• ESG Today

    Eurobank: Πώς εξοικονομεί ενέργεια και μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα


    Ένα συστηματικό και αποδοτικό στρατηγικό πλάνο υλοποιεί η Eurobank με στόχο της μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ανθρακικού της αποτυπώματος.

    Η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναμόρφωση των κτηρίων της για να καταστούν ενεργειακά αποδοτικότερα και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, έγιναν εκτεταμένες ενεργειακές παρεμβάσεις με καινοτόμες λύσεις και αυτοματισμούς, σε όλες τις υποδομές του συγκροτήματος, όπως π.χ. στον φωτισμό και τον κλιματισμό.

    “Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι αντικαταστάθηκαν περισσότερα από 3.600 παλαιά και ενεργοβόρα φωτιστικά σώματα με νέα, τεχνολογίας LED, που καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια”, σημείωσε ο Φίλιππος Καραμανώλης, Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής Κεντρικών Υπηρεσιών και Λειτουργιών Ομίλου,  στη χθεσινή παρουσίαση του Eurobank Hub.

    Επιπλέον, όπως είπε, αυτή την περίοδο, έγινε αντικατάσταση όλου του συστήματος εξωτερικής σκίασης με 1.600 νέες περσίδες στην πρόσοψη των κτιρίων, που θα συμβάλει και στον περιορισμό των αναγκών ψύξης κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων του Κόμβου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών του αναγκών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Πιστοποίηση κατά LEED

    Για την ενεργειακή ταυτότητα του Eurobank Hub  έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος για τη πιστοποίηση κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και αναμένεται εντός του έτους η σχετική έγκριση.

    Το συγκρότημα επίσης, διαθέτει όλες τις σύγχρονες διευκολύνσεις και ειδική πρόβλεψη για στάθμευση ποδηλάτων καθώς και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

    Μείωση κατανάλωσης

    Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Eurobank Hub την τελευταία τετραετία (2017-2021) ήταν κατά 20%, που αντιστοιχεί σε, περίπου, 2.400.000 Kwh.

    Επίσης, αυτή την περίοδο αντικαθίσταται όλο το σύστημα εξωτερικής σκίασης με 1600 νέες περσίδες σκίασης στην πρόσοψη κτιρίων, που θα περιορίσει τις ανάγκες ψύξης το καλοκαίρι. Έχουν ξεκινήσει, παράλληλα, και οι μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων του συγκροτήματος, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών   αναγκών.

    
    



    ΣΧΟΛΙΑ