα που κατασκευάζεται με αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία.

    Ο στόχος είναι να παραδώσει χάλυβα χωρίς άνθρακα στην αγορά και να εφαρμόσει την τεχνολογία σε βιομηχανική κλίμακα, από το 2026. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HYBRIT, η SSAB έχει τη δυνατότητα μείωσης των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Σουηδίας κατά περίπου 10% και της Φινλανδίας κατά περίπου 7%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ