• ESG News

    Γιατί τα ESG στο real estate συνδέονται με την έξυπνη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    • ESG Team


    Η πρόβλεψη φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί προϋποθέση για να χαρακτηρίζονται βιώσιμο το real estate και για να ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια ESG. Στο εγγύς μέλλον, κάθα ακίνητο θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί αναβαθμίσεις όχι μόνο στα κτήρια αλλά και στα δίκτυα. Για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις βιωσιμότητας το real estate χρειάζονται υποδομές υλεκτροκίνησης και έξυπνες λύσεις φόρτισης που να μπορούν να ανακουφίσουν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

    Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού έχει μηδενικές εκπομπές, είναι αθόρυβη και τα ηλεκτρικά οχήματα 3 φορές πιο αποδοτικά από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.

    Όσο αυξάνεται η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (ΗΑ) όμως, τα ηλεκτρικά δίκτυα Διανομής θα αντιμετωπίσουν σε τοπικό επίπεδο προβλήματα. Ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα διείσδυσης τα ΗΑ μπορούν εύκολα να προκαλέσουν υπερφόρτωση του τοπικού δικτύου και αλλοίωση της τάσης δικτύου, με αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς καταναλωτές.

    Απαραίτητα τα έξυπνα δίκτυα

    Η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί εξάλλου έναν από τους παράγοντες που κάνουν βιώσιμη μια κατοικία  ενώ αποτελεί και παράγοντα  δημιουργίας εσόδων.
    Με την παροχή φόρτισης, τα κτίρια γίνονται πολύ πιο ελκυστικά, όμως σήμερα η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τις εξελίξεις στα δίκτυα και την καθιέρωση των έξυπνων δικτύων, ώστε να είναι δυνατή η έξυπνη φόρτιση.

    Για τον εκσυγχρονισμό του real estate, είναι απαραίτητο ένα περιβάλλον ανεπτυγμένης λειτουργίας των έξυπνων δικτύων,  με σωστή ρύθμιση και με όραμα εκ μέρους των Διαχειριστών Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής.

    Σήμερα το ηλεκτρικό δίκτυο είναι στα μέσα μιας μετάλλαξης, μιας ριζικής αλλαγής, για εναρμόνιση με τις ανάγκες τις αειφόρου οικονομίας. Για την ομαλή λειτουργία όμως των νέων δεδομένων στην παραγωγή  και τη ζήτηση ενέργειας, το ηλεκτρικό δίκτυο θα πρέπει να γίνει πιο έξυπνο.

    Η «έξυπνη φόρτιση» συμπεριλαμβάνει τη  φόρτιση των μπαταριών των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερφόρτωση του δικτύου και μελλοντικά με την προσφορά στο δίκτυο υπηρεσιών στήριξης σε ώρες που τις έχει ανάγκη και κατά τρόπον που η μπαταρία των ΗΑ θα υποστηρίζει τη μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ στο τοπικό δίκτυο.

    Τα οφέλη της έξυπνης φόρτισης

    Η έξυπνη φόρτιση μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους χρήστες, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στη κοινωνία στο σύνολό της:

    1.Η συμμετοχή πελατών στην έξυπνη φόρτιση είναι εφικτή μόνο εάν προκύπτουν οικονομικά οφέλη για έλκυσή τους. Μελέτες έδειξαν ότι το 90% της φόρτισης ΗΑ γίνεται στην οικία του χρήστη ή στην εργασία του. Με έξυπνη φόρτιση οι χρήστες θα μπορούν να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι τους, χωρίς διαφοροποίηση των αναγκών της ηλεκτρικής τους εγκατάστασης. Οι χρήστες θα μπορέσουν με αυτή την προσέγγιση να επωφεληθούν χαμηλών τιμών σε πρωινές ώρες με χαμηλή ζήτηση.

    2.Η έξυπνη φόρτιση προσδίδει στα ΗΑ τη δυνατότητα να είναι ευέλικτα φορτία διάσπαρτα στο δίκτυο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Λειτουργό Δικτύου κατά τρόπον που να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικτύου και έτσι να αποφεύγονται δαπανηρές ενισχύσεις δικτύου. Μελέτες έδειξαν ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που θα προκύπτει εάν όλη η κίνηση ήταν ηλεκτρική (δηλαδή όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται σήμερα ήταν ηλεκτρικά) θα είναι μόλις το 25% της συνολικής ενέργειας που καταναλίσκει σήμερα μια χώρα όπως η Κύπρος, για ικανοποίηση όλων των αναγκών της κοινωνίας / οικονομίας.

    3.Η έξυπνη φόρτιση μπορεί να προσφέρει αειφόρο ηλεκτρική κίνηση με μεγάλα οφέλη προς την κοινωνία. Το χαμηλό κόστος φόρτισης που θα επιτευχθεί μέσω της έξυπνης φόρτισης μαζί με την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώσουν δραστικά τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας, που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση στις εκπομπές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ