• ESG News

    Πράσινη Ενέργεια: Τι ζήτησαν Μυτιληναίος, Εξάρχου, Μαύρος στο Λονδίνο – Τι εξήγγειλε η Αλεξάνδρα Σδούκου

    Αλεξάνδρα Σδούκου - Ευάγγελος Μυτιληναίος - Κωνσταντίνος Μαύρος - Αλέξανδρος Εξάρχου

    Αλεξάνδρα Σδούκου – Ευάγγελος Μυτιληναίος – Κωνσταντίνος Μαύρος – Αλέξανδρος Εξάρχου


    Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ απασχόλησε τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε συζήτηση για την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

    Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Πρόεδρος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε συζήτηση για την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

    Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου και η ανάγκη διασυνδέσεων, αλλά και το πρόβλημα της ζήτησης που δεν αρκεί για να καλύψει την προσφορά πράσινης ενέργειας αν δεν δημιουργηθούν διασυνδέσεις που να επιτρέπουν εξαγωγές τέθηκε από τους ομιλούντες και τονίστηκε η ανάγκη για σημαντικές αποφάσεις από την Πολιτεία ώστε το θεσμικό πλαίσιο να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Με περικοπές οι διαγωνισμοί για να μείνει ηλεκτρικός χώρος για τις υπόλοιπες ΑΠΕ

    Από την Αθήνα, την ίδια στιγμή στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας, η Αλεξάνδρα Σδούκου υφυπουργός Ενέργειας, αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα, και είπε, ότι έρχεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει διαφάνεια και διαδικασίες τέτοιες που να επιτρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ. Τόνισε ότι το πρόβλημα των περικοπών στις ΑΠΕ δεν οφείλεται στον μειωμένο ηλεκτρικό χώρο αλλά στη μειωμένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά πράσινης ενέργειας, κάτι που για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται επενδύσεις στην αποθήκευση και νέα δίκτυα για  να γίνονται εξαγωγές.

    Ωστόσο, άμεσα, για να συνεχιστούν οι επενδύσεις όλων των ΑΠΕ και όχι μόνο των ΑΠΕ που έχουν σήμερα όρους σύνδεσης που είναι 16 GW, εξήγγειλε ότι ο επόμενος διαγωνισμός για τις ΑΠΕ που θα πραγματοποιηθεί θα γίνει με περικοπές, ώστε να περισσέψει ηλεκτρικός χώρος και κάποια από τα 35GW που περιμένουν στην ουρά για όρους σύνδεσης.

    Όπως εξήγησε οι ΑΠΕ που λαμβάνουν όρους σύνδεσης περιμένουν να μπουν στην αγορά είτε μέσω διαγωνισμών είτε συνάπτοντας διμερή συμβόλαια, και αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα, για να μπορέσουν να μπουν στην αγορά και τα έργα που ακόμη δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης. “Δεν θέλουμε να σταματήσει η ροή υλοποίησης των επενδύσεων σε όσα έργα έχουν πάρει όρους σύνδεσης” τόνισε.

    “Περικοπές υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν” και οφείλονται στη μειωμένη ζήτηση και το πρόβλημα αυτό για να λυθεί χρειάζεται και αποθήκευση ενέργειας και εξαγωγές.

    Σημείωσε επίσης ότι πρέπει το υπουργείο να ορίσει για τα επόμενα χρόνια 2024,2025 και 2026 τι δυναμικότητα και τι ισχύς έργων ΑΠΕ θα μπουν στην αγορά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη μεγάλων διασυνδέσεων και σημείωσε ότι το θέμα αυτό είναι προτεραιότητα και στην Ευρώπη και ότι αύριο Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί το Action Plan για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που θα εστιάζει στην ανάγκη να επιταχυνθούν τα σχέδια διασυνδέσεων αλλά και στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν την υλοποίησή τους.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δίκτυα, όχι περισσότερες ΑΠΕ

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που συμμετείχε στο panel Energy Transition in Greece,  σχολίασε ότι το θέμα της ενεργειακής μετάβασης δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. “Αυτός ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως πχ κατά το σαββατοκύριακο. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στη χωρητικότητά τους τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί.”

    Κωνσταντίνος Μαύρος: Επενδύσεις στη διασυνδέσεις και η στρατηγική της ΔΕΗ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση είναι οι διασυνδέσεις και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη επενδύσεων σε δίκτυα πανευρωπαϊκά που φτάνει τα 500 δισ. μέχρι το 2030. Σημείωσε ότι στρατηγική της ΔΕΗ είναι να αντιμετωπίζει πλέον ως ενιαίο ηλεκτρικό χώρο τα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη ενώ τόνισε τη σημασία που πρέπει να δίνεται στο ενεργειακό μίγμα ώστε να συμμετέχουν όλες οι τεχνολογίες.

    Σημείωσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα για την ενεργειακή μετάβαση και ότι ειδικά για την αποθήκευση θα γίνεται πιο ελκυστική γιατί οι τιμές των μπαταριών μειώνονται.

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Πρόβλημα η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου

    Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου τόνισε ότι απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό εργαλεία, θα μπορέσει να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε ΑΠΕ.

    Για τον κ. Εξάρχου, η κύρια πρόκληση στην αγορά είναι ο ίδιος της ο ανταγωνισμός, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πληθώρα καθιερωμένων και νεοεισερχομένων παικτών και, εάν λάβει κανείς υπόψη τη συμφόρηση που επικρατεί στα δίκτυα και τις ευκαιρίες πρόσβασης σε κατάλληλες τοποθεσίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, καταλαβαίνει ότι οι δυνατότητες των νέων παικτών να αποκτήσουν μερίδια αγοράς είναι περιορισμένες.

    Όπως είπε υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά που έχουν άδειες παραγωγής ΑΠΕ και όμως δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις επενδύσεις και προκαλούν δυσλειτουργία στον κλάδο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.

    Ο κ. Εξάρχου ανέπτυξε, επίσης, τα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: Εξ αιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο.

    Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.

    Επίσης, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εταιρικών PPA, κάνοντας έκκληση να καταργηθεί το πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος από ΑΠΕ.

    Ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας να εγκαθίστανται γρήγορα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην παραγωγή ΑΠΕ και τα φορτία στο δίκτυο. Σημείωσε ότι απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό εργαλεία, θα μπορέσει να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε ΑΠΕ.

    Μαθιός Ρήγας: Προχωρά η αποθήκευση άνθρακα-Ασφάλεια εφοδιασμού

    Ως κορυφαίες προτεραιότητες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις προσδιόρισε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή μετάβαση προς μία οικονομία ουδέτερων εκπομπών άνθρακα ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και ειδικότερα ο Πρίνος της Καβάλας, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις προκλήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα. «Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο είναι ένα project που προχωρούμε με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πώς ένα παλιό κοίτασμα υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ενεργειακή μετάβαση και στη μείωση των εκπομπών CO2 προς όφελος του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

    Ασφάλεια εφοδιασμού

    Σημείωσε ότι δύο τρόποι υπάρχουν για να πετύχουμε στην Ελλάδα ασφάλεια του εφοδιασμού αλλά και προσιτές τιμές για την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ένας είναι να προχωρήσουν οι έρευνες και να ανακαλύψουμε δικά μας κοιτάσματα. Ο άλλος είναι να συνάγουμε μακροχρόνια συμβόλαια με χώρες της περιοχής που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα, όπως είναι το Ισραήλ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, καθώς:

    α)  η Energean καλύπτει πλέον περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ, ενώ εξετάζει και τις προοπτικές εξαγωγών προς γειτονικές αγορές. Προμηθεύει, παράλληλα, τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

    β) Η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη καθώς και, δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δώσουν ανακαλύψεις. «Η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης, αξιόπιστης και προσιτής για τους καταναλωτές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ξ. Ρήγας.

    Ο κ. Ρήγας συμμετείχε τόσο στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών funds και επενδυτικών οίκων υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στο ενεργειακό πάνελ μαζί με επικεφαλής από άλλες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean ανάφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία της Energean αποτελεί ένα παράδειγμα για το επιχειρείν αλλά και για την χώρα γενικότερα, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ξεκίνησε από παραγωγός πετρελαίου από ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο της Καβάλας για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αν δεν επενδύσουμε στα δίκτυα, η κατάσταση στις ΑΠΕ θα εκτροχιαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ