• ESG Today

    BlackRock, Vanguard και State Street Global Advisors: Θα καταψηφίζουν διοικήσεις που παραβλέπουν κλιματικούς κινδύνους

    Cyrus Taraporevala, CEO State Street, Larry Fink CEO BlackRock,Tim Byckley, CEO Vanguard


    Οι BlackRock, Vanguard και State Street Global Advisors  δημοσίευσαν πριν λίγες μέρες τις πολιτικές ψηφοφορίας (voting policies) και τις προτεραιότητές τους για το 2022, καθώς και οδηγίες προς τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που επενδύουν. Στις 18 Ιανουαρίου 2022, ο CEO της BlackRock δημοσίευσε την ετήσια «Επιστολή προς τους Διευθύνοντες Συμβούλους»  σε συνέχεια ανάλογης επιστολής του Cyrus Taraporevala  CEO της State Street Golab Adcisors , ο οποίος εξέδωσε την ετήσια επιστολή του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Αντίστοιχα η Vanguard αυστηροποίησε τις πολιτικές ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι θα καταψηφίζει διοικήσεις που παραβλέπουν κλιμαιτκούς κινδύνους.

    Τα θέματα στα οποία δίνουν έμφαση στις πολιτικές ψηφοφορίας τους,  οι τρεις μεγαλύτεροι asset managers («Big Three») είναι το κλίμα και η μετάβασης σε μια οικονομία καθαρού μηδέν, η διαφορετικότητα  στα διοικητικά συμβούλια και τους εργαζόμενους και η αποτελεσματική  διαχείριση  ανθρώπινου κεφαλαίου.

    Larry Fink: Όχι στην αποεπένδυση από τους κλάδους εντάσεως άνθρακα

    Στην επιστολή του για το 2022 με τίτλο «Η δύναμη του καπιταλισμού», ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, ενθαρρύνει τις εταιρείες να επικεντρωθούν στον σκοπό τους και να θέσουν αυτόν τον σκοπό στη βάση των σχέσεών τους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους τους. Η επιστολή προτρέπει τις εταιρείες να δημιουργούν ένα περιβάλλον που βοηθά τόσο τους υπαλλήλους τους όσο και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στον κόσμο που έχει προκύψει μετά την πανδημία.

    Η επιστολή παρατηρεί ότι τα περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν τώρα από τις εταιρείες να διαδραματίσουν ρόλο στην πορεία προς μια παγκόσμια οικονομία Net Zero και αναλύει την προσέγγιση της BlackRock για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

    Αυτός είναι ένας τομέας προτεραιότητας για τη BlackRock λόγω της ανάγκης της, για λογαριασμό των πελατών της, να κατανοήσει πώς οι εταιρείες προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους σε τεράστιες αλλαγές που έρχονται στην οικονομία.

    Ο κ. Larry Fink, τονίζει επίσης ότι η αποεπένδυση από ολόκληρους τομείς ή απλώς η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων υψηλής έντασης άνθρακα από τις εισηγμένες εταιρείες στην υπόλοιπη αγορά, δε θα οδηγήσει τον κόσμο στο Καθαρό Μηδέν. Η BlackRock δεν επιδιώκει την αποεπένδυση από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου  αλλά πιστεύει ότι οι δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι «εταιρείες που προνοούν» σε μια ποικιλία κλάδων έντασης άνθρακα, ότι  είναι ένα κρίσιμο μέρος της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία. Η συμβολή των κυβερνήσεων στην πολιτική, στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στο πλαίσιο γνωστοποιήσεων είναι κρίσιμη γιατί, σημειώνει ο κ. Larry Fink, «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους ούτε να είναι οι ίδιες η αστυνομία κλίματος».

    Η επιστολή ολοκληρώνεται με μια υπενθύμιση ότι η BlackRock έχει δημιουργήσει μια ομάδα διαχείρισης ώστε να μπορεί να κατανοήσει την πρόοδο των εταιρειών καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η BlackRock, σχετικά με τις πολιτικές ψηφοφορίας, ανακοίνωσε προηγουμένως μια πρωτοβουλία για να δώσει σε περισσότερους από τους πελάτες της τη δυνατότητα να ψηφίζουν άμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν, αντί να ψηφίζει η BlackRock για λογαριασμό τους. Στην επιστολή σημειώνεται ότι αυτή η επιλογή είναι πλέον διαθέσιμη σε ορισμένους θεσμικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων. Η επιστολή δεσμεύεται επίσης να επεκτείνει αυτή την πολιτική καθώς η BlackRock έχει δεσμευτεί για ένα μέλλον όπου κάθε επενδυτής, συμπεριλαμβανομένων των μεμονωμένων επενδυτών, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας μέσω πληρεξουσίου.

    Cyrus Taraporevala : Κοινοί δείκτες στις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με το Task Force on Climate-related Financial Disclosure

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Cyrus Taraporevala Διευθύνων Σύμβουλος της State Street Global Advisors – ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων – εξέδωσε επιστολή προς τα εταιρικά διοικητικά συμβούλια ανακοινώνοντας μια σειρά προτεραιοτήτων σε σχέση με τις εταιρείες στις οποίες επενδύει και τις πολιτικές ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, η State Street ανακοίνωσε ότι «η κύρια εστίασή της το 2022 θα είναι η υποστήριξη της επιτάχυνσης των συστημικών μετασχηματισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κλιματική αλλαγή και την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων και του εργατικού δυναμικού».

    Συγκεκριμένα, η State Street έχει υποστηρίξει την αρχή ότι οι εταιρείες πρέπει να εκδίδουν γνωστοποιήσεις για το κλίμα και έχει διακηρύξει συγκεκριμένα ότι “αναμένει από εταιρείες σε σημαντικούς δείκτες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Αυστραλία να ευθυγραμμιστούν με τις γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα που ζητούνται από το Task Force on Climate-related Financial Disclosure -TCFD.”

    Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει μια αυξανόμενη συναίνεση γύρω από το πρότυπο TCFD για τις γνωστοποιήσεις για το κλίμα στην «ανάπτυξη κοινών παγκόμσιων δεικτών για εταιρικές αναφορές που σχετίζονται με τις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας.

    Για εταιρείες που πιστεύει ότι δε σημειώνουν επαρκή πρόοδο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους, η State Street θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση μέσω των ψηφοφοριών της επί των διοικήσεων. Από το 2022, στις εταιρείες του S&P 500, η State Street μπορεί να καταψηφίσει τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, εάν μια εταιρεία δεν παρέχει επαρκή γνωστοποίηση σύμφωνα με το πλαίσιο TCFD, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας από το ΔΣ των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με το κλίμα, της εποπτείας των εκπομπών του πεδίου 1 και του πεδίου   2  και των στόχων για τη μείωση των εκπομπών GHG.

    Vanguard: Αυστηροποίησε πολιτικές ψηφοφορίας

    Οι πολιτικές ψηφοφορίας της Vanguard σκιαγραφούν σε ποιες περιπτώσεις θα αντιταχθεί στην επανεκλογή διοικήσεων λόγους «λογοδοσίας»—δηλαδή «λόγω αποτυχιών διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές της Vanguard, τα  fund που ελέγχει θα αποφασίζουν για τις ψήφους «κατά»  ανάλογα με τις αποτυχίες διακυβέρνησης ή πρόβλεψης σημαντικών κινδύνων.

    Για το 2022, η Vanguard ενημέρωσε αυτήν την πολιτική για να διευκρινίσει ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχει «αποτυχία» εποπτείας κινδύνου, τα ταμεία θα ψηφίσουν γενικά «κατά» ή «απορρίπτουν» ψήφους από τον πρόεδρο της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επίβλεψη ενός συγκεκριμένου σημαντικού κινδύνου (ή ο επικεφαλής ανεξάρτητος διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, εάν ένας κίνδυνος δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα μιας συγκεκριμένης επιτροπής).

    Η πολιτική έχει επίσης ενημερωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει ότι καλύπτει σημαντικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

    Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, η επικαιροποιημένη πολιτική απαριθμεί παράγοντες που θα λάβουν υπόψη τα funds κατά την αξιολόγηση που θα κάνουν στις διοικήσεις των εταιρειών σε σχέση με την εποπτέια του κλιματικού κινδύνου.

    Ειδικότερα, θα εξετάζουν: (1) τη σημαντικότητα του κινδύνου (2) την αποτελεσματικότητα των γνωστοποιήσεων για να μπορέσει η αγορά να κατανοήσει και να αποτιμήσει τον κάθε κίνδυνο  (3) εάν μια εταιρεία έχει γνωστοποιήσει επιχειρηματικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων εύλογων σχεδίων μετριασμού του κινδύνου στο πλαίσιο των αναμενόμενων ρυθμιστικών απαιτήσεων και αλλαγών στη δραστηριότητα της αγοράς, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού ή μεταγενέστερες συμφωνίες· και (4) εταιρικό πλαίσιο, κανονισμοί και προσδοκίες. Τα funds θα εξετάσουν επίσης τη συνολική διαχείριση του κινδύνου του κλίματος από το διοικητικό συμβούλιο και την αποτελεσματικότητα της ανεξάρτητης εποπτείας αυτού του τομέα.

    Σύμφωνα με την πολιτική της  η έλλειψη προόδου σχετικά με την διαφορετικότητα στα Δ.Σ ή/ για γνωστοποιήσεις για τη διαφορετικότητα στα Δ.Σ μπορεί να οδηγήσει σε ψήφους «κατά». Η Vanguard ενημέρωσε αυτήν την πολιτική για το 2022, ώστε να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της σχετικά με τις διάφορες διαστάσεις της διαφορετικότητας (φύλο, φυλή, κ.λπ.) που πρέπει να εκπροσωπούνται στα συμβούλια και στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών. Η πολιτική περιλαμβάνει μια υπενθύμιση ότι «πολλά διοικητικά συμβούλια εξακολουθούν μπορούν να αυξήσουν τη διαφορετικότητα σε πολλές διαστάσεις» και «πρέπει να δείχνουν πώς σκοπεύουν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο».



    ΣΧΟΛΙΑ