• ESG Today

    Κομισιόν: Μείωση εκπομπών κατά 90% μέχρι το 2040

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    H Κομισιόν παρουσίασε την αξιολόγησή της για έναν κλιματικό στόχο για το 2040 για την ΕΕ. Η Επιτροπή συνέστησε τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 90 % έως το 2040 σε σχέση με το 1990.

    Ο κλιματικός στόχος για το 2040 θα επιβεβαιώσει εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και θα διαμορφώσει την πορεία μας μετά το 2030, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αποτελεί νομικά δεσμευτικό στόχο που ορίζεται στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα.

    Ο στόχος της ΕΕ για το κλίμα για το 2030 είναι η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % σε σχέση με το 1990. Ο κλιματικός στόχος για το 2040 είναι το επόμενο ενδιάμεσο βήμα μας στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

    Η μείωση των καθαρών εκπομπών μας κατά 90 % έως το 2040 θα:

    • θέσει την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, οικοδομώντας ένα υγιέστερο και ασφαλέστερο μέλλον για τους Ευρωπαίους
    • προσφέρει προβλεψιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι που επενδύονται τώρα και κατά τις προσεχείς δεκαετίες είναι συμβατοί με την πορεία της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα, αποφεύγοντας τις σπαταλημένες επενδύσεις στην οικονομία ορυκτών καυσίμων
    • ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δημιουργία σταθερών και ανθεκτικών στο μέλλον θέσεων εργασίας και παροχή στην ΕΕ της δυνατότητας να ηγηθεί της ανάπτυξης των αγορών καθαρής τεχνολογίας του μέλλοντος
    • ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της

    Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως τις 23 Ιουνίου 2023, στην οποία καλέσαμε τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040.

    Ο συνιστώμενος κλιματικός στόχος για το 2040 βασίζεται στη λεπτομερή εκτίμηση επιπτώσεων της Επιτροπής και στις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

    Επόμενα βήματα

    Η ανακοίνωση δρομολογεί τη διαδικασία καθορισμού του κλιματικού στόχου για το 2040 για την ΕΕ. Ανοίγει πολιτικό διάλογο σχετικά με τις επιλογές για τους ευρωπαίους πολίτες και τις κυβερνήσεις όσον αφορά τη μελλοντική πορεία. Αυτό θα ενημερώσει την επόμενη Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

    Η επόμενη Επιτροπή θα υποβάλει τη νομοθετική πρόταση για τη συμπερίληψη του στόχου του 2040 στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα και θα διασφαλίσει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής για την περίοδο μετά το 2030 για την επίτευξη του στόχου του 2040 με δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ