• ESG News

    Βόμβα Κυριάκου Μητσοτάκη: Θέλουμε δημοσιονομική ευελιξία για να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τη στιγμή που δεν έχει ανοίξει ακόμη η ατζέντα στο Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέδεσε σήμερα για πρώτη φορά τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικό αποτύπωμα το 2050 με τη μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

    Κι ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα funds δεν θα χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση σε οικονομίες που βρίσκονται δέσμιες αναχρονιστικών δημοσιονoμικών πολιτικών, το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την προσέλκυση επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση τέθηκε για πρώτη φορά ξεκάθαρα επί τάπητος από τον έλληνα πρωθυπουργό.

    Ειδικότερα κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στη συζήτηση «Climate Change: An Existential Crisis» που διοργάνωσε το The Harvard Business School Club of Greece (HBS Club), τόνισε:

    “Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι που έχουμε θέσει θα απαιτήσουν μια αναθεώρηση της δημοσιονομικής μας πολιτικής μεσομακροπρόθεσμα. Το “στενό σακάκι” του Συμφώνου Σταθερότητας είναι αναχρονιστικό πλέον. Ήταν αναχρονιστικό ακόμη και πριν τεθούν οι κλιματικοί στόχοι, αλλά πλέον είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε πρόσθετα κεφάλαια για επενδύσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμη απόδοση. Το να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις Ευρωπαϊκές Συνόδους τον επόμενο χρόνο”.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε, αποτελεί ένα ορόσημο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και για την Ελλάδα σημαίνει επιπλέον κεφάλαια 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά στοχεύει στην ενεργειακή μετάβαση. Και όπως είπε είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Ανασχεδιάζουμε τον τομέα παραγωγής ενέργειας

     Σχετικά με την ελληνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή, είπε: “Υποστηρίξαμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης όπως εκφράστηκαν από την ατζέντα Fit for 55, με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Έχουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε αυτή την ατζέντα και η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να ανασχεδιάσουμε τον τομέα παραγωγής ενέργειας. Πριν δύο χρόνια είχαμε ήδη αποφασίσει να τερματίσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο το 2028. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι λάβαμε την απόφαση πρόωρα, όμως μας επέτρεψε να ηγηθούμε των πολιτικών ενεργειακής μετάβασης.  Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα μέχρι το 2030 που θα μειώσει και σημαντικά τις εκπομπές ρύπων της χώρας ως τότε”, είπε.

    “Και τώρα προχωράμε τον πρώτο κλιματικό νόμο” , σημείωσε, “με δράσεις  και μηχανισμούς που θα εμπλέκουν όλους στην επιτυχία των στόχων μας. Επίσης, θέσαμε έναν ενδιάμεσο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 80% ως το 2040”.

    Το ότι αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι λόγος να επιστρέψουμε στον άνθρακα

    “Το φυσικό αέριο έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως αέριο μετάβασης”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, “μέχρι να φτάσουμε σε υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ και αποκτήσουμε αποθήκευση ενέργειας και όλες τις απαραίτητες διασυνδέσεις”. Χτυπηθήκαμε από τις μεγάλες αυξήσεις του φυσικού αερίου, τόνισε,  και όπως είπε, η ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί είναι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός ή υπάρχουν δομικά προβλήματα στην αγορά ενέργειας.

    “Θα υποστήριζα μια  απελευθερωμένη αγορά ενέργειας αλλά μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στην αποθήκευση αερίου ή σε κεντρικές προμήθειες αερίου από την Ευρώπη”, τονισε.

    “Σήμερα οι ΑΠΕ είναι   η φθηνότερη ενέργεια και το ότι αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι λόγος να επιστρέψουμε στον άνθρακα.

    Επίσης, στη σημερινή συγκυρία μας κοστίζει ακριβά να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Όμως, αν δεν το κάνουμε αυτό έχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τη στήριξη της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση.Χρησιμοποιούμε σήμερα,  κεφάλαια από τα δικαιώματα ρύπων -αλλά θα μπορούσε να είναι και κεφάλαια από τον προϋπολογισμό- για να μειώσουμε το βάρος της ενεργειακής κρίσης”, επεσήμανε..

    Επίσης, σημείωσε ότι αν αποδειχθεί ότι η άνοδος των τιμών αερίου είναι δομικό  και μακροπρόθεσμο και όχι πρόσκαιρο πρόβλημα, τότε θα μας κοστίσει πολύ ακριβότερα.

    Μιλώντας για το τι μπορεί να βοηθήσει, αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού αερίου και γι αυτό, είπε,  η Νοτιανατολική Ευρώπη είναι μια ιδιαίτερης σημασίας περιοχή για την Ευρώπη.

    “Έργα αγωγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης αυξάνει τα σημεία εισόδου ενέργειας για την Ευρώπη και είναι σημαντικά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ