• ESG Today

    Δήμητρα Κεχαγιά (Δήμαρχος Πεντέλης): Στοχεύουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2030

    Δήμητρα Κεχαγιά, Δήμαρχος Πεντέλης

    Δήμητρα Κεχαγιά, Δήμαρχος Πεντέλης


    Το δικό του σχέδιο για να πετύχει την ενεργειακή ουδετερότητα μέχρι το 2030, προετοιμάζει ο Δήμος Πεντέλης, και σύμφωνα με τη Δήμαρχο, Δήμητρα Κεχαγιά, πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που ετοιμάζεται με τη συμμετοχή φορέων, οργανισμών αλλά και πολιτών.

    Προτεραιότητα για τη Δήμαρχο είναι να πετύχει η Πεντέλη την κλιματική ουδετερότητα, και τον στόχο αυτό ενστερνίζονται οι Δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής, που συμμετέχουν στα workshop και εκστρατείες ενημέρωσης του Δήμου.

    «Σήμερα πραγματοποιούμε τις σχετικές μελέτες και έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ώστε να συμμετέχουν, διαφορετικοί Οργανισμοί, Δημόσιοι φορείς και εταιρείες, συνεισφέροντας ο καθένας όπως μπορεί. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα κτήρια του Δήμου, ενώ χορηγοί στο πρόγραμμά μας είναι και εταιρείες όπως η Τέρνα και η Motor Oil», σημείωσε η κυρία Δήμητρα Κεχαγιά.

    Επίσης, όπως είπε η κυρία Κεχαγιά, η Πεντέλη είναι ο πρώτος Δήμος που από το 2019 ενεργοποιήθηκε για να εντάξει την υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ στο ΕΣΠΑ, έργο προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, ένα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει.

    Η υπογειοποίηση των καλωδίων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Πεντέλης για να αποφεύγονται τα βραχυκυκλώματα στα εναέρια καλώδια που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές, αλλά και να μην κινδυνεύουν από πτώσεις δέντρων. Όπως εκτιμά η Δήμαρχος η υπογειοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί το 2025-2026.

    Η Πεντέλη είναι μεταξύ των 80 πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο που ενημερώνεται και θέλει να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της «Αποστολής Πόλεις».

    Η Αποστολή Πόλεις είναι ένα ευρωπαϊκό Συμβούλιο με 15 μέλη από διαφορετικά κράτη-μέλη, που καθοδηγεί και ενημερώνει τις πόλεις που θέλουν να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα το 2030.

    Επόμενο βήμα για το Δήμο Πεντέλης, είναι να ολοκληρώσει το Κλιματικό Συμβόλαιο, δηλαδή το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων, το οποίο θα προκύψει από διαβουλεύσεις με πολίτες, αλλά και όλους τους stakeholders, και να το καταθέσει προς έγκριση στην Αποστολή Πόλεις της Κομισιόν.

    Ο προϋπολογισμός για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων, ανέρχεται σε 10.000 ευρώ/ κάτοικο και για το Δήμο Πεντέλης με 40.000 κατοίκους, φτάνει τα 400.000.000. Σύμφωνα με την Αποστολή Πόλεις, το κόστος αυτό καλύπτεται κατά 10% από τους Δήμους, 10-15% από το κράτος, 20% από την Κομισιόν και 50% από τον ιδιωτικό τομέα δηλαδή επενδυτές, fund, χορηγούς και πολίτες.

    Όπως ανέφερε στο mononews.gr το μέλος της «Αποστολή Πόλεις» κ. Χρύσης Νικολαΐδης, «είναι σημαντικό όλοι οι stakeholders, να συμμετάσχουν στα προγράμματα αυτά, και για να τους παρουσιάσουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που δημιουργεί η συμμετοχή τους, θα οργανώσουμε τον Οκτώβριο ειδική ενημερωτική  ημερίδα».

    Έξι ελληνικές πόλεις μεταξύ των 100 που θα γίνουν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030

    Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 η Επιτροπή ανακοίνωσε  τις 100 πόλεις της ΕΕ που συμμετέχουν στην Αποστολή της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, την αποκαλούμενη Αποστολή «πόλεις».

    Οι 100 πόλεις προέρχονται και από τα 27 κράτη μέλη, ενώ 12 επιπλέον πόλεις προέρχονται από συνδεδεμένες χώρες ή με δυνατότητα σύνδεσης στο πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2021-2027).

    Από την Ελλάδα, συμμετέχουν 6 πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, οι περισσότερες από τις οποίες το φθινόπωρο αναμένεται να καταθέσουν το δικό τους κλιματικό συμβόλαιο προς έγκριση στην Αποστολή Πόλεις.

    Ήδη οι πρώτες 12 ευρωπαϊκές πόλεις από τις 100, από Σουηδία, Δανία, Ισπανία, Ρουμανία έχουν καταθέσει τα δικά του κλιματικά συμβόλαια και το Σεπτέμβριο θα δοθούν οι πρώτοι τίτλοι, (labels), αφού εγκριθούν από την Αποστολή. Κάθε πόλη που θα έχει αυτό το label διευκολύνει την προσπάθειά της να ενταχθεί σε προγράμματα, και διαρθρωτικές και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

    Για την Επιτροπή η σημασία των πόλεων είναι μεγάλη για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών καθώς οι αστικές περιοχές φιλοξενούν το 75 % των πολιτών της ΕΕ.

    Παγκοσμίως, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65 % της παγκόσμιας ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70 % των εκπομπών CO2.

    Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να βοηθηθούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές κατά τη μετάβασή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

    Αποστολή Πόλεις

    Η Αποστολή «Πόλεις» θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν οι πορείες καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.

    Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

    Τα οφέλη για τις πόλεις περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από ειδική πλατφόρμα αποστολών που διαχειρίζεται το NetZeroCities, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα. Η Αποστολή παρέχει επίσης ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πόλεων και υποστήριξη για τη συμμετοχή των πολιτών.

    Επίσης, οι πόλεις ετοιμάζουν και καταθέτουν στην Αποστολή το δικό τους κλιματικό συμβόλαιο, με τις δράσεις και το σχεδιασμό που θα τις οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιμές ενέργειας: Άρχισε η ανοδική πορεία λόγω καύσωνα – Προσοχή με τα air condition

    Νίκος Κεραμίδας (Mytilineos): Ο μηχανισμός CBAM απειλεί να ακρωτηριάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή

    Eurobank: Μισό δισ. δώρο στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ