• ESG Today

    Ευάγγελος Μυτιληναίος για κλιματικό στόχο 2040: Αν δεν παράγουμε θα εισάγουμε με υψηλότερες εκπομπές

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Την προειδοποίηση ότι η αυστηροποίηση των κλιματικών στόχων στην Ευρώπη θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία και την οικονομική ασφάλειά της, έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με σχόλιό του στη σχετική ανακοίνωση της Eurometaux. Όπως εξήγησε, για κάθε τόνο που θα σταματά να παράγεται στην Ευρώπη θα γίνονται εισαγωγές με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Eurometaux, σχολίασε: «Μετά από τέσσερα χρόνια άνευ προηγουμένου γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης.  Η εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών για τις ανάγκες της Ευρώπης θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Και πρέπει να γίνει μέσα από την ακμάζουσες αλυσίδες αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και από την προσφορά κινήτρων που υπερβαίνουν τη μέχρι τώρα προσέγγιση θέσπισης στόχων και ρυθμίσεων που αυξάνουν τα κόστη.
    Κάθε τόνος μετάλλου που σταματά να παράγεται  στην Ευρώπη θα αντικατασταθεί από εισαγωγές υψηλότερων εκπομπών άνθρακα από βιομηχανίες που θα αυξάνονται στο εξωτερικό. Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας ανταποκριθούμε στο μακροπρόθεσμο στόχο για το κλίμα της ΕΕ φιλοδοξία μέσω μιας προσέγγισης που θα στοχεύει σε μια πλήρη αλυσίδα  αξίας για την οικοδόμηση των στρατηγικών μας βιομηχανιών, χωρίς να τις εγκαταλείπουμε».

     Eurometaux: Απαιτείται μια Ολοκληρωμένη Συμφωνία για τη βιομηχανία

    Για τον νέο κλιματικό στόχο της Ευρώπης για περιορισμό των εκπομπών κατά 90% ως το 2040, η ανακοίνωση της Eurometaux αναφέρει:
    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να συνοδεύσει την πρόταση για το Στόχο για το κλίμα του 2040 με μια ολοκληρωμένη βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Για  να ευδοκιμήσει η βιομηχανία τις επόμενες δύο δεκαετίες, χρειαζόμαστε περισσότερα καρότα και λιγότερα μαστίγια και ένα πλαίσιο πολιτικής που δημιουργεί μια πραγματική επιχειρηματική προοπτική σγια πλήρεις αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο Guy Thiran, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux (Europe’s Metals Association).
    «Εμείς ως βιομηχανία μετάλλων είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε  στη φιλοδοξία παραγωγής καθαρής τεχνολογίας της Ευρώπης, παρέχοντας
    στρατηγικές πρώτες ύλες για μπαταρίες, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές, υδρογόνο και άλλα. Μέχρι το 2040, στοχεύουμε να γίνουμε παγκόσμιοι
    ηγέτες στην υπεύθυνη παραγωγή, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση. Πρέπει επίσης να υποστούμε ένα βαθύ μετασχηματισμό  στη δέσμευσή μας για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, επενδύοντας σε νέα δυναμικότητα  και μείωση των εκπομπών με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα».

    Solar Europe: Ταχεία θέσπιση των κανόνων

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Solar Europe που εκπροσωπεί τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, με την αντίδρασή της να επικεντρώνεται στην έγκριση του Net Zero Industry Act, την οποία χαρακτηρίζει «κρίσιμο ορόσημο στο αφήγημα της καθαρής βιομηχανία της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι κατά τις δημόσιες προμήθειες και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες οι χώρες της ΕΕ αποκτούν τώρα τη δυνατότητα να επιβραβεύσουν εταιρείες στη βάση μη χρηματοοικονομικών κριτηρίων, όπως η αειφορία και η ανθεκτικότητα. Η Solar Europe ζητά την ταχεία θέσπιση της Εξουσιοδοτικής Πράξης που θα εξειδικεύσει τους κανόνες σε τεχνικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας -σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αιολική βιομηχανία που εκπροσωπείται από την Wind Europe- ότι οι εν λόγω κανόνες όπως και ο οδικός χάρτης των μελλοντικών δημοπρασιών θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανά τεχνολογία λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό σημείο εκκίνησης των εφοδιαστικών αλυσίδων για τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. «Ας είμαστε όμως ξεκάθαροι: Αν και η υιοθέτηση του Net Zero Industry Act στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στην ΕΕ, δεν αίρει την ανάγκη επείγουσας στήριξης του κλάδου, που αντιμετωπίζει κίνδυνο επιβίωσης».

    Eurelectric: Έμφαση στα δίκτυα

    “Grids for speed” είναι το μήνυμα που στέλνει η Eurelectric, ο σύνδεσμος των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών της ΕΕ (αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσση), παραπέμποντας στην αύξηση και επιτάχυνση των επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρισμού προκειμένου να επιταχυνθεί ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, η απανθρακοποίησή της  και κατ’ επέκταση η επίτευξη του κλιματικού στόχου για το 2040. «Καλούμε τους αξιωματούχους να παρουσιάσουν ένα Σχέδιο Δράσης για τον εξηλεκτρισμό 100 μέρες μετά την έναρξη της νέας θητείας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, αναφερόμενος στο ορόσημο των ευρωεκλογών του Μαΐου και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



    ΣΧΟΛΙΑ