• ESG Today

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ομόλογο αειφορίας: Στόχος η μείωση των εκπομπών κατά 25% ως το 2025

    • ESG Team
    Ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Άμεσα συνδεδεμένο με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης  και ειδικότερα με το στόχο για την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και το στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι το Ομόλογο με Ρήτρα Αειφορίας, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό του ομολόγου, σε ευθυγράμμιση με τα αποτελέσματα της ανάλυσης ουσιαστικότητας, και τις δεσμεύσεις του για συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος στοχεύει στη μείωση του Βασικού Δείκτη Επίδοσης (ΒΔΕ),  ένταση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΑΘ) (tn CO2e/MWh), κατά 25% έως τις 31.12.2025 (Ημερομηνία Παρατήρησης Στόχου) – όπως αυτός θα μετρηθεί τo Α Εξάμηνο του 2026 – σε σχέση με την επίδοση για το χρονικό διάστημα 1.1.2021 – 31.12.2021 (Έτος Βάσης).

    Ο στόχος συνάδει με την επιδίωξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης Ο.Η.Ε. 7 «Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και
    σύγχρονη ενέργεια για όλους», 7.2 «Έως το 2030, σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.»
    Η επίδοση του ΒΔΕ ένταση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2020 ήταν 0,15 tn CO2e/MWh3.

    Ο κύριος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην επίτευξη των Στόχων Αειφορικής Επίδοσης (ΣΑΕ), είναι ο στόχος του Ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολόγου. Επιπλέον, ο παράγοντας που αναμένεται να συνεισφέρει στην επίτευξη του ΣΑΕ είναι ο στόχος του Ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματός του μέσω της εφαρμογής του σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης που εφαρμόζει.
    Σημειώνεται ότι στον τομέα της καθαρής ενέργειας, στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολόγου. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος συνεχίζει την εντατική ανάπτυξη έργων υπεύθυνης διαχείρισης της ενέργειας, επικεντρώνεται στη μετάβαση σε μια οικονομία που θα εξαρτάται λιγότερο από ορυκτά καύσιμα και θα εξασφαλίζει βιώσιμες πόλεις και κοινωνίες, τηρεί τη δέσμευσή του για την προστασία της βιοποικιλότητας και, σε λειτουργικό επίπεδο, εφαρμόζει επιτυχώς το Σύστημα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης, την επίσημη στρατηγική μείωσης των περιβαλλοντικών επιδράσεών του και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας του, ο Όμιλος αποφάσισε να συνδέσει το νεοσύστατο ομολογιακό του πρόγραμμα με τη δική του στρατηγική και στόχους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

    Η χρηματοδότηση που συνδέεται με τη βιωσιμότητα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σε όλες τις λειτουργίες του Ομίλου και στη δέσμευσή του στον καθορισμό στόχων, καθώς και στην παροχή ευκαιρίας επικοινωνίας με πελάτες, επενδυτές και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με το έργο του σε αυτόν τον τομέα.

    Γεγονός Ενεργοποίησης

    Στο ενημερωτικό δελτίο ορίζεται ποιο θα μπορούσε να είναι  ένα «Γεγονός Ενεργοποίησης» το οποίο θα επηρεάσει μόνο τα οικονομικά χαρακτηριστικά του ομολόγου.
    Το Γεγονός Ενεργοποίησης είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον μίας εκ των παρακάτω παρατηρήσεων:
    1. Η Εταιρεία δεν έχει επιτύχει τον ΣΑΕ κατά την Ημερομηνία Παρατήρησης Στόχου,
    2. Η Δημοσιοποίηση των πληροφοριών που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση δεν πληροί τις απαιτήσεις του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της εταιρείας (όπως καταγράφονται στην ενότητα «3.5 Δημοσιοποίηση Πληροφοριών»),
    3. Η επαλήθευση του ΒΔΕ δεν έχει παρασχεθεί και δημοσιοποιηθεί σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ενότητα «3.6 Επαλήθευση» του παρόντος Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της εταιρείας.
    Ειδικότερα, εάν το Γεγονός Ενεργοποίησης οφείλεται στη μη επίτευξη του ΣΑΕ κατά την Ημερομηνία Παρατήρησης του Στόχου τότε:
    • Το γεγονός ενεργοποίησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,20% (Προσαύξηση Επιτοκίου) από την επόμενη εκτοκιστική περίοδο της
    Ημερομηνίας Παρατήρησης Στόχου (δηλ. Β Εξάμηνο 2026) και μέχρι τη λήξη του Ομολόγου όπως αναφέρεται στη νομική τεκμηρίωση σχετικά με τα Συνδεδεμένα με Ρήτρα Αειφορίας Ομόλογα. Σε περίπτωση μείωσης του ΒΔΕ κατά 30% σε σύγκριση με το Έτος Βάσης σε περίοδο μέτρησης μετά την Ημερομηνία Παρατήρησης Στόχου, και εφόσον η δημοσιοποίηση των πληροφοριών και η επαλήθευση του ΒΔΕ πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της Εταιρείας, η Προσαύξηση Επιτοκίου θα καταργείται από την αμέσως επόμενη εκτοκιστική περίοδο. Εάν το γεγονός ενεργοποίησης οφείλεται στη μη ικανοποίηση των απαιτήσεων του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της εταιρείας σχετικά με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών σε ετήσια βάση τότε:
    • Το γεγονός ενεργοποίησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,20% από την επόμενη εκτοκιστική περίοδο τoυ έτους που παρατηρήθηκε ότι δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών και μέχρι τη λήξη του Ομολόγου όπως αναφέρεται στη νομική τεκμηρίωση σχετικά με τα Συνδεδεμένα με Ρήτρα Αειφορίας Ομόλογα. Εφόσον σε μετέπειτα χρόνο η μη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αποκατασταθεί, η Προσαύξηση Επιτοκίου θα καταργείται από την αμέσως επόμενη εκτοκιστική περίοδο.

    Εάν το γεγονός ενεργοποίησης οφείλεται στη μη ικανοποίηση των απαιτήσεων του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας Ομολόγου της Εταιρείας σχετικά με την παράσχεση και δημοσιοποίηση της επαλήθευσης σε ετήσια βάση τότε:

    • Το γεγονός ενεργοποίησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,20% από την επόμενη εκτοκιστική περίοδο τoυ έτους που παρατηρήθηκε ότι δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Πλαισίου Συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας για την παράσχεση και δημοσιοποίηση της επαλήθευσης και μέχρι τη λήξη του Ομολόγου όπως αναφέρεται στη νομική τεκμηρίωση σχετικά με τα Συνδεδεμένα με Ρήτρα Αειφορίας Ομόλογα. Εφόσον σε μετέπειτα χρόνο η μη δημοσιοποίηση της επαλήθευσης αποκατασταθεί, η Προσαύξηση Επιτοκίου θα καταργείται από την
    αμέσως επόμενη εκτοκιστική περίοδο.
    Το μέγιστο ύψος της αύξησης του επιτοκίου για κάθε εκτοκιστική περίοδο ανέρχεται στο 0,20%, ανεξάρτητα από το πλήθος των ως άνω παρατηρήσεων που προκάλεσαν το γεγονός ενεργοποίησης.
    Η περίμετρος του ΒΔΕ ή η διαβάθμιση του ΣΑΕ μπορεί να αλλάξει εάν υπάρξει σημαντική αλλαγή στις δραστηριότητες της Εταιρείας. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα κοινοποιείται στην ετήσια Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Εταιρεία μπορεί να συμπεριλάβει πιθανά έκτακτα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά τον υπολογισμό του ΒΔΕ και του ΣΑΕ στη νομική τεκμηρίωση των ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

    Δημοσιοποίηση Πληροφοριών

    Ο Όμιλος:
    • Δεσμεύεται να δημοσιοποιεί εντός της ετήσιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία θα δημοσιεύεται μέχρι 30 Ιουνίου της εκάστοτε επόμενης χρήσης,
    πληροφορίες σχετικά με την επίδοση του ΒΔΕ και την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη του ΣΑΕ, μέχρι τη λήξη του ομολόγου.
    • Θα παρέχει στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τον σκοπό της παρακολούθησης της προόδου του ΣΑΕ σε ετήσια βάση.
    • Θα δημοσιεύσει στον εταιρικό της ιστότοπο την έκθεση ελέγχου του ανεξάρτητου ελεγκτή περιορισμένης διασφάλισης (ISAE 3000) αναφορικά με την έκδοση του ΣΡΑΟ σύμφωνα με τις Αρχές των ΣΡΑΟ που έχει εκδώσει η ICMA (Ιούνιος 2020)
    • Θα δημοσιεύει στον εταιρικό της ιστότοπο την έκθεση του ανεξάρτητου παρόχου διασφάλισης ως προς τις επιδόσεις της σε σχέση με τον ΣΑΕ σε ετήσια βάση, έως την 30 Ιουνίου κάθε έτους, μέχρι την λήξη του Ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ