ESG Today

FrieslandCampina: Ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείριση αποβλήτων


Η FrieslandCampina HellasNOYNOY  εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα  βιωσιμότητάς της «Θρέφοντας έναν καλύτερο πλανήτη» και υλοποιεί ένα σύνολο βέλτιστων και στοχευμένων πρακτικών σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της. Στόχος της να πετυχαίνει διαχρονικά -μεταξύ άλλων- σημαντική μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιεί, ακόμα πιο αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων μέσα από ένα αναβαθμισμένο μηχανισμό ανακύκλωσης, διαθέτοντας στην αγορά τα προϊόντα της σε πρωτοποριακές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Συγκεκριμένα, μόνο το 2021 η λειτουργία του Πρότυπου Εργοστασίου της FrieslandCampina HellasNOYNOY στην Πάτρα, πέτυχε:

  • μείωση κατά 23% της ειδικής κατανάλωσης ενέργειας (2021 έναντι 2015)
  • μείωση κατά 32% της ειδικής κατανάλωσης νερού (2021 έναντι 2015)
  • μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.000 τόνους μεταφέροντας συνδυαστικά (τρένο, οδικώς, πλοίο) τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φιλικότερα προς το περιβάλλον μέσα (2021 έναντι 2020)
  • η παραγόμενη -σε ειδικές μονάδες βιοαερίου- ηλεκτρική ενέργεια από την εκμετάλλευση των ζωικών αποβλήτων της ζώνης γάλακτος και του ορού γιαουρτιού να αντιστοιχεί στο 70% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Πρότυπου Εργοστασίου ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα.
  • με την αλλαγή πάνω από 50 εκατομμύρια συσκευασιών γαλάτων την περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των συσκευασιών κατά 19%. Ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που άλλαξε και χρησιμοποίησε τις νέες καινοτόμες συσκευασίες, οι οποίες παράγονται από 86% ανανεώσιμες φυτικές πηγές, ενώ το 100% του χαρτιού προέρχεται από πιστοποιημένα δάση FSC® και άλλες ελεγχόμενες πηγές ξυλείας. Το 60% του πλαστικού που χρησιμοποιείται είναι από ζαχαροκάλαμο, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο 334 τόνους πλαστικού από πετρέλαιο τον χρόνο.

Farm Development Programme

Παράλληλα, και για το 2021, μέσω του διεθνούς προγράμματος Farm Development Programme, η εταιρεία συνέχισε να υποστηρίζει τη βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη των συνεργαζόμενων κτηνοτροφικών μονάδων, μεριμνώντας για τη βέλτιστη ποιότητα συνθηκών των κτηνοτρόφων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, διασφαλίζοντας έτσι τις καλύτερες πρώτες ύλες γάλακτος για την παραγωγή των άριστης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων μας.

Η FrieslandCampina HellasNOYNOY με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον, δεσμεύεται να αναζητά συνεχώς τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής λειτουργίας και να υλοποιεί στοχευμένες ενέργειες και προγράμματα με μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε άξονα της στρατηγικής βιωσιμότητάς της «Θρέφοντας έναν καλύτερο πλανήτη».

FrieslandCampina

Η FrieslandCampina είναι μία συνεταιριστική εταιρεία με μακρά ιστορία 150 χρόνων, που ξεκινά με την ίδρυση ενός τοπικού συνεταιρισμού γαλακτοκομικών το 1871 από μία ομάδα κτηνοτρόφων στην Ολλανδία. Η εταιρεία είναι απόλυτα προσηλωμένη στην παροχή άριστης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, που βοηθούν εκατομμύρια καταναλωτές κάθε μέρα να ακολουθούν διατροφικά πρότυπα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Aναλαμβάνει ρόλο ευθύνης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, μέσα από τη στρατηγική βιωσιμότητας  της «Θρέφοντας έναν καλύτερο πλανήτη», δεσμευόμενη να ενισχύσει το θετικό της αποτύπωμα μέχρι το 2050 σε όλη την αλυσίδα γάλακτος, από «τη φύση στο ποτήρι». Με τζίρο που ανέρχεται στα 11,5 δις ευρώ, η FrieslandCampina συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, που επεξεργάζεται σχεδόν 10 δις κιλά, με 15.703 μέλη-κτηνοτρόφους, 22.961 εργαζόμενους, γραφεία σε 32 χώρες και εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες.

 Η FrieslandCampina Hellas-NOYNOY ιδρύθηκε το 1983 και διαθέτει στην ελληνική αγορά βρεφικά και νηπιακά γάλατα, βρεφικές κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος, βούτυρα και τυριά με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER, FINA, καθώς και τα προϊόντα επαγγελματικής χρήσης, κρέμες DEBIC, τυριά FRICO, ΜΙΚΡΗ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ και FRAU ANTJE και γάλατα NOYNOY BARISTA’S GOLD, TOP PRO, NOYNOY μερίδες, ανταποκρινόμενη, έτσι, στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. Η εταιρεία, με τζίρο που ανέρχεται στα 274 εκατομμύρια ευρώ και 470 εργαζόμενους, ενισχύει σταθερά την ελληνική οικονομία, παρέχει στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους τεχνογνωσία, στηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης  «Κύκλος Φροντίδας» και υλοποιεί σημαντικά προγράμματα βιωσιμότητας.

Το Πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα λειτουργεί από το 2004 με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ακολουθώντας τις αυστηρότερες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας, εφαρμόζοντας, παράλληλα, προγράμματα βιωσιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής υγρών βρεφικών και παιδικών γαλάτων της FrieslandCampina παγκοσμίως και έχει πιστοποιηθεί με το πρότυπο ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 & FSSC 22000, το πρότυπο υγιεινής και ασφάλειας ISO 45001, το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001, ενώ βραβεύτηκε με το “GOLDEN QUALITY AWARDΣΧΟΛΙΑ